Exista in anumite religii, cum este si cea crestina, perioade in care ni se recomanda sau ni impun perioade de post alimentar. Astfel, la crestinii ortodocsi intalnim de cel putin patru ori pe an de-a lungul celor mai importante posturi ale anului, excluse fiind alte zile de sfinti, care si ele cer abtinenta si post totodata.
Lumea medicinii si nu numai este intru totul de-acord cu aceste perioade de post alimentar introduse in viata omului inainte de a suferi de vreo boala, adica ei sustin preventia aparitiilor de boli, in loc de tratarea efectiva a bolilor. Mari cercetatori in domeniul medicinii au studiat de-a lungul timpului efectele impunerii unui program de post alimentar anumitor categorii de oameni, de la cei sanatosi si pana la cei obezi, diabetici, suferinzi de cancer sau de boli cardiace.
Se mai zvoneste si ca daca s-ar dezvolta aceasta teorie mult mai mult si ar fi pusa in aplicare de oameni cat mai diversi, rata de imbolnavire ar scadea dramatic, multi oameni ar fi mult mai sanatosi, iar speranta de viata ar creste semnificativ, insa de cealalta parte industria farmaceutica ar avea de suferit. Si nu e putin lucru sa stim ca tot vechile obiceiuri din batrani ne duc catre o viata mai buna si indelungata. Insa aceste mici teorii se vor oarecum ascunse, mai ales in unele tari ca a noastra in care reclamele la farmacii si medicamente ne-au invadat pe de-antregul vietile.
Si cum sa se gandeasca saraca populatie de peste 60 de ani la post alimentar, miscare cat mai multa sau la anumite schimbari in alimentatie, cand la televizor si radio exista cate un antidot pentru orice afectiune, vorba aia la indemna oricui. Ai banutii si cum iesi din casa, hop cate o farmacie te intampina! Nici nu trebuie sa mergi prea mult, s-au gandit ei la asta in ‘beneficiul bolnavilor’ , sa se contruiasca cate o farmacie cam pe fiecare straduta de cartier!
Sincer vorbind nicaieri in lume n-am vazut atatea reclame la farmacii si pastile cum sunt la noi in tara! Desigur nu e vina lor ca se promoveaza din 5 in 5 minute, ci a celor care le da voie sa transmita aceste mesaje publicului larg!
Probabil ca auzit de Dr. Pradip Jamnadas, un cardiologist recunoscut in Florida cu peste 30 de ani experienta in domeniu si un interes activ in cercetare pe preventia bolilor. De-a lungul carierei sale a performat numeroase interventii, iar videourile sale educative despre postul alimentar si sanatatea inimii, au fost vizualizate de catre mii de oameni pe YouTube. De la pierderea kilogramelor in plus, scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului si pana la o crestere a ratei de viata, Dr. Jamnadas evidentiaza toate aceste schimbari pe care postul alimentar il poate aduce in viata fiecaruia.
Totodata, teoria Dr. Jamnadas explica multiplele efecte benefice a schimbarii obiceiurilor si credintelor asupra mancarii in general, schimbari care pot avea impact asupra starii mentale si a well-beingului omului. Fie ca ai incercat alte metode care sa-ti reduca stresul, sa te faca mai rezistent sau sa-ti aduca mai multa fericire in viata-yoga, mindfulness, meditatie – a incerca sa te abtii din cand in cand de la mancare, iti poate aduce toate aceste rezultate, conform studiilor Dr. Jamnadas.
Urmareste videoul AICI–––-https://www.youtube.com/watch?v=RuOvn4UqznU
De ce oare aceste metode nu sunt mai des promovate de catre medici?
Un motiv in plus este ca postul alimentar cere timp, vointa si disciplina personala, de care nu toata lumea dispune din pacate pentru a vedea schimbarile. E nevoie de multa munca cu sine, si desigur de multa sustinere din partea doctorului, care trebuie sa se arate cu adevarat interesat de stilul de viata al pacientului sau: stil de viata, ce lucreaza, ce ii place sa faca, probleme de viata, relatii, unde vrea sa ajunga etc. toate aspectele ce afecteaza impunerea unei eventuale diete. Insiruirea unor beneficii nu e suficienta, e nevoie de mult mai mult din partea doctorilor!
