Cum sa economisesti curent cand gatesti?
Odata cu scumpirile de pe piata, nu e de mirare cum toti cautam solutii cat mai eficiente pentru a face fata cu brio acestei ierni si a nu ramane indatorati cu plata facturilor la gaz si energie. Suntem mai mult decat speriati ca nu ne vor ajunge banutii de la luna la luna pentru un trai decent, scenariu care din pacate se va intampla in casa multor oameni. Ceea ce ne ramane este incercarea unor idei de economisire a gazului si curentului pentru a preveni sa platim un salariu intreg pe aceste facturi.
Iata cateva idei practice despre cum sa economisesti curent cand gatesti in propria bucatarie:
- Grabeste procesul de gatire a mancarilor pregatite pe aragaz folosing ingrediente cu timp de gatire scurt: spre exemplu, fierbe paste ccu timp de fierbere mic (ex. tortellini umplute) in locul acelora de dimensiuni mai mari, sau coace doi cartofi mici-medii in locul acelora mari. Un alt ‘tips’ este sa tai vegetalele in cuburi mici inainte de a le gati, astfel ele vor avea un timp mult mai mic de preparare;
- Planifica din timp mancarea ce trebuie pusa la cuptor, astfel vei putea prepara concomitent doua-trei feluri de mancare, iar cuptorul tau va fi incins odata si nu de mai multe ori pe zi;
- Decongeleaza mancarea de cu seara in frigider inainte de a o gati si astfel nu trebuie sa folosesti cuptorul cu microunde pentru a decongela preparatul;

- Ia-ti o oala sub presiune care sa reduca timpul de preparare a mancarurilor, gen tocanite sau ciorbe, iar masa va fi gata de servit in doar 40 de minute;
- Calca-ti pe inima si foloseste un airfryer mult mai des decat obisnuiai pana acum. Ideea e sa folosesti un airfryer care coace, reincalzeste si are functia de ‘grill’, toate aceste functii, adaugand doar putin ulei si mancarea se va prepara mult mai repede decat la aragaz;
- Foloseste functia de ‘grill’ a aragazului pentru a coace legumele sau a gati friptura , iar acestea se vor rumeni mult mai repede comparativ cu functia de baza a aragazului. Iata cum sa economisesti curent cand gatesti majoritatea tipurilor de mancare;

- Diminueaza timpul de fierbere al orezului utilizand o oala de dimensiuni mici sau medii in care adaugi putina apa, iar capacul il lasi pe oala cat mai mult posibil. Masoara orezul cu o cana si adauga cantitatea dubla de apa, astfel vei avea un orez perfect dupa reteta clasica;
- Atunci cand incalzesti apa in fierbator pentru ceai sau cafea, toarna restul de apa fierbinte intr-un termos si vei avea apa clocotita toata ziua pentru prepararea altor cafele sau ceaiuri cu cei dragi.
Ce alte idei practice despre cum sa economisesti curent cand gatesti ai putea sa adaugi la aceasta lista? Astept comentariul tau mai jos.