Oare cine a trecut prin viata fara sa se imprumute, nu neaparat cu bani, ci cu multe alte bunuri care nu-i apartineau in totalitate? Planul de a nu avea niciodata un imprumut de bani este unul deosebit de optimist, insa nu iese de fiecare data.
Una dintre problemele majore ale populatiei din Romania este dorinta de a se imprumuta, uneori fara a avea o miscare de rezerva. Scriu aceste randuri deoarece am realizat ca modul in care ne indatoram in prezent este in crestere, iar acest pas ne va influenta toata viata, actiunile antreprenoriale si sociale.
Imprumutul de bani sau imprumutul financiar este un produs cu care trebuie sa invatam sa lucram foarte atent. Adica, sa analizam cauzele acestui imprumut si modalitatile de rezolvare al lui, respectiv perioada de care avem nevoie pentru a-l inapoia. Nu te imprumuta daca nu ai o baza solida si doar aplici principiul „o voi rezolva eu cumva”. GRESIT!
Pe timpuri, imprumutatul de bani era oferit celor nevoiasi de cei mai avuti din societate, denumiti ‘bancheri’ care nu prea erau vazuti cu ochi buni de societate, fiind lacomi si perfizi: „Bancherul este un tip care iti imprumuta umbrela pe timp cu soare, dar o vrea inapoi in momentul in care incepe sa ploua” – Mark Twain.
Mare dreptate are aceasta zicala si se muleaza perfect si in zilele noastre, caci banca sau orice institutie (persoana) ce iti imprumuta banii, iti vine repede in ajutor, dar contra unor costuri, mai mari sau mai mici dupa caz.
Dupa cum spunea si Robert T. Kiyosaki in betseller-ul sau „Tata Bogat Tata Sarac” exista 2 tipuri de datorii: datorii bune si datorii rele.
DATORIILE BUNE sunt cele care te ajuta sa faci mai multi bani. Foarte important acest aspect, deoarece daca faci un imprumut la banca pentru a cumpara un imobil pe care sa il renovezi si apoi sa il vinzi cu un pret care sa acopere valoarea imprumutului, la sfarsit vei beneficia de un profit. In acest caz ai acumulat datorii intr-un mod eficient.
In schimb, daca te imprumuti pentru a-ti cumpara un imobil in care vrei sa locuiesti tu cu familia, acest imprumut te va costa niste ani buni, plus o deficienta economica lunara ce va sta in calea dezvoltarii tale pe alte planuri ! Nu apela la un imprumut de bani ce creeaza DATORII RELE, adica a-ti cumpara o masina, telefoane, televizoare sau orice bunuri materiale ce nu intorc banutii inapoi!
Dupa modelul de viata englezesc, un cuplu cu copii, poate locui foarte bine si in chirie, nu trebuie neaparat sa detina propria casa. Intre timp, se ajunge la o maturitate financiara a cuplului, se aduna economiile de peste ani si se poate incepe o afacere, o investitie care sa intoarca banii investiti + ceva in plus. Dupa aceste etape, se pot gandi sa-si cumpere o locuinta a lor! Astfel traiesc numeroase familii in Anglia si nu exista preconceptia ca a sta in chirie este o rusine!
Ce trebuie sa te intrebi daca vrei sa imprumuti bani?
Totodata conteaza enorm de mult sa faci cercetari pe piata inainte de a apela la un imprumut de bani; mergi la mai multe banci si pune in balanta ofertele lor, pentru a nu fi in situatia de a plati mai mult decat ai nevoie:
-cat este dobanda DAE
-cat vei ajunge sa platesti inapoi
-exista penalizari pentru intarzieri sau neplata
-ce comisioane ascunse are banca
Multi dintre noi vom imprumuta bani intr-un moment sau altul al vietii de adult. Astazi e mai usor ca niciodata sa faci un imprumut de bani apeland la mediul online.
Marile intrebari pe care trebuie sa ni le adresam sunt cand, cum si cat de mult sa imprumut. Raspunsurile acestora pot sa-ti asigure prosperitatea sau sa te duca la sapa de lemn.
Ca si ultim sfat: apeleaza la solutia unui imprumut de bani, numai dupa ce in prealabil ai analizat foarte bine situatia si chiar e necesar acest pas. Viata este mult mai simpla daca stii ca nu datorezi bani cuiva, nu-i asa?