Dieta pentru grupa de sange A

Dieta pentru grupa de sange A

Dieta dupa grupa de sange a fost inventata de un medic naturist denumit Peter D’Adamo, a carei teorie priveste fiecare grupa de sange si alimentele specifice acestora. Conform studiului sau, a consuma alimentele potrivite grupei tale de sange, te vor face sa te simti mai bine si vei evita anumite probleme de sanatate.

A-ti cunoaste grupa de sange este un prim pas spre a cunoaste modul in care sunt digerate alimentele, capacitatea de a raspunde la stres, starea mentala si puterea sistemului imunitar. Fiecare corp are nevoi unice de a-si mentine sanatatea, iar pentru asta un pas important este cunoasterea profilului ABO adica grupa de sange. Exista patru tipuri de grupa de sange principale: A, B, O si AB. Tu in care te incadrezi?

grupa-de-sange-A

In contextul pandemiei actuale de Corona virus, studiile realizate au demonstrat ca exista o legatura intre grupa sangvina si susceptibilitatea de a contacta virusul Sars-COV-2. Spre exemplu, la inceputul lunii martie 2020, Centrul de Medicina Zhongnan al Universitatii Wuhan din China au publicat rezultatele unei investigatii pe circa 2000 de pacienti infectati cu virus in Wuhan si Shenzhen. Acestia au fost testati ca fiind pacienti pozitivi si respectiv aveau in majoritate grupa de sange A, o grupa care a fost mai predispusa la a contacta virusul si care a prezentat manifestari ale acestuia cat mai severe.

De aici si concluzia acestui studiu care releva ca pacientii infectati cu Covid-19 si care au grupa sange A, vor necesita o mai atenta supraveghere si un tratament mai agresiv, afirma cercetatorul studiului Wang Xinghuan. Un alt studiu privitor la imbolnavirea pacientilor cu Covid-19 s-a realizat la universitatea din Kiel Germania si s-a ajuns la aceeasi concluzie: ‘pacientii cu grupa sangvina A au fost cu 50% mai predispusi sa aiba nevoie de suport pentru oxigen sau ventilatoare mecanice, comparativ cu alti pacienti ce aveau alta grupa de sange.’

Se pare ca autorul cartii ‘Eat right 4 your blood type’, Peter D’Adamo a specificat in cartea sa aceste mici predispuneri la boala apartinand persoanelor cu grupa de sange A. De aici si interesul unora fata de cartea acestuia si de a pune in aplicare dietele si planul de exercitii recomandate in carte.

dieta pentru grupa de sange A

In acelasi context, compania americana de genomica si biotehnologie personala 23andMe a lansat un studiu referitor la rolul geneticii in contactarea cu virusul Sarv-Cov-2. Asadar, potrivit publicatiilor lor in Bloomberg News: ‘rezultatele preliminare de la mai mult de 750.000 de participanti sugereaza faptul ca sangele de tip O este deosebit de protector impotriva virusului.’ Un rezultat asemanator a fost confirmat si de catre un spital din Hong Kong ‘pacientii cu grupa de sange O au un risc scazut la infectie.’

Specific personelor cu grupa de sange A sunt nivelurile scazute de acid clorhidric din stomac si nivelurile ridicate de enzime digestive ale dizaharidei intestinale, ce permit digestia mai eficienta a carbohidratilor. Totodata, nivelurile scazute de fosfataza alcalina intestinala fac mai dificila digestia si metabolizarea proteinelor si grasimilor animale. De aici si concluzia ca multe persoane cu tipul A prefera sa devina vegetarieni si chiar le prieste acest stil de a manca.

Cat priveste nivelul de stres al celor cu grupa A, s-a constatat ca au un nivel deja ridicat in sange al hormonului de stres denumit cortizol si pe masura ce se streseaza, acesta creste si mai tare. Cortizolul este de obicei impartit de-a lungul celor 24 de ore, mai puternic intre 6-8 dimineata si scade treptat de-a lungul zilei.

dieta-dupa-grupa-de-sange

Din cauza cortizolului deja crescut la aceste persoane cu grupa A, un exces de stres poate duce la:

-tulburari de somn

-ceata la trezirea din pat

-ingrosarea sangelui

-pierderi musculare

-cresterea grasimii

exces de stres

Pentru a tine in balans nivelul cortizolului din sange, autorul Peter D’Adamo recomanda cantitati mici de zahar, cofeina si alcool (poate chiar deloc). A nu se sari peste micul dejun si e de recomandat mesele mici si dese, care au rol de stabilizarea a zaharului din sange. Epuizarea mentala si fizica la acesti indivizi mai poate fi cauzata si din cauza zgomotului excesiv, mirosuri puternice, lipsa somnului sau vizonarea de continut violent.

Citeste si despre dieta pentru grupa de sange 0

Anumite studii releva faptul ca grupa de sange denota personalitatea fiecarei persoane, spre exemplu in Japonia existau interviuri unde erai intrebat din start ce grupa de sange ai, apoi se trageau concluziile.  Dr. D’Adamo a gasit in studiul sau din 1999 legatura intre grupa de sange A si personalitatea lor si anume:

-buni ascultatori

-empatizanti la nevoile altora

-creativi

-inventivi

-spirit analitic

grupa-de-sange-A

Iata cateva mici indicii care pot ajuta la starea de bine a celor cu grupa de sange A, indicii bune de aplicat in viata de zi cu zi:

-stabileste-ti o agenda zilnica

-culca-te nu mai devreme de ora 11 seara si incearca sa ai cel putin 8 ore de somn

-mananca mai multa proteina la primele mese ale zilei, si mai putina pe seara

-nu-ti fa un obicei din a manca cand esti nervos

-mananca portii mici, dar dese

-mergi la control regulat pentru bolile de inima sau cancer

-ia-ti pauze dese la serviciu: intinde-te, mediteaza, plimba-te

Asadar dieta pentru grupa de sange A nu este neaparat o dieta in sensul acela de a da jos kilogramele in plus, ci mai mult se refera la un stil de viata si la un obicei de a manca alimente care sa-ti aduca numai beneficii.