De ce sa alegi alimentatia fara gluten?

De ce alimentatia fara gluten? Ce s-a intamplat cu mancatul dupa obiceiurile de odinioara din copilaria multora dintre noi? Pe atunci nu aveam atata disponibilitate la produse din import, nu existau atatea variante de dieta, si nu mai zic cand s-a deschis primul McDonalds in oras, euforia oamenilor era pana la ceruri, de parca venise Michael Jackson in concert si le dadea cate ceva de pomana. Asa erau vremurile….bani putintei, putine surse de informare, putine studii stiintifice.

Astazi exista multa informatie pe piata despre alimentatie, diete, stil de viata etc. toate cu rol in a ne ajuta pe noi insine sa ducem o viata mai buna, sanatoasa si implinita. Toti ne dorim sa fim sanatosi pana la adanci batraneti, sa ne vedem copiii mari la casele lor si sa avem o batranete linistita cu animalute in jur. Din pacate aceste visuri nu sunt mereu menite a deveni realitate, nu in conditiile in care tot mai multi tineri sunt diagnosticati cu diabet de tip 2, boala care inainte aparea la cei cu varste peste 60 de ani din cauza proastei alimentatii si a lipsei de miscare.

diete bogata in carbohidrati

Si dac-ar fi numai aceasta boala in lista nomenclatoarelor de boli, dar dupa cercetarile stiintifice, pana si bolile mintale castiga tot mai mult teren printre tineri, sau mai bine zis, se instaleaza insesizabil la varsta maturitatii, ajungand ca in cativa ani sa fie deja prea tarziu pentru vreun tratament. Aici pot numi boala Alzheimer si Parkinson printre cele mai temute boli mintale.

Desigur ca statul ( nu numai la noi) avand fondurile alocate cercetarilor si preventiei minime, e imposibil sa traga un semnal de alarma printe atatia oameni, insa ceea ce poate face, e sa informeze prin intermediul  posturilor nationale acele mesaje scurte si succinte despre alimentatie/sport. Asta fac deocamdata, insa aria e atat de vasta, incat mesajul se lasa mai degraba uitat, fara vreun impac emotional in randul populatiei. Odata imbolnavita populatia cu diverse boli mintale, careia i se adauga alti mii de pacienti cu alte afectiuni diabetice, cancerigene, inima etc. nu e de mirare ca sistemul sanitar va fi depasit, daca nu deja este. Va sta si se va uita neputincios la acesti bolnavi, dorindu-si sa fi facut ceva mai mult pentru preventia acestor boli.

Astfel, nu ne ramane decat sa fim singuri ‘seful taberei noastre’, adica sa preluam haturile vietii noastre si a celor dragi noua si sa actionam in consecinta, adica sa ne informam din surse sigure despre cum sa ducem o viata echilibrata.  Alimentatia fara gluten este un subiect dezabatut sub lupa de cativa ani incoace, desi de boala celiaca se stiau destul de multe, insa nu se stia nimic despre ceilalti pacienti non-celiaci care doresc sa adopte o alimentatie fara gluten. Te intrebi oare de ce ar vrea acesti oameni sa-si complice si mai mult viata facand alegeri diferite si chiar mai costisitoare?

alimentatia-fara-gluten

Stim cu totii ca zaharul nu ne face bine deloc, insa cerealele integrale, asa zise maro si sanatoase pot cauza si mai multe daune in organism, ridicand nivelul de insulina, noi devenim rezistenti la insulina, adica celulele ignora insulina si nu mai iau glucoza din sange. Pancreasul, cel care secreta insulina, va secreta si mai multa pentru ca zaharul sa ajunga in sange -aceasta ciclicitate instaleaza dibetul de tip 2. Nu exista om care sa nu consume pe zi paine, paste, cereale etc adica carbohidrati din grau, secara, orz sau ovaz. Acestea au in componenta lor gluten (si nu numai) , denumit in ‘latina ‘lipici’, un compus proteic ce actioneaza ca material adeziv, legand faina pentru a face produse de panificatie.’* Elasticitatea oricarui aluat se datoreaza glutenului, el fiind unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari de pe planeta.

O alta definitie ar fi glutenul este acel inamic modern al zilelor noastre regasit in painea de toate zilele, adica aproape peste tot: cereale, sosuri, cosmetice, gemuri, produse din carne, margarina etc. Dar cel mai mult il consumam prin cereale inca de la prima ora a diminetii alaturi de lapte-( mic dejun tipic american),  adica infulecam fara constiinta o multime de carbohidrati cu gluten care ne ‘agreseaza cel mai de pret organ al nostru, creierul.’*

Nu de putine ori auzim in stanga sau dreapta ca cei cunoscuti sufera fie de balonare, dureri de cap, varsaturi, diaree, ameteli; toate aceste simptome sunt deznodamantul alimentatiei avute, care de-a lungul timpului da semnale in corp provocand diverse disconforturi pacientului. Intoleranta la lactoza este cel mai des testata  in astfel de cazuri, dar nu si intoleranta la gluten. Conform cercetarilor stiintifice o intoleranta vine la pachet cu cealalta, asta e bine de stiut pentru cei depresivi, diabetici sau chiar in cazurile de autism.

