Vara este sezonul in care predomina abundenta in fructe si legume proaspete, spre bucuria celor care vor sa adauge extra vitamine si minerale in farfuria zilnica. Totodata, vara poti sa mananci putin si sa te simti full fara a face ocolul frigiderului in cateva minute. A adopta un meniu de vara sanatos pentru intreaga familie este cum nu se poate mai simplu si fara costuri suplimentare la buget.

1. ‘5 a day’ devine ‘6-7 a day’
Schema britanica de a consuma 5 fructe sau legume intr-o zi se poate transforma pe timp de vara in 6-7 fructe si legume in farfurie per zi. Se incepe de dimineata unde se adauga cateva fructe proaspete pe langa iaurtul grecesc sau un ardei gras cu rosii pe langa sandwichul cu branza.
2. Testeaza gusturile sezonului
Vara exista atat de multa varietate pe rafturile cu fructe si legume incat chiar nu trebuie sa avem batai de cap cand in meniul de vara ne dorim o salata. Gustul acestora in plin sezon nu se compara cu gustul lor pe timp de iarna, asadar acum e momentul de a degusta din bogatiile verii. Adauga cateva frunze de salata, iceberg sau rucola la fiecare farfurie si fara sa-ti dai seama mananci mai sanatos si totodata delicios.
Inlocuieste pofta de dulce de la deserturile conventionale cu cate o mana de cirese sau afine, iar o alta gustare rapida pe care pot sa ti-o recomand sunt piersicile alaturi de o lingurita de ulei de cocos.
3. Incearca metoda 50/50
Daca esti un carnivor convins e timpul ca pe timpul verii sa inlocuiesti o parte din carne cu proteina vegetala, lintea sau fasolea, pot la fel de bine sa-ti ofere proteina necesara zilnica. Plus ca sunt bogate si in fibre. Incearca metoda 50/50 cand e vorba de carne, in unele zile proteina animala, in alte zile cea vegetala.
Totodata carbohidratii sunt o parte importanta dintr-o nutritie echilibrata, iar a inlocui versiunea alba cu cea integrala este o alegere inteleapta. Pastele albe, orezul sau painea alba -toate au un inlocuitor cu cereale integrale. Iar daca ti se pare prea mult aceasta schimbare, mergi pe 50/50 si vezi daca cei din familie au observat schimbarea.
4. Prepara-ti singur marinatele si dressingurile
La o mica citire a ingredientelor unui sos din comert, vei observa ca are prea mult zahar , sare sau aditivi alimentari. Cel mai bine e sa-ti prepari in casa marinata pentru carne ( usturoi pisat, ierburi din gradina, ulei de masline si iaurt grecesc) sau dressingul pentru salate (ulei masline, usturoi pudra, sare, marar, otet balsamic, menta). Metoda homemade e sfanta si niciodata nu ramane neremarcata daca ai oaspeti la masa!

5. Imbratiseaza sezonul gratarului
Si pentru ca suntem in plin sezon al gratarelor, asta nu inseamna ca mancam numai carne ori de cate ori incingem gratarul. Exista meniuri delicioase numai cu legume la gratar (porumb, cartofi, ardei, rosii), haloumi sau chiar kebaburi din fructe ca ananasul.
6. Flori si plante in farfurie
Fie ca ai sau nu o gradina cu flori si mirodenii, incearca in aceasta vara sa bei multe ceaiuri din plante ca menta, cimbrisorul, musetelul etc. la care poti adauga miere si lamaie. Dupa care gateste desertul preferat si decoreaza-l cu cateva petale de trandafir sau flori de levantica, efectul wow va fi garantat.
Senorita.ro Portal si Magazin Online pentru femei