Desi multe dintre noi detestam acea perioada a lunii, considerand-o adeseori un blestem sau o corvoada lunara, totusi fiecare parte a ciclului menstrual feminin aduce cu sine multiple schimbari emotionale si fizice. A-ti analiza mult mai bine corpul si fluctuatiile prin care trece el, iti poate aduce numeroase beneficii in viata zilnica. Unele femei chiar afirma cu mana pe inima ca iau deciziile importante in functie de cele 4 faze ale ciclului menstrual.
E destul de dificil sa ne mai punem in carca inca o sarcina in plus, pe langa toate celelalte avute in viata unei femei. Insa, cu putin exercitiu, toate practicile de ingrijire ale corpului tau pe durata intreaga a ciclului menstrual, vor deveni o rutina si in final, vei fi multumita ca le-ai practicat.
Cu fiecare luna, nivelul hormonilor feminini fluctueaza in functie de ziua in care ne aflam din luna: riduri mai proeminente decat alte zile, par uleios sau pielea foarte uscata? Corpul nostru nu reactioneaza doar la factorii externi de mediu, ci si la cei interni, gen schimbarile hormonale. Spre norocul nostru, pentru a mentine echilibrata balanta nivelului de hormoni pe perioada ciclului menstrual, putem recurge la o alimentatie sanatoasa, insotita de sport si de ingrijirea pielii/ parului cu produsele adecvate.
Faza menstruala (ziua 1-5)
Ciclul menstrual incepe practic cu prima zi de menstruatie sau sangerare, cand in corpul nostru e ocupat sa aduca la maturitatemai multe oua pentru ovulatie.Toti hormonii sunt scazuti in primele zile, transformandu-te intr-o persoana mai emotionala. Cel putin in primele zile vei observa ca pielea e mai sensibila, ridurile devin proeminente si parul tare uscat.
Sfaturi wellbeing: aloca-ti timp pentru meditatie, plimbari in aer liber si o baie relaxanta cu sare de mare. Cat despre exercitii fizice, limiteaza-le la cele de stretching sau yoga. Plimbarile in aer liber pot ajuta la fel de mult.
Sfaturi ingrijire piele: in aceste zile este indicat sa folosesti produse cosmetice cu rol de calmare si de hranire a tenului ce contin acid hialuronic. Demachiaza-te folosind ulei de trandafir sau musetel ce pot restaura balanta hormonala. Evita exfolierea in aceasta saptamana a ciclului menstrual.
Ce sa mananci? din cauza ca se pierde o anumita cantitate de sange in aceasta perioada, e recomandat sa mancam alimente bogate in nutrienti, ideale cu continut de fier ridicat -multe femei sunt nevoite chiar sa apeleze la suplimente cu fier.
Alimente bogate in fier si minerale sunt: nuci, brocoli, peste gras, ficat, quinoa, sfecla rosie, chia seeds, spanac, linte, castravete. Iar pentru un desert sanatos si o sursa bogata de magneziu, incearca cateva patratele de ciocolata neagra sau ciocolata calda.
Faza foliculara (ziua 6-15)
Aceasta faza are loc imediat dupa cea menstruala, iar ca si proces glanda pituitara elibereaza un hormon denumit hormon de stimulare a foliculului (de aici si numele) care stimuleaza foliculii din ovare sa se maturizeze. Acesti foliculi contin ouale tale, iar eforturile de fertilitate ale corpului sunt maxime.
Multe femei se simt cel mai bine in aceasta faza, cand totul devine la normal, ba chiar mai mult, tenul si parul nostru radiaza de sanatate. Estrogenul si testosteronul incep sa creasca aducand un plus de energie si o stare de spirit pozitiva. Testosteronul stimuleaza libidoul, in timp ce estrogenul te face sa devii mai asertiva, sa-ti asumi riscuri si sa experimentezi sentimente legate de autosuficienta.
Sfaturi wellbeing: exercitiile fizice intense sunt un must-have in aceasta perioada
Sfaturi ingrijire piele: vom impresiona cu cativa bujori in obraji si nu va trebui sa apelam la mult make-up, caci de data aceasta naturalul e perfect. Noi celule incep sa se formeze, ajuta-le indepartand prin exfoliere celulele moarte si aplica dupa o crèma cu antioxidanti.
E momentul propice de a te programa la epilat sau la peeling, pielea e rezistenta si nu-ti va da batai de cap. Nu trebuie sa uiti nici de parfumul cu feromoni, fresh si ales cu grija, care iti va crea starea de a fi plina de energie.
Ce sa mananci? daca incerci sa ramai insarcinata, acesta este cel mai bun moment sa te concentrezi pe echilibrul hormonal si optimizarea fertilitatii.
