Cum sa mananci sanatos cand esti student?
Odata cu venirea toamnei, studentii nostri s-au reintors pe bancile scolii si au populat cu entuziasm caminele marilor orase ale tarii. Nu degeaba se spune ca viata de student nu e deloc usoara, mai ales daca esti pe cont propriu si trebuie sa te descurci cu un buget restrans venit de la parinti sau din bursa.
Si cum alimentatia joaca un rol primordial in viata noastra, studentii fac deseori exceptie de la regula si se multumesc cu cate o gustare rapida ‘on-the-go’ de la magazinul din colt. Aici punem la socoteala lipsa unei bucatarii propriu-zise amenajate sau insuficienta indemanare pentru prepararea retetelor. E ceva tipic pentru viata de student, fara bani, fara timp, fara spatiu suficient de a gati si fara nici o pricepere.
Mancarea este fara indoiala combustibilul din viata noastra, ce ne ofera energie intreaga zi, ne ajuta in concentrarea examenelor si totodata o sursa de conexiune cu cei dragi. Asadar, prin mancare iti asiguri necesarul de vitamine si minerale pentru mentinerea sanatatii, plus fericirea pe termen lung.
Studentii se plang deseori ca nu au suficienti bani pentru a-si achizitiona mancare sanatoasa, insa la doar o mica investigatie langa orice campus, vei putea observa 2 din 5 studenti cu cate o cafea cumparata in mana.
Exista insa si cateva modalitati usor de aplicat despre cum sa mananci sanatos cand esti student?
1/ Prepara-ti propria cafea
Pentru a-ti prepara propria cafea, n-ai nevoie decat de un fierbator si cafeaua preferata (plus lapte sau zahar dupa preferinte). Practicand acest obicei, vei economisi bani pentru a manca sanatos si nu doar pe cafeina. Asadar, sa ai intotdeauna o cana termoizolanta in dulap pe care sa o poti umple si sa o iei cu tine la cursuri.
Salveaza banuti pentru produse proaspete, nu pe ceva care poti sa-ti prepari singur!
2/ Nu cheltui bani pe apa imbuteliata
Mergi si cumpara-ti o sticla termoizolanta cu capac si un sistem ieftin de filtrare, si astfel te poti hidrata cu mai putini bani si pe o durata mai lunga.
3/Cerceteaza locurile cu mancare ieftina si sanatoasa
Deseori in campus sau in vecinatatea lor regasim multe chioscuri ce vand fast-food sau pizza, nu e gresit sa le consumi din cand in cand, insa opteaza sa gasesti un loc unde iti serveste mancare gatita cu eventuale salate sezoniere. E posibil sa gasesti un loc cu reducere pentru studenti, ceea ce e un bonus dublu, mananci sanatos si economisesti banuti.
4/Invata sa gatesti cu/fara bucatarie
Pentru a gati o mancare ‘ca la mama acasa’ n-ai nevoie decat de o sursa de foc, gen plita portabila sau mai nou poti opta pentru un air-fryer care consuma foarte putin curent electric si prepara mancarea sanatos si rapid (cu putin ulei sau deloc). Nu e cazul mancarilor elaborate gen pui la rotisor sau sarmale etc. insa important e ca ai optiuni la indemana pentru a manca acasa: oua omleta cu salata, fasole cu carnati si muraturi, pulpe marinate cu cartofi , supa crema, paste etc.
Cu o conexiune buna la internet, te vei putea inspira de pe retelele sociale sau sa vizitezi pagina marilor bucatari ai lumii pentru a vana retete sanatoase, rapide si cu buget restrans special create pentru studenti: ‘The College Vegetarian Cookbook: 150 Easy, Buget-Friendly recipes’ – Stephanie McKercher sau ‘ The 5 ingredient college cookbook: recipes to survive the next four years’ -Pamela Ellgen .
Nu e nici o indoiala ca mancarea gatita de la A la Z necesita mai mult timp, comparativ cu o comanda de la fast-food, insa poti gati o data cantitati mai mari pe care sa le congelezi. Si daca nu ai posibilitatea unui congelator in camera, ce-ar fi sa inviti cativa prieteni la cina si sa le propui ca fiecare dintre ei sa gazduiasca o cina la ei in camera.
5/ Planificarea e cheia
Fa-ti din timp socoteala, gen in weekend, alcatuieste-ti o lista cu meniurile si snackurile pentru urmatoarea saptamana; daca se anunta o saptamana incarcata, incepe sa toci ceapa sau legumele din timp (daca ai unde sa le lasi la rece) sau pregateste-ti micul dejun cu o seara inainte. Cel putin stii ca mananci o masa nutritiva fara a cheltui bani. Poti opta ca la pranz sa ai un sandwich facut de tine, nuci sau seminte cumparate mai ieftin de la magazin -astfelca nu dai fuga la chiosc cand ti-e foame.
Viata de student nu numai ca te invata independenta, dar si modalitatile de a jongla intr-o viata aglomerata cu un buget restrans si planificarea fiecarui pas al urmatoarei zile. Exista si mici exceptii desigur, nu trebuie sa ai mereu grija unei mese nutritive, insa abaterile acestea sa fie cat mai rare si sa meritev (zile de nastere, evenimente etc.)
- informatii preluate din podcastul despre nutritie ‘Nutrition Diva’ – Monica Reinagel