Daca binecunoscutul proverb englezesc ‘An apple a day keeps the doctor away’ a ajuns deja si la urechea mai marilor nostri conducatori, care drept atare au introdus ca hrana pentru elevi cornul, laptele si marul. Este deosebit de esential ca in fiecare zi sa consumam fructe, cel mai bine cele de sezon, insa merele sunt mereu convenabile la pret si bogate in vitamine.
Pornind de la acest principu al marului consumat in fiecare zi, s-a dezvoltat un altul, cel cu consumul unui ou in fiecare zi, sau cel putin de trei ori pe saptamana. Un ou pe zi tine doctorul la distanta? Da, si te vei convinge de ce in urmatoarele randuri.
Ouale sunt o sursa de proteina calitativa deloc scumpa, albusurile continand si alte vitamine precum B12 (pentru creier), B2, seleniu, B6, vitamina D, zinc, fier si cupru. Un adevarat curcubeu benefic fiecarui organism, nu-i asa? Cu asa aport de vitamine si minerale, ouale sunt adesea folosite in diverse diete ce sustin pierderea kilogramelor. E simplu, un ou pe zi, mancat la micul dejun sau pranz, iti va da senzatia de satul de-a lungul multor ore.
Au existat de-a lungul timpului numeroase mituri despre consumul de oua, cum ca nu ar fi indicat deoarece sunt bogate in colesterol si de-a lungul timpului pot provoca boli de inima. Nimic mai fals! Studiile au dimitizat acest mit si au demonstrat ca mancatul oualelor nu influenteaza colesterolul din sange, ba mai mult ajuta la cresterea colesterolului bun din sange HDL si il inhiba pe cel rau, LDL colesterol.
UN OU MARE contine:
- 77 de calorii, 5g de grasimi si 6 g de proteine impreuna cu 9 acizi esentiali
- 113 mg de colina, un nutrient important pentru creier ce previne boala Alzheimer
- vitamina A, D, E, K, lecitina
- acizi Omega 3 (in special la ouale organice)
Totodata este important modul in care gatesti oul; ideal ar fi sa fie fiert sau ‘pouched’ pentru a evita adaugarea de alte uleiuri si grasimi. Daca il consumi pe paine prajita simpla, fara adaos de unt, vei evita sa risti a adauga kilograme in plus.
Ouale au un termen de valabilitate de doua saptamani, timp in care le poti consuma ca si meniu principal al meselor sau le poti folosi in realizarea de prajituri, paine, sau orice alte mancaruri gustoase din bucatarie. Si daca nu le-ai folosit pe toate, afla ca le poti congela! Pune intr-un bol toate ouale ce urmeaza a expira, batele cu un tel ca pentru omleta si transfera-le intr-o punga sigilata la capat. Consuma-le in cel mult 3 luni la omlete sau prajituri!
Si daca ar fi sa acordam premiul I pentru un aliment anume, atunci oul va iesi cu siguranta castigator ca fiind un superaliment la indemana tuturor!