Cred ca cam toata lumea a auzit sau a avut de-a face cu aceasta boala din pacate, care e destul de dureroasa.Multe femei sufera de aceasta boala la un moment dat in timpul vietii. Un chist ovarian functionabil e in general inofensiv si apare datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia.
Ce sunt mai exact aceste chisturi ovariene? banuiesc ca va intrebati . M-am documentat si am venit cu un micut raspuns: este asemanator unui saculet rotund, plin cu lichid limpede, cu pereti subtiri care se dezvolta in interiorul sau pe suprafata ovarului .La suprafata ovarului acesta seamana cu o umflatura.
Majoritatea chisturilor pot produce putin discomfort sau chiar deloc, si de obicei dispar de la sine in cateva luni, insa pot deveni periculoase atunci cand chistul nu mai produce ovule si acesta continua sa creasca devenind mai mare decat cel functional.
Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine dureros. Este important sa se cunoasca simptomele si tipurile de chisturi ovariene care pot ascunde probleme grave.
Cauzele aparitiei acestor chisturi sunt urinari frecvente in cazul in care chistul marit apasa pe vezica urinara, dureri abdominale, modificari ale menstruatiei si cresterea in greutate.
Dar sa nu uitam si de simptomele severe ale acestei boli care se manifesta prin durere pelviana severa aparuta brusc, greata si varsaturi, lipotimie (lesin ) , ameteala , slabiciune aparute brusc, sangerari vaginale sau simptome din pricina socului produs de sangerarea excesiva.
Exista multe alte afectiuni care se manifesta astfel ca si ovarul chistic functional. Din acest motiv orice simptom neobisnuit trebuie examinat de catre un medic specialist.