Trebuie dezinfectate alimentele cumparate?

Cumparaturile reprezinta o mare pasiune printre multe femei, indiferent ca mergem in supermarket pentru alimente sau la mall pentru a vedea noutatile in materie de fashion. Insa din pacate, anul acesta cumparaturile au trebuit sa fie limitate mai mult la mediul online sau facute cu multiple precautii in magazinele fizice.

alimente cumparate

Chiar daca masurile de relaxare se schimba saptamanal, trebuie sa intelegi ca de tine depinde in totalitate siguranta si sanatatea ta; asadar, atunci cand iesi din casa in locuri publice, poarta masca de protectie corect pe fata si dezinfecteaza-ti regulat mainile. La orice magazin te-ai afla, toate produsele pe care doresti sa le cumperi trebuiesc atinse din pacate, mai ales alimentele, asadar riscul te a te expune la virusi este mare.

Alimentele pe care le atingi e posibil sa fi fost atinse si de catre alti cumparatori care poate au tusit in aer sau nu si-au dezinfectat mainile corect. OMS presupune ca virusul Sars-COV-2 traieste pe diverse suprafete metalice si plastic pana la 72 de ore, iar pe carton 24 de ore,  ceea ce il clasifica intr-un inamic greu de invins. Prin atingerea alimentelor si suprafetelor din supermarket, virusul poate fi luat foarte usor pe maini care la randu-le ating ochii, nasul sau gura.

dezinfectate-alimentele-cumparate

Trebuie dezinfectate alimentele cumparate?

Iata mai jos cum sa procedezi pentru a face cumparaturi cat mai in siguranta:

  • poarta corect masca de protectie pe fata
  • dezinfecteaza carutul/cosul de cumparaturi cu dezinfectant aflat la intrarea in supermarket
  • optional, poarta manusi de unica folosinta
  • nu atinge decat alimentele /produsele pe care le vei cumpara
  • pastreaza distanta dintre tine si ceilalti oameni (2m)

 

Odata facute cumparaturile, preferabil intr-un timp cat mai mic, ajunsa acasa trebuie dezinfectate alimentele cumparate sau mai bine zis sa-ti feresti casa si persoanele din casa de o potentiala imbolnavire:

  • ideal ar fi sa lasi alimentele abia cumparate intr-o alta incapere (beci, camara, garaj) timp de 72 de ore
  • spala-te bine pe maini dupa ce ai pus toate alimentele la locul lor
  • cand ai terminat de aranjat alimentele, spala toate suprafetele cu care au venit in contact
  • spala-te iarasi pe maini si eventual aplica dezinfectat gel
  • ajunsa acasa, schimba-te de haine si fa un dus (optional)

virus covid-19

Daca esti o fire minutioasa de fel si ai la dispozitie mult timp, ideal ar fi ca toate cumparaturile tale sa fie dezinfectate cu spray/servetele dezinfectante pe masura ce le scoti din pungile de shopping. E o tehnica mai sigura, dar care iti poate pune rabdarea la incercare.

Pentru fructe si legume, unii specialisti recomanda spalarea lor timp de 20 de secunde cu apa si sapun; alti specialisti iti vor recomanda sa le speli bine-bine doar cu apa, fara sapun, din cauza riscului de inghitire a particulelor acestuia. Decojirea sau coptul anumitor fructe, asigura totodata distrugerea oricaror potentiale bacterii.

apa si sapun

Toate aceste masuri de precautie aplicate in supermarket, dar si acasa, au rolul de a te tine departe de o posibila infectare cu virusul COVID-19. In plus, avand grija de tine, ii protejezi si pe cei dragi. Si inca ceva, nu cumparaturile pot insemna un pericol , ci mai degraba multimea de oameni pe care o intalnesti la cumparaturi.