Ce tampoane sa folosesti ?

Ce tampoane sa folosesti ?

De cate ori nu s-a discutat sau s-a criticat ca absorbantele sunt mult mai sigure si mai sanatoase decat tampoanele? Aceste teme au fost foarte dezbatute mai ales cand au aparut pe piata tampoanele: o sa ma dezvirgineze, ma va durea, o sa sufar de sindromul socului toxic, e igienic, va ramane blocat inauntru etc??  Toate aceste intrebari pluteau in mintea femeilor si desigur ca exista ceva scepticism in a utiliza tamponul ca mijloc de protectie.

Din fericire, parerea femeilor s-a schimbat mult in ultimii ani cu privire la utilizarea tampoanelor si un studiu realizat in 2015 constata faptul ca 70% dintre femei prefera tampoanele in detrimentul absorbantelor. O adevarat rocada, nu-i asa?

Ce tampoane sa folosesti ? - Diete & Health

 

 

Personal am evitat folosirea tampoanelor foarte mult timp, pana m-am vazut pusa in situatia de a merge in vacanta la mare in saptamana menstruatiei. Atunci am fost nevoita sa folosesc pentru prima data tampoane. Si vreau sa zic ca mi-au usurat oarecum stresul si menstruatia nu mi-a ruinat complet vacanta!

Cum alegi ce tampoane sa folosesti? 

Dimensiunea tampoanelor este cheia; poate parea coplesitor sa stai in fata raftului cu tampoane la supermarket si sa citesti fiecare produs in parte. Insa chiar asta trebuie sa faci, caci marimea tamponului este deosebit de importanta pentru a-ti asigura comfort si siguranta ca nu te vei pata.

Tampoanele nu au voie sa iti creeze discomfort, sa te doara sau sa te impiedice din activitatile fizice. Daca asa se intampla, atunci ai ales marimea gresita a tamponului! Daca esti incepatoare, ar trebui sa incepi cu cea mai mica dimensiune disponibila. Astfel vei putea deduce daca ai nevoie de o marime mai mare sau esti in regula cu cea pe care o ai!

Prima mea experienta cu folosirea tampoanelor n-a fost tocmai reusita; aveam dureri, ma simteam incomfortabil si stresata cu privire la pete. Nu intelegeam cum de prietenele mele se simt atat de bine cu ele fara nici o problema. In cele din urma, am aflat ca marimea folosita era mai mare decat cea de care aveam eu nevoie.

 

Cum functioneaza un tampon? 

Tamponul isi gaseste loc in canalul vaginal si se extinde atunci cand simte umezeala. Daca folosesti o marime nepotrivita a tamponului, cel mai probabil va ramane destul de uscat cand e timpul indepartare, ceea ce duce la dureri.

 

Cat de des trebuiesc schimbate tampoanele?

Probabil ca ai citit pe ambalaj ca nu trebuie sa lasi tamponul mai mult de 8 ore; desi unii doctori recomanda schimbarea tamponului dupa fiecare 6 ore, totusi sunt unii ginecologi care sustin ca 4-5 ore sunt suficiente si inlaturarea e necesara imediat. Daca mergi la fiecare 2 ore la baie si tamponul e plin, poate tamponul nu e potrivit fluxului tau, alege urmatoarea dimensiune si vezi ce se intampla.

Ce tampoane sa folosesti? Probabil ca ai remarcat multitudinea de branduri ce exista pe piata, insa iata cateva tampoane populare in viata femeilor:

TAMPAX -tampoane cu aplicator

Ca orice brand de tampoane, cel mai important este nivelul de absorbtie al acestora, si care ti se potriveste tie si fluxului tau.  Tampax are un produs pentru fiecare nivel, asadar vezi care e alesul tau:

TAMPAX LIGHT

TAMPAX REGULAR

TAMPAX SUPER

TAMPAX SUPER PLUS

TAMPAX ULTRA

TAMPAX PEARL ACTIVE LITE

ce-tampoane-sa-folosesti

 

OB – tampoane fara aplicator

PRO COMFORT REGULAR  tampoane-populare

-pentru incepatoare

-primele zile de menstruatie

tampon ob

PRO COMFORT SUPER     tampoane-populare

tampon protector

-pentru flux moderat

 

ORIGINAL REGULAR      tampoane-populare

ob

-pentru un flux mic si moderat

 

ORIGINAL SUPER       flux mare

tampon flux mare

-pentru un flux moderat sau abundent

 

NATRACARE tampoane organice

NATRACARE REGULAR CU APLICATOR       NATRACARE

tampon cu aplicator

-pentru flux mic

-100% bumbac organic

-fara clor

-fara raion, materiale plastice sau vopsele

-aplicator usor de manevrat din carton

-se extinde in lungime

 

NATRACARE SUPER CU APLICATOR       picaturi

tampoane din bumbac

-pentru flux moderat

-100% bumbac organic

-fara clor

-fara raion, materiale plastice sau vopsele

-aplicator usor de manevrat din carton

-se extinde in lungime

 

NATRACARE SUPER PLUS FARA APLICATOR       tampoane populare

natracare super

-pentru flux moderat pana la abundent

-100% bumbac organic

-fara clor

-fara raion, materiale plastice sau vopsele

-se extinde in lungime

 

BELLA -tampoane fara aplicator

 

sortimente-tampoane

Un alt tip de tampoane interne sunt cele de la Bella care se gasesc cu sau fara aplicator:

MINI  pentru un flux scazut

REGULAR  pentru flux mediu

SUPER pentru flux mediu pana la abundent

SUPER PLUS pentru flux foarte mare

Sper ca acest articol ti-a fost de folos cu privire la ce tampoane sa folosesti in perioada ‘delicata’ a lunii. Alegerea tamponului corect poate fi deseori o munca asidua cu multe greseli si incercari. Inarmeaza-te cu rabdare!

Citeste si despre ingrijirea corpului femeii de-a lungul ciclului menstrual AICI