Cum sa economisesti bani la cosul saptamanal?

Cumparatul produselor alimentare a devenit o adevarata povara in bugetele romanilor care sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din portofel sau sa renunte la unele alimente pentru o perioada de timp. Prin urmare, nu e de mirare ca te intrebi zilnic cum sa economisesti bani la cosul saptamanal de cumparaturi sau la plata facturilor din gospodarie .

Conform news.ro ‘Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2021 – ianuarie 2022) este 14,3%. Mărfurile alimentare s-au scumpit în ianuarie cu 22,47% faţă de ianuarie 2022 şi cu 1,50% faţă de decembrie 2022. La această categorie cel mai mult s-au scumpit zahărul, cu 63,37%, în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022 şi cu 0,72% faţă de decembrie 2022, dar şi untul, cu 47%, în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022, şi cu 2,16% faţă de decembrie 2022.’

cum sa economisesti bani la cosul saptamanal
Foto: ArtsyBee pixabay

 

Asadar, daca esti ingrijorata de cresterile de pret la alimente care adauga mai multe zerouri la bonul tau fiscal, atunci foloseste urmatorii pasi inainte de a merge la supermarket:

1/ Fa-ti o lista de cumparaturi

Da, e total adevarat ca a fi organizata inainte de a merge la supermarket, implica din start scrierea unei liste cu cumparaturile necesare (alimente, non-alimente) pentru o saptamana. N-ar strica totusi sa ai in vedere si meniurile pe care urmeaza sa le gatesti, astfel vei cumpara exact ingredientele necesare si vei evita din start risipa alimentara.

 

2/ Verifica online ofertele supermarketurilor

 

lista de cumparaturi
Foto: Alexas_Fotos pixabay

Nu-ti i-a decat cateva minute pentru a intra online pe siteurile supermarketurilor pe care le frecventezi pentru a fi la curent cu ofertele acestora si a merge direct la acela cu ofertele mai tentante. Nu e exclus sa faci slalom intre doua-trei supermarketuri, insa aceasta actiune e ‘time consuming’ si se merita doar daca sunt in drumul tau sau ofertele lor nu pot fi trecute cu vederea.

 

3/ Alege produse cu marca supermarketului

Au existat numeroase dezabateri cu privire la calitatea produselor marca proprie din magazine versus marile branduri, in unele cazuri consumatorul final neputand face vreo diferenta -probabil pentru ca sunt manufacturate la aceleasi fabrici, insa ambalate cu etichete diferite. Cel mai sigur analizeaza ingredientele alimentelor unei marci scumpe in comparatie cu marca proprie a supermarketului. E un test prin care te convingi ca nu exista nici o diferenta a calitatii, doar pretul e cel ce conteaza.

 

4/ Inscrie-te in programe de fidelizare

Schemele de fidelizare ale supermarketurilor pot fi o adevarata mana cereasca care te pot ajuta cum sa economisesti bani la cosul saptamanal. Daca la inceputuri totul era despre colectarea unor puncte de fidelizare, care fie vorba intre noi se lasau uitate prin vreo plasa, ei bine, in prezent poti avea parte de oferte exclusive, discounturi masive, competitii interesante sau premii surpriza.

cos saptamanal

Aceste scheme de fidelizare sunt deosebit de eficiente la bugetul familiei tale, atata timp cat preturile suprmarketului frecventat nu sunt mai mari decat in alte supermarketuri, caci in acest caz devin nule. Cel mai indicat ar fi sa beneficiezi de ofertele magazinului pe care il frecventezi saptamanal si sa nu-l schimbi  doar de dragul schemelor de fidelizare din alte magazine.

 

5/ Vaneaza reducerile la produsele perisabile

Aceasta metoda este deosebit de folosita de catre pensionari si nu numai, datorita preturilor foarte mici la majoritatea produselor alimentare. De regula, seara se aseaza la rafturile speciale produsele care expira in acea zi -carne, salata, fructe, iaurturi etc. Cu astfel de preturi, ai sansa de a-ti umple congelatorul cu produse de calitate superioara la preturi mici (ex. carne organica la pret normal sau chiar mai mic).

Totusi, socoteste bine ce alegi din aceste produse perisabile, caci avand termenul de valabilitate aproape de expirare, vor trebui sa fie congelate sau IMEDIAT gatite.

 

6/ Trage cu ochiul la ‘insule’

Nu de putine ori mi s-a intamplat ca un produs sa aiba un pret diferit la raft in comparatie cu cel de pe ‘insula’ de marketing. ‘Insulele’ sunt de regula promotii ale supermarketului, pozitionate in fata, cu preturi avantajoase si care au o durata determinata.

Asadar, atunci cand mergi la cumparaturi, trage cu ochiul la aceste ‘insule’ si cumpara o cantitate mai mare (baxuri) a acestor produse aflate la reducere. Unele produse pot fi stocate cu lunile in camara, iar pe altele le poti congela si consuma atunci cand vei avea nevoie. Ce bine iti vor prinde!

 

In speranta ca aceste sase idei despre cum sa economisesti bani la cosul saptamanal, vor avea un aport la bugetul tau, te invit totusi sa faci putina matematica de la saptamana la saptamana si sa socotesti exact cat anume ai economisit.

Daca ai si alte idei care vin in completarea acestor pasi, ne-am bucura sa adaugi un comentariu mai jos.