Idei depozitare alimente fara a face risipa

Fie ca mergi la cumparaturi zilnic sau doar o data pe saptamana, modalitatea de depozitare alimente in frigider sau debara/dulapuri, te va ajuta sa te bucuri de un termen de valabilitate mai lung al acestora fara a face risipa. Stiu ca poate iti este mai la indemana sa le inghesui in frigider pe multe dintre ele, insa nu tot ce este comestibil trebuie sa stea la rece.

Am trecut in revista pentru tine cele mai populare alimente cumparate si modul lor de a le depozita, fara a le arunca dupa cateva zile. Fara risipa inseamna mai exact economisirea banilor, adica vei avea mai multi banuti pentru alte scopuri.

Idei depozitare alimente fara a face risipa:

depozitare alimente

Pentru ca alimentele depozitate in frigider sa se bucure de un mediu curat si eficient, seteaza temperatura acestuia la 5 grade sau mai jos. Verifica din cand in cand ca afisajul termometrului de la frigider sa fie acelasi cu al unui termometru pus in interior.  Totodata, curata frigiderul regulat cu solutii speciale sau de ce nu cu otet, e important sa asigure alimentelor noastre un mediu igienic.

curatare frigider

Nici un aliment nu va dura o vesnicie, indiferent de modul de depozitare, termenul de expirare al produselor cumparate va fi fie ‘A se consuma de preferinta inainte de….’ sau ‘Pana la..’. Primul termen cu ‘inainte de’ face referire de regula la alimentele usor perisabile si periculoase dupa data scrisa, iar al doilea il intalnim des la alimentele ce au o viata mai lunga, gen conservele.

 

CARNE

Carnea este alimentul cel mai des cumparat de fiecare familie, multe mese ale romanilor contin preparate din carne alaturi de diverse garnituri de legume. Carnea de vaca rezista de regula la refrigerare cam 10 zile, iar cea de porc si oaie poate rezista si pana la 15 zile.

Daca ti-ai planificat meniurile de familie pe toata saptamana si ai cumparat din greseala prea multa carne, o alternativa este s-o congelezi sau s-o gatesti in primele zile de la cumparare pentru a fi cat mai proaspata in textura.

preparate din carne

Depoziteaza carnea cruda pe raftul de jos al frigiderului, separat de carnea gatita si restul alimentelor de mancat. Ambele tipuri de carne trebuiesc depozitate in containere inchise ermetic si consumate pana la data indicata pe eticheta. Uneori, se poate consuma carnea si dupa depasirea termenului de valabilitate, mai ales daca arata si miroase bine. Insa, asta nu va insemna ca vei consuma carne de cea mai buna calitate.

 

FRUCTE

De regula, merele si perele se pastreaza cel mai bine in frigider, la fel cum stau si in supermarket la o temperatura mai joasa. Bananele vor ramane in dulap, insa departe de orice alte fructe deoarece acestea elimina un gaz in aer care influenteaza si celelalte fructe de a se coace mai repede.

Fructele se pot foarte usor congela, se recomanda ca merele si perele sa fie fierte in prealabil, apoi dispuse in pungi sau containere pentru congelator.

mere si pere

OUA

Ouale se pastreaza cel mai bine in frigider, astfel avand o temperatura constanta ca si la supermarket. Ouale se pot de asemenea congela, separa albusurile de galbenusuri in pungi separate si depoziteaza-le in congelator. Aceasta separare te va ajuta foarte usor atunci cand vrei sa coci prajituri. Ouale batute se pot stoca in congelator pentru viitoare omlete sau alte mancaruri ce necesita oua amestec.

depozitare oua

 

AVOCADO

Nu e pe placul tuturor, insa acelea dintre voi care il adora si il introduc in dieta lor, sfatul de depozitare este direct in frigider unde poate rezista netaiat pana la 2 saptamani.  Cand vei dori sa-l mananci, scoate-l afara din frigider cu o zi-doua inainte, pentru a se coace complet. Totodata, avocado poate fi congelat si folosit la diverse smoothie-uri: curata-l de coaja si sambure, apoi taie-l in bucati si depoziteaza-l in pungi sau containere potrivite pentru congelator.

avocado
Idei depozitare alimente fara a face risipa

 

LAPTE

Care frigider nu are lapte, fie el de natura animala sau vegetala? Laptele este deosebit de folosit de fiecare familie, fie la micul dejun, cafea sau alte preparate. Ca si ouale, laptele se depoziteaza neaparat in frigider, dar NU pe usa acestuia, ci dispus in interior.

fara risipa

 

CASCAVAL

Cascavalul poate fi de mai multe feluri , insa cel mai preferat de multi dintre noi este cel maturat si neafumat, fiind utilizat adesea la sandwich-uri sau paste. Pentru a pastra aroma sa cat mai mult timp in frigider, se recomanda a se scoate din ambalajul propriu si impachetat in hartie de copt pentru a impiedica aparitia mucegaiului.

Nu folosi pentru ambalare folie transparenta din plastic, caci anumite particule plastificate se pot transfera in cascaval ! Dispune cascavalul in dulapul cu legume, partea de jos, si eventual impacheteaza-l intr-o punga sigilata pe care sa scrii data de expirare.

Daca cumperi de obicei o cantitate mare de cascaval, poti congela o parte din el, dar mai intai da-l prin razatoare pentru a rezista mai mult.

 

CARTOFI 

Cartofii se pastreaza cel mai bine intr-un loc ferit de lumina si de umezeala, gen in debara. Ideal ar fi sa-i scoti din ambalajul propriu si rasfirati intr-o lada cu gauri care va impiedica excesul de umiditate.

ceapa si cartofii
Idei depozitare alimente fara a face risipa

 

CEAPA

Ceapa si cartofii nu fac ‘casa buna impreuna’ , adica nu se depoziteaza laolalta, caci ceapa produce un gaz (ca si bananele) care va accelera procesul de coacere al celorlalte legume din jur. Ceapa se poate depozita intr-un dulap sau debara, un loc usor rece, sau dispusa intr-un cos de nuiele.

 

ROSII

Nu-i asa ca nu ne lipsesc de la orice salata o preparam, in special vara, rosiile dau gust bun fiecarei mancari. Daca cumperi rosii usor coapte, atunci pastreaza-le afara, la temperatura camerei, dispuse intr-un recipient mare care sa le permita sa fie distantate intre ele.

rosii
Idei depozitare alimente fara a face risipa

Rosiile foarte coapte, usor moi la atingere, se pastreaza cel mai bine in frigider. Mananca-le cat mai repede posibil pentru a nu le arunca!

 

Daca ai alte pareri despre depozitare alimente fara a face risipa, te invit sa lasi un comentariu mai jos. Multumesc!