Cat de multe stii despre dovlecei?

Sunt dovleceii preferatii tai? Au si de ce sa fie, pentru ca nimic nu le egaleaza gustul dulceag si fin atunci cand sunt gatiti in diferite retete. Dovleceii pot fi usor plantati in orice gradina si nu necesita conditii deosebite pentru a ajunge la maturitate. Cat de multe stii despre dovlecei si modul lor de crestere?

Desi probabil nu sunt pe gustul tuturor, totusi dovleceii se bucura de popularitate din ce in ce mai mult. Pana si retetele de bucaratie au inglobat acest ingredient-minune in prepararea meselor usoare de vara. Ar fi si pacat sa nu ne bucuram de dovlecei cand sunt atat de usor de intretinut!

cat de multe stii despre dovlecei

De obicei plantele dovlecel cresc pe orizontala, deseori ocupand mult teren in jurul lor, insa ele pot fi usor ghidate sa creasca si pe verticala, economisind astfel mai mult spatiu. Infige un arac cativa centimetri distanta de la radacina, si ridica tulpina de baza pe el, legand-o cu ata (nu prea strans pentru a lasa lor de crestere). Pe masura ce planta se dezvolta, va trebui sa legi de fiecare data noile tulpine, eventual sa mai adaugi araci.

Dovleceii sunt plante care se adapteaza usor directiei in care sunt orientati, plus ca fructele se vor bucura de mai multa lumina pe verticala, facand procesul de coacere mai rapid. Un alt avantaj al dovleceilor crescuti pe verticala ar fi modalitatea de irigare care nu atinge atat de mult frunzele -poate fi o adevarata problema pentru ei. In caz de frunze bolnave, e de recomandat sa le tai cat mai repede cu putinta.

dovlecei batrani

Deseori denumiti si zucchini (italiana), dovleceii trebuiesc culesi atunci cand lungimea lor atinge aproximativ 15 cm, astfel pielea este inca moale si plina de nutrienti. Dovleceii batrani pot fi folositi foarte usor la supele pasate pregatite pentru iarna.

Dovleceii se pastreaza bine in frigider sau camara, insa sunt mult mai gustosi mancati proaspeti. Ii poti gati in ulei sau pe gratar, doar cu putina sare  si sunt gata de servit.

Cat de multe stii despre dovlecei si valoarea lor nutritiva?

  • au putine calorii datorita continutului mare de apa
  • ideali pentru diverse diete
  • sustin sistemul imunitar pompand vitamina C
  • sursa de potasiu ce ajuta la controlul circulatiei sangelui
  • coaja dovlecelului este un bun ameliator al constipatiei si al colonului iritabil

Cat de multe stii despre dovlecei? Aceste plante te vor bucura cu roadele lor pana la sfarsitul lunii octombrie -noiembrie sau pana ce primul inghet va veni. Planteaza-i in gradina ta si nu vei regreta!