Cat de des se spala perna? Stim cu totii ca un somn odihnitor ne asigura toata energia pentru a doua zi, iar in caz contrar ne poate distruge treptat calitatea vietii. Confortul si linistea somnului tin de mai multi factori, printre care tipul de saltea folosita, calitatea asternuturilor, compozitia pernelor si a pilotei.
Cand vine timpul spalarii asternuturilor , pernele sunt cele mai evitate deoarece spalarea lor poate fi un experiment cu esec, deseori compozitia se strange in colturi si nu mai e la fel de moale si neteda. Insa fiecare perna achizitionata detine cu sine o eticheta cu instructiunile de folosire si intretinere. De obicei, compozitia externa a pernei este alcatuita din bumbac sau alt material usor permeabil, ce asigura totodata si protectia umpluturii.
Perna noastra nu numai ca este aliatul somnului de fiecare zi, insa fara sa vedem ea contine toate substantele eliminate de tenul nostru: ulei, transpiratie, produse de intretinere, saliva etc. Ulterior aceste substante se vor infiltra in compozitia pernei ducand la aparitia petelor sau a bacteriilor cauzatoare de alergii, astm sau ochi iritati.
Desi cand cumparam o perna suntem curiosi sa vedem compozitia umpluturii si regulile sale de intretinere, cu timpul insa uitam sa aerisim pernele detinute sau sa le spalam. Cat de des se spala perna?
- Perna se spala de cel putin doua ori pe an daca folosesti de regula o husa protectoare pentru perna, pe care o speli la 60 de grade o data pe luna. Aceasta husa impiedica transferul bacteriilor, a pielii moarte, uleiurilor de pe fata etc catre umplutura pernei
- Daca semnalezi probleme ale tenului (acnee, mancarimi) atunci incearca sa speli perna o data pe luna sau opteaza pentru o perna cu compozitie antialergica
- Animalele de companie sunt binevenite in multe case, insa atunci cand sar in patul nostru ele ne pot transfera fara sa vedem anumite bacterii si microbi. Spala regulat lenjeria de pat la 60 de grade, iar perna pe care dormi o data pe luna
- Ai fost bolnava sau ai avut pe cineva in casa racit sau suferind? Dupa ce si-a revenit, ia perna pe care s-a dormit si dezinfecteaz-o, spaland-o in masina de spalat si clatind-o de doua ori
- Perna are un miros sau un aspect ciudat? Atunci arunc-o imediat in masina de spalat rufe
- Daca nu speli pernele pe timp de iarna, macar scoate-le afara din cand in cand ca sa se aeriseasca
Inainte de a spala perna, observa pe eticheta compozitia acesteia pentru a nu o distruge punand-o la un ciclu gresit in masina de rufe. Eticheta fiecarei perne e vitala pentru intretinerea pernelor, unele iti vor arata 40 de grade, altele 60, iar cele mai pretentioase vor trebui duse la spalatorie (dry clean only).
Pernele cu umplutura de pene necesita un detergent lichid pentru haine ‘delicate’ si totodata o spalare la un program ‘gentle care’. Nu folosi niciodata un detergent pudra pentru a spala perna.
Probabil ca multe dintre noi evitam a spala pernele din casa si din cauza ca ele se usuca foarte greu, iar mirosul pernelor cu pene e cateodata insuportabil. E important ca perna sa fie uscata 100%, umezeala din interiorul pernei poate produce mucegai, asadar ai rabdare cu uscarea pernelor, scuturandu-le si intorcandu-le mereu la soare. Iti poti stabili un program de rotatie a spalarii pernelor, astfel toate vor respecta regulile de igiena.
Pernele si pilotele cu spuma de memorie sunt antialergice, antimicrobiene si rezista la praf si mucegai. Totodata, bumbacul este un material antialergic care poate fi spalat si curatat foarte usor. A dormi intr-un asternut cu functie antialergica inseamna a dormi linistit, fara stranuturi sau mancarimi ale pielii.