Ciorba de fasole boabe si ciolan afumat

Ingrediente:

500 g fasole(depinde cat de consistenta doriti sa fie ciorba )
3 morcovi
un ciolan afumat
4 foi dafin
2 cepe
3 linguri faina
1 cana bulion
busuioc(optional)
400 gr smantana
ulei
sare, piper, boia dulce ( si iute daca va place mancarea mai picanta )

food_sup fasol ciolan

Mod de preparare:

 In prima faza se pune fasolea la fiert in oala cu presiune. Dupa 10 minute de fiert se arunca apa de pe ea si se adauga alta apa fierbinte.
*Daca schimbati apa nu puneti apa rece fiindca se intareste fasolea si se fierbe mai greu.

Se mai pun in oala cu fasolea 3 morcovi taiati rondele si ciolanul afumat taiat in bucati ca sa fiarba mai bine. Am lasat la fiert inca 30 minute (din momentul in care incepe sa fluiere oala)Se face un rantas: intr-o oala am pus ulei de un deget si am pus cepele tocate marunt la prajit. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am prajit un minut. Am stins cu o cana de apa. Am condimentat cu piper din belsug, sare si 1 lingura plina de boia dulce 1 lingurita boia iute. Am mutat rantasul intr-o sita pe care am scufundat-o in ciorba. Se freaca cu lingura pana se dizolva tot rantasul in ciorba (ceapa care ramane in sita si se arunca) Am adaugat o cana de bulion, dafinul si busuioc tocat din belsugSmantana am dizolvat-o intr-un bol folosind ciorba fiebinte de pe fasole, apoi am adaugat incet smantana in ciorba, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase.Se mai lasa 15 minute la fiert la foc mic.

Se drege de sare!