Prevenire boala Alzheimer
Boala Alzheimer este una dintre cele mai cunoscute forme de dementa in zilele noastre, manifestandu-se cel mai des la persoanele peste 65 de ani. Este o boala a creierului care inca are cauze necunoscute, facand pacientul sa aiba un deficit de substanta chimica in creier, substanta denumita acetilcolina. Aceasta are rolul de mesajer al informatiilor de la si catre neuroni ( celulele creierului) astfel incat o reducere a acesteia, duce la transmiterea defectuasa a mesajelor catre creier.
Cum apare boala Alzeheimer?
Cercetarile au demonstrat faptul ca un pacient poate avea simptomele acestei boli cu 10 ani inainte ca aceasta boala sa fie diagnosticata corect. Simptomele sunt usoare la inceput si se agraveaza odata cu trecerea timpului:
- dezorientare
- lipsa concentratiei
- confuzie
- lipsa de organizare
- a trai retras de familie si prieteni
- dificultare in a recunoaste obiecte sau oameni
- neputinta amintirii activitatilor prezente, ci doar pe cele din trecut
- vorbire lenta si incurcata
Care sunt metode de prevenire boala Alzheimer?
Creierul nostru este ca orice alt organ supus factorilor de stres, poluare alimentatie si stil de viata. Acestea pot avea o influenta pozitiva sau in cel mai rau caz, pot cauza anumite boli, cum ar fi boala Alzeheimer sau dementa. Un studiu realizat in 2007 in Marea Britanie, a constatat faptul ca poluarea si anumite injurii la nivel cranian, pot cauza aparitia timpurie acestei boli.
Din fericire exista metode de prevenire a acestei necrutatoare boli, iata care sunt acestea:
1/ Obiceiuri sanatoase
>>adoptate in stilul de viata, adica renuntarea la fumat, mancare junk gen fast-food-uri si totodata stopatul bauturilor alcoolice
2/ Miscare fizica
>> poti incepe sa faci miscare cu cate 20 de minute de mers per zi sau orice fel de activitate care iti va face inima sa bata si te va inunda in sudoare
3/ Control regulat la medic
>> e musai ca cel putin o data pe an sa ne verificam sanatatea, in acest caz presiunea arteriala sau daca avem inceput de diabet
4/ Creier activ
>> mentine-ti creierul activ, invatand mereu lucruri noi, prin citit sau jucand jocuri interactive. Daca inca de copil, creierul tau este mereu in activitate, atunci cu siguranta vei reusi sa tii la distanta aceasta boala.
5/ Fara depresie
>> se presupune ca depresia poate afecta aparitia timpurie a acestei boli uracioase a creierului. Orice om mai are si coborasuri in viata, ideal ar fi sa nu tina mai mult de o saptamana-doua, altfel cere ajutorul unui specialist.
6/Probleme de auz
>> nerezolvarea la timp a problemelor de auz poate duce la confuzie, lipsa echilibrului si mici semnale ale acestei boli. Opteaza sa vezi un specialist, indiferent de varsta pe care o ai si rezolva-ti prin aparat auditiv aceasta problema.
7/Fereste-te de lovituri la cap
> cu cat iti feresti capul de lovituri cu atat mai bine, valabil inca de pe vremea copilariei si pana la viata de adult. Mai rau pentru cei care practica sporturi si chiar nu au cum sa previna unele accidentari.
8/ Garantare 100%
>> nici una dintre metodele de prevenire anterioare nu pot garanta 100% ca te vor scapa de aceasta boala, insa poti incerca sa adopti macar unele dintre ele, rau nu au cum sa-ti faca!
Chiar daca te consideri tanar si sanatos in prezent, nu uita totusi ca piatra de temelie a sanatatii noastre se cladeste inca din tinerete! Asadar, ai grija de tine si sanatatea nu va inceta sa-ti zambeasca! Citeste mai multe de pe site-ul oficial al organizatiei ce se ocupa cu aceasta boala >>www.alz.ro/