Include in alimentatia ta o multime de alimente hranitoare ce pot oferi suport unui folicul in curs de maturizare: avocado, fructe de padure, seminte, frunze verzi, carne slaba, oua, iaurt gras, cereale integrale. Multe femei pot simti o senzatie de dezhidratare in aceasta faza datorita nivelulului crescut de hormoni, asadar bea cat mai multa apa, ceaiuri si cafea in doze minine.
Faza ovulatorie (ziua 16-21)
Ovulatia este punctul culminant al tuturor eforturilor facute de corpul tau in ultimele doua saptamana. Un ovul este eliminat din foliculul sau din ovar si va supravietui doar 12-24 de ore.
Estrogenul si testosteronul cresc la cote maxime, facand ca acestea sa devina zilele ‘the best of the best’ ale ciclului menstrual: vei arata, te vei simti si vei mirosi cel mai bine in aceasta saptamana. Dorinta sexuala e maxima, te vei exterioriza mult mai mult si te vei simti increzatoare in fortele proprii.
E bine de stiut ca ovulatia are loc in aceasta saptamana, si daca ovulul nu este fecundat, nivelul de hormoni scade foarte mult, pregatind o noua menstruatie si facandu-ne sa devenim mai somnoroase, lente si balonate (corpul retine mai multa apa).
Sfaturi wellbeing: cu atata energie la cote maxime continua exercitiile intense pe care le indragesti
Sfaturi ingrijire piele: in aceasta faza productia de colagen e la maxim, asadar e indicat sa te axezi pe produse de anti-imbatranire si masti care sa ajute tenul in lupta contra ridurilor fine ale fetei.
Totodata, creste nivelul de risc al pigmentarii cauzata de combinatia celor doi hormoni, estrogen si progesteron care in contact cu soarele cauzeaza pigmentarea nasului, a fruntii sau obrajilor. Din cauza extra-melaninei din corp, ideal ar trebui sa nu-ti lipseasca din gentuta crema cu protectie solara cu SPF >15.
Ce sa mananci? In aceasta faza e cazul sa te concentrezi pe alimente prietenoase cu ficatul ce ajuta cu caile de detoxifiere pentru a facilita eliminarea hormonilor utilizati din faza foliculara. Unele femei pot avea probleme digestive in aceasta perioada (balonare), asadar considera alimentele usor digerabile, cu legume gatite in locul celor crude. Iaurtul de cocos este un probiotic natural ce ajuta in problemele digestive.
Alimente ce sustin detoxifierea: asparagus, fructe de padure, seminte (in, nuci, chia), oua, carne slaba, peste, frunze verzi. Evita cat poti zaharul si alcoolul.
Faza luteala (ziua 21-30)
Pana la aceasta faza, corpul nostru a primit deja informatia importanta ca nu exista nici o sarcina, ovulul nu a fost fertilizat si in consecinta uterul se pregateste pentru a reluare ciclul mentrual. Primele doua-trei zile se simt ca si in perioada de ovulatie, dupa care unele femei vor incepe sa simta simptome premenstruale ca balonarea, sensibilitatea sanilor, dureri de cap, pofte de dulce si in general schimbari bruste de stare.
Estrogenul si testosteronul scad, iar corpul incepe sa produca mai mult progesteron. Progesteronul este un hormon ce stabileste in corp relaxarea, de regula ajutand cu instalarea unei eventuale sarcini.
Faza luteala se incheie cu aparitia primei zi de sangerare (menstruatia).
Sfaturi ingrijire piele: acum e momentul sa insisti cu exfolierea poate si de doua ori pe saptamana si sa utilizezi produse ce inlatura excesul de sebuum si formarea punctelor negre ca acidul salicinic. Aceleasi tratamente acorda-i parului tau (parul va arata uleios), aplicand masti hidratante si evitand sa pui balsam la radacina.
Sfaturi wellbeing: aloca-ti timp pentru a te relaxa, a face meditatie si a practica yoga sau exercitii cu impact mic. Pentru a diminua anxietatea poti apela la acupunctura sau masaj corporal.
Ce sa mananci? pentru a evita simptomele premenstruale cu dureri de cap sau de burta, adauga in nutritie alimente bogate in magneziu, care ajuta in acelasi timp si cu detoxificarea organismului: avocado, frunze verzi, banane, ciocolata, migdale, dovlecel, cereale integrale, somon, linte, quinoa, varza kale.
Evita consumul excesiv de cafea si alcool, iar sarea multa din mancare nu va face decat sa-ti accentueze senzatia de balonare.
Cu bune si rele, cateodata nici nu realizam aceste schimbari majore prin care trece corpul nostru in aceste faze ale ciclului menstrual. A-ti cunoaste cele 4 faze ale ciclului menstrual, este ca si cum ti-ai descoperit al cincilea simt in calitate de femeie, cheia catre maximizarea potentialului in toate aspectele vietii.