Daca esti genul dus de val de reclame si un simplu slujitor al vietii de zi cu zi, impunerea unui post cade esecului inca de la inceputuri! Pe de alta parte, cu ajutorul vointei proprii, a faptului ca poti reusi ceea ce ti-ai propus, setarea unei noi rezolutii, toate iti vor da supraputeri de a deveni strict in legatura cu mancarea.
De retinut, ca postul alimentar nu e acelasi lucru cu impunerea unei diete, e mult mai mult, incepand cu adevarata introspectie si pana la auto-control. Vremurile pe care le traim sunt pline de abundenta in ceea ce priveste mancarea, de tentatii culinare la tot pasul, insa corpul nostru nu a fost dintotdeauna invatat sa adune non-stop straturi de mancare. Nici n-avea de unde in vremurile trecute cand mancarea se gasea putina si de o calitate inferioara! Totodata, dependentele de astazi pe care oamenii le au pentru retelele sociale, pentru moda, pentru gadgeturi, mancare etc -toate duc la normalizarea dependentelor, ceea ce nu e tocmai corect!
Dependenta de a manca constant, poate fi in mare masura in legatura cu toate celelalte dependente! Pentru a-si ajuta pacientii si a scadea nivelul de insulina din sange, Dr. Jamnadas a recomandat postul alimentar care scade instant tensiunea arteriala fara a apela la medicamente. Astfel, pacientii au manifestat dintr-o data pierdere in kilograme, adica scaderea treptata a depozitelor de grasime datorita scaderii nivelului insulinei. Aceasta pierdere in greutate se intampla gradual, fara piele atarnata, ca in cazul unei diete, iar starea de bine se imbunatateste datorita excesului de energie.
Somnul, stresul redus, creier alert, stare de bine, fara balonare -toate se instaleaza prin post alimentar, chiar daca tu poate n-ai mancat sa te simti plin cu zilele!
Ce se intampla in corp daca nu avem grija in privinta mancarii:
-odata cu consumul meselor, corpul nostru adaposteste stocuri de grasimi, in timp ce postul ajuta cu reducerea acestor depozite si pastreaza doar ce e necesar
-cand mancam nivelul de insulina creste mereu cu fiecare masa, si nu are sansa de a scadea, caci trebuie sa ajute la depozitarea grasimilor
-insulina e responsabila de hormonii din corp, si prin natura sa trebuie sa creasca si apoi neaparat sa scada
-excesul de mancare duce la cresterea colesterolului, ceea ce poate cauza diabet de tip II si ingrosarea arterelor inimii
-nivelul mare de insulina nu mai poate controla zaharul din sange, parametrii hemoglobinei devin mari si deseori declanseaza boli cardiace
Care este programul recomandat de Dr. Jamnadas?
1/ Introducerea catre alimentatia sanatoasa
Inainte de a incepe postul alimentar propriu-zis, trebuie sa-ti aloci trei saptamani in care sa mananci normal, dar sanatos, adica fara alimente procesate si in special fara zahar,care este otrava pentru corp. Toata mancarea sa fie in forma naturala, adica sa fii capabil sa o recunosti in farfurie. Aici face referire la produsele organice, de la oua, lapte, carne, vegetale, fructe si la faptul de a renunta la paine, produse de patiseire, paste/spaghetti.
Toata aceasta schimbare in alegerea produselor pe care le mancam se va produse pe durata a trei saptamani, adica mananci toate aceste alimente atat cat vrei, fara post alimentar. In acest mod se introduce la nivel psihologic mesajul ‘fac pasi catre a-mi schimba modul de manca’, corpul si creierul antrenandu-se in aceste trei saptamani.
