Oua albe sau maro? Care sunt mai sanatoase?
Si pentru ca suntem in apropierea Sfintelor Pasti, orice gospodina si nu numai, se pregateste sa-si umple cu de-ale gurii frigiderul si sa gateasca mult ravnitele preparate traditionale romanesti. Din toate aceste pregatiri nu lipsesc desigur ouale. Ele sunt un intermediar al prepararii de prajituri, cozonaci, salata de boeuf si chiar de sine stataoare , drept oua fierte.
Oricat de mult ai detesta oul fiert, in zilele de Paste trebuie numaidecat sa ciocnesti cu cineva un ou rosu. Asa spune traditia! Asadar, pregateste-te ca in Joia mare sa vopsesti oua albe sau maro in culoarea rosie, fie cu pigmenti naturali din ceapa/sfecla rosie sau cel mai simplu si jucaus pentru copii, ajutandu-te de vopseaua modelatoare de la magazin.
Ouale sunt un aliment care nu lipseste din frigiderul oricarei gospodarii, asadar e de inteles atentia cuvenita in achizitionarea acelora care au un aport alimentar crescut si sunt mult mai sanataose pentru familie.
Care sunt mai sanatoase, oua albe sau maro? Este culoarea un factor determinant in cumpararea oualelor?
Multi considera ca ouale maro sunt mult mai sanatoase decat cele albe, afirmand ca acestea ar fi mult mai gustoase doar datorita cojii mai inchise la culoare. Nimic mai neadevarat! Vei putea observa la supermarket cofraje de oua de diferite culori, de la albe, albastre pana la nuante de maro. Culoarea cojilor de ou este data DOAR de rasa gainii care a facut oul, gainile colorate transmit un pigment denumit protoporfirina IX regasite la ouale maro, iar ouale albastre sunt determinate de pigmentul denumit biliverdin ( regasit si la vanataile de culoare verde-albastre).
Pe piata pot exista oarecare diferente de pret la cumpararea oualelor maro, fiind un pic mai scumpe, dar asta doar datorita costurilor de crestere mai ridicate a gainilor de culoare. Gainile albe sunt de cele mai multe ori cel mai usor de intretinut, ca atare si ouale lor albe vor fi mai ieftine.
Totusi majoritatea oamenilor judeca ouale si aportul lor energetic doar dupa culoarea lor. Un ou sanatos trebuie sa provina de la o gaina sanatoasa care traieste intr-un mediu de viata lipsit de stres, natural si are o dieta echilibrata. Si inca ceva , modalitatea de gatire a oului determina totodata si gustul: prajit, fiert sau pouchat, fiecare avem cate o preferinta in a le gusta!
Oamenii de stiinta au studiat de-a lungul anilor diferentele dintre un ou alb si unul maro, rezultatele fiind absolut asemanatoare. Concluzia a fost ca culoarea cojilor de ou, nu influenteaza nicidecum calitatea sau compozitia unui ou. Ambele oua sunt alimente perfect sanatoase, fiecare ou continand aproximativ 80 de calorii (vitamine, minerale, proteina).
Factori care determina calitatea oualelor, fie ca sunt albe sau maro sunt urmatorii:
- eticheta oua organice: gainile care produc oua organice isi au sederea in aer liber la razele soarelui (aport crescut de vitamina D), nu sunt stresate si nu li administreaza antibiotice sau hormoni de crestere
- eticheta oua ‘free-range’ : gainile care produc oua ‘free-range’ au acces atat la custi cat si la spatiu in aer liber. De regula sunt oua usor mai accesibile la pret, fiind cele mai preferate de consumatori
- eticheta oua bogate in ‘Omega-3’: gainile care produc astfel de oua au o dieta speciala bogata in Omega-3, iar ouale produse vor avea o cantitate mai mare de Omega-3 fata de celelalte categorii de oua. Studiile au demontrat ca aceste oua aduc un aport suplimentar sanatatii omului, crescand nivelul de Omega-3 care nu este secretat deloc de corpul uman. Totodata, consumat constant de-a lungul a sase saptamani, pot ajuta proapetele mamici in productia de lapte pentru bebelusi
- oua de la tarani/mici fermieri: cumparand produse de la acestia nu numai ca ajuti comertul local, insa ai parte si de produse de calitate fara vreo certificare oarecare. Aceste oua provin de regula de la gaini colorate crescute in ograzi cu iarba naturala si fara medicamente, acestea fiind destul de scumpe pentru buzunarul unui taran de rand.
Te-ai convins ca nu exista diferente intre oua albe sau maro? Data viitoare cand consideri ca toate produsele ‘maro’ sunt cele mai sanatoase , gen orez maro, zahar maro-gandeste-te ca ouale sunt exceptia de la regula! Asigura-te ca citesti atent eticheta cofrajului de oua si provenienta acestora (tipul de gaini).