3 metode simple de a evita un burnout
Auzim tot mai des despre burnout comparat deseori cu bolile mintale, insa putini stiu ce este acesta si care sunt semnele de recunoastere a acestuia. Conform statisticilor 88% din populatia UK a experimentat un burnout in 2022, diagnostic confirmat de specialisti ca medici de familie, psihologi sau psihoterapeuti.
Ce este un burnout? Sunt acele zile in care te simti lipsit de energie, nu vrei sa te ridici din pat, nu vrei sa te conectezi cu familia sau prietenii si fiecare zi este ca o cursa obositoare pentru tine. De inteles ca aceste simptome nu sunt semne de leneveala sau de nemotivatie, ci mai degraba semnele inceputului unui burnout. Burnoutul este tot mai des intalnit din cauza factorilor stresanti in care traim, presiunea societatii, a locului de munca sau chiar a mediului familial.
A experimenta un burnout nu este ceva ce se intampla peste noapte, ci este o acumulare de intamplari desfasurate de-a lungul timpului, e un stres cronic construit treptat caruia nu i s-a dat atentie luni sau chiar ani de zile.
3 metode simple de a evita un burnout
Sa nu intelegem gresit, stresul intr-o anumita doza este un lucru bun in viata noastra, iar la fel de benefice sunt si reactiile repetate ale corpului nostru la factorii de stres care in timp se slefuieste si devine mai rezistent. Totodata stresul te ajuta la o mai buna concentrare si performanta, puterea ta de concentrare fiind la cote maxime in situatiile tensionate; exact ca in timpul exercitiilor fizice, toate energiile ti se aduna in corp pentru a efectua 30-50 de minute de miscare intensa, dupa care starea de relaxare revine si functiile corpului devin normale.
3 metode simple de a evita un burnout
Pe de alta parte, daca esti supus constant la episode de stres diverse, corpul tau e in continua alerga ‘Fight and Freeze’ si nu are timpul necesar de a se reface ducand la schimbarea intregului sistem nervos .
Din fericire exista cateva metode simple de a evita un burnout, metode gratuite si usor de pus in practica:
1. Interactioneaza cu o alta persoana
Deseori cand ne confruntam cu o problema in viata, avem tendinta de a ne izola de oameni crezand ca putem rezolva totul de unii singuri. Benefic pentru starea noastra este exact contrariul, adica trebuie sa discuti cu cineva, sa te descarci, si deseori ai putea fi surprins ca cel de langa tine trece sau a trecut deja prin aceeasi situatie.
Deficienta de prieteni poate duce la acumularea starilor mentale ca depresie sau anxietate, asadar a te deschide ca o carte in fata oamenilor, e important. Daca te simti singur, fara familie sau prieteni, cauta grupuri locale pentru activitati de weekend, plimbari, cafea-toate care au rolul de a-ti da un sens de trait, un scop sau ideea ca apartii unei comunitati.
2. Fa ceea ce-ti place in fiecare zi
Multi oameni nu stiu ca a face ceea ce-ti place in fiacer zi, te ajuta sa devii mai rezistent in fata stresului. A practica un hobby cel putin 5 min pe zi pentru sufletul tau (nu sef , nu familie) poate face diferenta: muzica, sport, carti, film etc. Ca recompensa dupa aceste doza de placere mica sau de repaos, vei castiga o noua energie, o noua abordare asupra zilei si totodata devii mult mai resilient in fata stresului.
3. Fii autentic cu viata ta
Uneori ajungem la burnout pentru ca ceea ce facem in fiecare zi nu se aliniaza cu valorile noastre, adica suntem captivi in joburi ce nu ne plac doar pentru castigul lunar. Intrebarea fiecaruia ar trebui sa fie ‘care sunt valorile mele? oare voi face acest job tot restul vietii?’ Pentru a gasi un raspuns, aseaza-te cu o foaie de hartie in fata +pix si scrie 2-4 valori si intentia ta de a le integra in viata personala si profesionala.
Chiar daca prin diverse imprejurari aceste valori iti vor fi incalcate si vei deraia de la ele, totusi ceea ce te va ajuta sa revii pe directia corecta vor fi momentele de tu cu tine. A trai in dezacord cu valorile tale nu duce decat la acumularea de stres si implicit de burnout.
- sursa info ‘Feel better, live more’ -Dr. Rangan Chatterjee