Beneficii yoga prin ras

Beneficii yoga prin ras

Esti constienta de beneficiile rasului asupra starii tale de sanatate? Anul trecut Universitatea din Derby a publicat un studiu care arata importanta sa in stimularea bunastarii fiecarei persoane.  Printr-un program de smartphone denumit ‘Laughie’ fiecare posesor trebuia sa se inregistreze razand pe durata unui minut, dupa care reporneau inregistrarea ori de cate ori doreau sa inceapa sa rada. Acest concept a ridicat starea de bine a tuturor persoanelor inregistrate la studiu, incurajandu-i sa rada si mai mult.

Rasul este terapie sigura si la indemana oricui se simte debusolat. ‘Studiile anterioare au sugerat ca rasul are numeroase beneficii psihologice, fizice, sociale precum si scaderea nivelului de stres, cresterea sistemului imunitar, a bunadispozitiei si a rezistentei’ .

yoga-prin-ras

O altfel de terapie este yoga prin ras, o initiativa de grup care prin simplul joc copilaresc al membrilor, se incepe sa se prosteasca si sa se rada galagios. Doctorul profesionist Madan Kataria cel care a infiintat ‘yoga prin ras’ in 1995 a observat indeaproape de-a lungul timpului rezultatele unei astfel de terapii de grup: ‘conceptul de yoga de acest fel se bazeaza pe faptul stiintific ca organismul nu poate face diferenta intre rasul fals si cel autentic, beneficiile psihologice si fiziologice fiind aceleasi.’

O sedinta de yoga prin ras dureaza de regula 30 de minute si se intinde pana la o ora si poate cuprinde:

  • exercitii de intindere
  • exercitii de respiratie
  • aplauze
  • ras, ras, ras

Seria de exercitii mai sus enumerate se reia iar si iar, de fiecare data adaugandu-le o joaca copilareasca si starniri de rasete ale indivizilor odata ce au inceput sa se calmeze, relaxeze si sa scape de inhibitii.

Iata un exemplu video despre cum se practica acest tip de yoga:

Yoga prin ras nu are limite, bariere, pudoare-oricine poate rade, in orice maniera doreste si oricat de mult. Sarbatorind 25 de ani de existenta, astazi yoga prin ras a pus bazele altor miscari si practici precum terapia prin ras si wellness-ul rasului. Rasul ajuta, chiar si fortat timp de cateva minute, pentru a ne indrepta gandurile negative spre unele pozitive, schimbandu-ne starea de spirit si ajutandu-ne sa fim mai energici.

De regula, yoga prin ras se desfasoara in grupuri ale membrilor inscrisi in clubul de yoga, insa poti practica si singura acasa sau prin telefon cu ajutorul diverselor tutoriale online. Totodata, website-ul celei care a infiintat yoga prin ras, Dr. Kataria, pune la dispozitie diverse ghiduri free-downloadable si tutoriale pe Youtoube.

terapia-prin-ras

Practicile acestui tip de yoga, usor permisibil tuturor, are rolul de a declansa dorinta constanta de a rade catre toti membrii sai. Asa cum afirma si liderii acestor cluburi, rasul trebuie sa faca parte din viata noastra zilnica, fie prin yoga de ras sau de ce nu prin vizionarea de filme de comedie cu familia sau concursuri cu glume gen iUmor.