Ce mai inseamna acordeonul astazi?

Cine mai este interesat sa cante la acordeon in zilele noastre? Putini, tot mai putini studenti aleg sa studieze acordeonul in detrimentul altor intrumente muzicale, mult mai populare si deschizatoare de usi catre scenele internationale.

Primul impact cu sunetele unui acordeon am avut-o in copilarie, martora fiind la nunta unor vecini care angajasera un acordeonist cu rol de a inveseli oaspetii. Desigur ca cel care canta nu studiase nici la universitati de seama, nici nu luase lectii private, ci doar dupa urechea muzicala se auto-invatase din neam in neam. In general, in familiile de rromi traditia se duce mai departe, iar talentul innascut al acestora de a canta la anumite intrumente muzicale, depaseste uneori orice intelegere.

Se presupune ca acordeonul este un instrument clasic greu de inteles, o cutie magica alcatuita din trei parti: partea dreapta cu claviatura de pian (sau butoane la acordeoanele mai noi), mijlocul sau burduful si partea stanga neaparat prevazuta cu butoane. Si daca nu esti familiarizat cu muzica unui acordeon, te invit sa depanezi in minte melodiile romantice frantuzesti sau italiene ce insotesc aproape orice reportaj TV.

Acordeonul a devenit un fenomen in secolul al XIX-lea, muzica sa putand fi auzita in biserici, pe strazile frecventate, dar si la curtile boieresti din Franta, Germania, Italia si Statele Unite. Spre deosebire de pian, acordeonul a fost si este un instrument portabil, usor de manevrat de catre oricine cu ureche muzicala. Tot in aceeasi categorie as putea include si muzicuta, un alt instrument autohton care se aseamana la note cu acordeonul.

Profesor la Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti, Fernando Mihalache este unul dintre acordeonistii contemporani prezent pe scenele artistice internationale in spectacole de jazz, muzica clasica sau recitaluri camerale. Tot Datorita lui se infiinteaza in 2014 prima clasa cu studenti dornici de a studia acordeonul. Fiind un admirator inflacarat al lui Yuri Siskin (acordeonist rus), acesta organizeaza adeseori recitaluri cu interpretarea clasica a melodiilor rusesti scrise de Tchikovski, Nicolas Tchaikin, Bach sau Galliano.

sunetele unui acordeon

In Romania, dar si in alte tari, acordeonul nu se incadreaza la muzica culta, ci mai mult in zona laica, cea a folclorului si lautariei, o muzica mult mai usoara si mai aproape de sufletul oamenilor. Vremurile comerciale de astazi, au indemnat multi acordeonisti sa aleaga varianta usoara de artist, si anume sa cante la nunti si petreceri.

Cei mai priceputi instrumentisti care au pus bazele istoriei acestui instrument clasic in tara noastra, Ene Gheorghe ( alias Ionica Minune), Marian Batanas, Constantin Fulgerica sau Marcel Budala, au studiat la nivel inalt acordeonul in cadrul Conservatorului si totodata au lasat in urma generatiilor viitoare numeroase lucrari de pian adaptate pentru acordeon.

Mai jos, iata o interpretare recenta a melodiei lui Vasile Pandelescu ‘Suparat am fost de mic’ de catre unul dintre membrii formatiei moldovenesti Advahov: