Noua formula a taxei pe lacomie ar trebui sa ne aduca bancile mai aproape, cu oferte bune. Haideti sa vedem cum sa gasim credite ieftine anul acesta.
Asa cum aparuse prima oara, OUG 114/2019 – celebra taxa pe lacomie, se prefigura a fo o simpla pedeapsa pentru companiile din domenii economice strategice, celebre pentru banuita evaziune fiscala de mari proportii si pentru modul in care profitau la maxim de clientii neajutorati. S-au gasit aici bancile, companiile din energie si cele din telecomunicatii. Haideti sa vedem cum stam la punctul nostru de interes: cum afecta aceasta lege cautarea noastra pentru credite ieftine.
Taxa pe lacomie – inceput si noua varianta
Intr-o prima faza, asa cum s-a adoptat ordonanta, sansele erau foarte mari ca efectul asupra creditelor sa fie invers: scumpirea acestora. Nu detaliem aici, motivele pentru care credem ca linia ar fi fost de crestere a dobanzilor le gasiti in articolul „Taxa pe lacomie – costul creditului in 2019
Din fericire, nu am apucat sa vedem toate efectele perverse ale noilor reguli, pentru ca s-au intamplat doua lucruri. Pe de o parte, bancile au oprit cam toate campaniile de credite noi. NU ca au refuzat sa mai acorde imprumuturi, dar nu s-au mai omorat sa le atraga. Pe de alta parte, s-a lansat o puternica si sustinuta campanie de modificare a legii. Au intrat in hora Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si bancile separat, partidele de opozitie si societatea civila intr-o anumita masura, plus extern, reprezentanti ai Uniunii Europene si ai principalelor tari vestice.
Din motive greu de inteles, dar laudabile in finalitatea lor, Guvernul a dat inapoi si acum va lansa o noua modalitate de supra-taxare a bancilor. O taxa ramane, dar nu mai este dependenta strict de ROBOR. Acum se vor acorda numeroase reduceri de taxa daca o banca acorda mai multe credite, si mai ales, daca dobanda la credite va fi mai mica – sau mult mai apropiata de cea pe care aceeasi banca o acorda la depozite.
Credite ieftine in 2019 – da sau nu?
Iarasi ne intrebam imprumut de bani – da sau nu? Gasiti in articol cateva idei de raspuns, dar acum le adaugam cele doua variante: daca OUG 114 ramane cum s-a adoptat initial, mai mult ca sigur ca ar fi NU pentru ca se vor scumpi. Daca se modifica asa cum apare cea mai recenta propunere de la Finante- Da, pentru ca vor fi credite ieftine acum.
Ce urmeaza? Asteptam cu nerabdare adoptarea modificarilor la ordonanta, apoi ar trebui sa vedem efectele. Daca o banca doreste sa reduca foarte mult cuantumul sau chiar sa evite evite plata supra-taxei mari, va trebui in primul rand sa acorde mult mai multe credite – un criteriu fiind cresterea creditelor acordate fata de anul anterior. In acelasi timp, vor trebui cumva sa creasca dobanda la depozite, dar mai ales sa scada rata dobanzii la credite. Lansarea de credite ieftine ii va ajuta oricum sa atraga multi clienti noi.
Ce facem? In primul rand nu ne bucuram inainte de vreme. Pana nu vedem ceva publicat in Monitorul Oficial, si fara cine mai stie ce treceri pe la Curtea Constitutionala, tot ce spunem aici sunt simple speculatii. Dar avem convingerea ca ordonanta veche se va modifca, cum dealtfel ne-a tot obisnuit guvernul actual. Apoi, avem grija sa nu luam credite ieftine doar pentru ca sunt ieftine, Trebuie sa si avem nevoie cu adevarat de bani, nu de dragul de a lua cate ceva nou sau dragut.
Cand vom avea aceste credite ieftine in oferte? Stim ca bancile se misca destul de lent, mai ales ca depind de consilii de administratie stufoase, cu bancile-mama prin toate tarile. Le trebuie analize, studii, teste. Dar nici nu isi pot permite sa lungeasca procesul pana vine vara si lucrurile incep sa cam stea pe loc in economie. Deci spera sa avem pe masa ceva concret cam dupa vacantele de Paste – 1 Mai.