intoleranta la gluten

Alimentatia s-a dovedit a vindeca corpul in cadrul multor afectiuni, unii le numesc miracole moderne, schimbarea radicala a alimentatiei plus cresterea spiritualitatii, ambele nu pot aduce decat beneficii in viata unui bolnav. ‘Dincolo de calorii, grasimi, proteine si micronutrienti, intelegem acum ca alimentele sunt un modulator epigenetic puternic-ceea ce inseamna ca pot modifica ADN-ul in bine sau rau.’*  Astfel cu ajutorul unor alegeri intelepte in alimentatie putem tine la distanta cele mai des intalnite boli, diabetul de tip 2 si Alzheimerul (denumit si diabet de tip 3).

Trist este ca obezitatea si rata diabetului de tip 2 este in crestere in ciuda atator guru in ale alimentatiei si a multiplelor informatii despre a ramane sanatosi si in forma. Iar studiile au aratat ca cei diabetici au de-a lungul vietii si alte probleme de sanatate adiacente, unele fiind bolile neurologice. Alimentatia proasta a acestora face ca de-a lungul timpului inflamatia din corp sa creasca, ducand la mutatii ale celulelor, anularea sinapselor neuronilor si instalarea de boli degenerative.

Diabetul de tip 2 a inceput sa creasca odata cu promovarea in ultimul secol a dietelor bogate in carbohidrati esentialmente in cereale si consumul de mai putine grasimi. Carbohidratii din cereale sunt detectati ca fiind ‘flagelurile moderne legate de creier, inclusiv a durerilor cronice de cap, a insomniei, a anxietatii, a depresiei, a epilepsiei, a tulburarilor de miscare, a schizofreniei, a tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD) si a acelor cu lapsusuri.’* Mancarea de odinioara cu sunculita (grasimi) de casa, oua, proteina animala de calitate (adica animal crescut cu iarba) a fost inlocuita cu acest val al carbohidratilor fainosi, rezultatele acestor diete reflectandu-se in randul populatiei bolnave inca de la varste fragede.

alimentatie

Numerosi nutritionisti promoveaza produsele ‘low-fat’ sau ‘fat-free’, adica fara pic de grasime (aceste produse poate nu au grasime insa au zahar adaugat) fara a atentiona lumea cu privire la privarea organismului de grasime. Grasimea e esentiala in alimentatie, ea ne hraneste creierul si ajuta la stimularea de noi sinapse. Daca multi considera ca inima este organul principal al corpului, ei bine e cazul sa-ti schimbi parerea caci fara un creier sanatos suntem NIMIC: el te poarta peste tot, stocheaza amintiri, da comenzi la organe, administreaza hormonii s.a.m.d

Cat despre hormonii esentiali functionarii organismului nostru, insulina si leptina (descoperit in 1994) sunt asa zisi ‘gardienii imperiului’ deoarece ‘influenteaza ceilalti hormoni si toate functiile hipotalamusului din creier. Hipotalamusul raspunde de activitatile ritmice ale organismului si de o gama larga de functii fiziologice, de la foame la sex. Leptina a fost descoperita in celulele grase ale creierului (grasimea hraneste neuronii din creier) participand la procesul fiziologic in aceeasi masura ca si alte organe vitale. Ea controleaza senzatia de foame, depozitarea sau arderea de grasimi, gestioneaza reactiile inflamatorii si chiar sistemul nostru nervos.’* Deseori afectiunile leptinei sunt confundate cu cele ale tiroidei.  Si in acest caz alimentatia are un rol important, caci persoanele cu nivelurile scazute de leptina sunt cele dornice a consuma alimente bogate in calorii si carbohidrati, gen dulciuri, alimente cu amidon si gluten. Aceasta alimentatie excesiva duce la tulburari ale somnului, iritabilitate, crestere in greutate.

diabet de tip 2

Atat leptina cat si insulina sunt influentate de un regim alimentar foarte bogat in carbohidrati. Carbohidratii ne dau energie, sunt esentiali in alimentatia noastra, insa de recomandat sunt cei gasiti in legume si mai putin in fainoase. Pana si fructele trebuiesc consumate cu bagare de seama, caci si acestea pot tulbura mersul normal al insulinei in corp.

Alimentatia fara gluten este o alegere a fiecaruia dintre noi sau poate un test menit a-l trece cu brio dupa alte mii de alte incercari. Daca vrei sa faci o schimbare a stilului tau de viata, incepe cu ceea ce mananci, renuntand treptat la unele alimente, dupa care trage concluziile. Cum te simti, nivelul de energie/concentrare, impulsul de a ciuguli intre mese? Ce alti indicatori iti indica faptul ca esti pe un drum bun cu ceea ce consumi?

 

* citate preluate din cartea neurologului si nutritionistului David Perlmutter ‘Alimente care ucid creierul’