2/ Invata sa sari peste mese
Trezeste-te de dimineata si daca nu ti-e foame, atunci sari peste micul dejun. In ziua urmatoare, mananca ceva la micul-dejun insa renunta la pranz. In a treia zi, sari peste cina. Continua in acest stil, sarind o masa pe zi, si vei vedea ca nu se va intampla absolut nimic, senzatia de foame constanta va disparea, iar corpul tau iti va multumi pentru asta.
In schimb, bea multa apa pe tot parcursul zilei. Acest procedeu se aplica pe durata a doua saptamani, totul va deveni o rutina, iar corpul va invata sa nu-i mai fie foame mereu. Exact ca un antrenament al unui sportiv de performanta, totul se incepe cu pasi marunti, iar dupa aia ajungi sa alergi mai usor 10 kilometri.
3/ Aplicarea de reguli mai stricte
A treia saptamana, pe durata a cinci zile vei manca doar doua mese pe zi, in rest doar consum de apa, ceai negru sau cafea neagra. Fara alte calorii. In weekend, ai liber sa petreci asa cum doresti cu familia, poti sa mananci toate cele 3 mese principale, fara alte gustari intre ele.
Tot acest program trebuie aplicat pe durata a doua saptamani.
4/Sa inceapa postul
Abia dupa aceste perioade de initiere, se poate incepe postul alimentar: luni, miercuri, vineri -in aceste zile vei manca doar o singura data. Celelalte zile lucratoare ale saptamanii-marti,joi- vei continua cu doar doua mese pe zi, iar in weekenduri-sambata, duminica- trei mese principale pe zi.
Cine sunt pacientii acestui program?
Mai mult de 80% dintre persoane pot incerca acest program, insa specialitatea de medic cardiolog a Dr. Jamnadas a facut sa-l recomande in special pacientilor sai cu boli de inima, cei care au suferit atacuri de inima, tensiune marita, colesterol marit, dureri in piept sau ingrosarea arterelor coroniare cu prea mult calciu (se face test).
Totodata, persoanelor stresate care fac ‘testul de stres’ din cadrul acestui program si au un rezultat negativ, le este indicat sa incerce acest tratament-program.
O alta categorie sunt pacientii obezi, cu colesterolul LDL e marit, ce prezinta burta, tensiune marita – in concluzie se produce prea multa insulina care depune grasime in tot corpul la ficat, pancreas, inima.
Toti oamenii pot incerca acest tratament, sanatosi sau cu anumite boli, insa e necesar ca mai intai sa aiba acordul medicului, mai ales in cazul unor afectiuni ca tulburari de alimentatie unde e nevoie de o atentie mai sporita.
Concluzia programului de post al Dr. Jamnadas
Toata transformarea incepe cu propria persoana care devine mult mai puternica fata de propriile instincte de a face fata tentatiei de a manca, de a se intreba pe siesi ‘oare chiar mi-e foame?’, ‘oare chiar am nevoie de masa asta?’ -totul se transforma in auto-control si o mare satisfactie de sine. Daca decizi ca foamea poate astepta, atunci bea un pahar cu apa, caci hidratarea e importanta! Toata ideea de baza este ‘nu manca, daca nu ti-e foame’!, amana masa si asteapta pana iti e foame si te vei bucura altfel de forma, gustul si culoarea mancarilor.
Exista insa teorii ale medicinei care sustin faptul ca prin consumul acelor alimente potrivite, oamenii isi pot vindeca anumite boli si sa-si creasca imunitatea, insa teoria Dr. Jamnadas sustine faptul ca a manca, dar in cantitati mai mici poate duce la acelasi rezultat.
Somnul, stresul redus, mintea alerta, stare de bine, imunitatea crescuta -toate se instaleaza prin post alimentar, chiar daca tu poate n-ai mancat pe saturate cu zilele! E o calatorie minunata cu sacrificii, insa cu multe beneficii la sfarsit!
Postul alimentar te va ajuta sa economisesti bani pe mancare, sa slabesti intr-un mod sanatos, iti salveaza timpul pentru gatit, te scuteste de stresul dietelor testate si fara rezultate, iar cu timpul te va ajuta sa iti vei descoperi puterea de auto-control asupra corpului si a simturilor atunci cand apar tentatiile!