Brad natural sau artificial?

O binecunoscuta disputa ce apare in case odata cu inceperea lunii decembrie este ce fel de brad alegem sa impodobim in acest an: un brad natural sau artificial? Pana la urma, oricare ar fi alegerea, cu siguranta ca decoratiunile de Craciun il vor transforma intr-un obiect cu adevarat festiv.

In schimb, daca esti genul care se apuca de timpuriu cu pregatirile de Craciun, si te decizi sa impodobesti bradul pe la inceputul lui decembrie, atunci a alege intre un brad natural sau artificial, raspunsul este fara indoiala unul artificial.

Acesta ar fi si primul impuls al persoanelor carora le pasa de salvarea mediului inconjurator, achizitia unui brad artificial se spune ca salveaza de la taiere unul adevarat, insa in realitate, orice brad artificial este mult mai daunator mediului decat fratele sau natural.

Brad natural sau artificial? - Decor - Plante - Animale

Cei mai multi sunt confectionati in fabricile din China, dupa care parcurg mii de kilometri sa ajunga la destinatii din toata lumea, gen Romania. Plasticul si metalul din compozitia lor sunt materiale non-biodegradabile, iar viata lor se sfarseste stagnand pe gropile de gunoi.

Pe de alta parte, pentru a ajuta cu adevarat mediul, e indicat sa utilizezi acelasi brad artificial de-a lungul a cel putin 10 ani,  doar astfel isi va pastra un impact mic asupra mediului in comparatie cu bradul natural.

brad artificial

De ce sa alegi un brad artificial:

-poti sa-l impodobesti de la inceputul lunii decembrie

-e o investitite ce dureaza ani de zile

-usor de transportat de la magazin

-nu ai grija de a fi udat

-nu lasa mizerie pe podea

-alege eticheta ‘made in USA’, nu ‘made in China’

-ajuta la conservarea mediului inconjurator

-usor de asamblat

-pentru miros poti oricand alege o coronita/crengi de brad

-arata ca si cum ar fi un brad real

-prietenos cu animalele, nu se rupe usor

-posibilitati multiple la marimi si culori

-nu se hraneste cu pesticide si fertilizatori

Adesea, multe familii cu copii aleg sa-si imbrace bradul inca de timpuriu, insa nu la toata lumea e la fel, ci conform altor traditii, bradul se impodobeste abia in Ajunul Craciunului. Atunci colindatorii umbla pe la case si canta la ferestre sau usi, iar gazdele isi impodobesc bradul si asculta cantecele copiilor. Aceste vremuri le-am prins si eu inca de copil, si tare frumoase mai erau.

In trecut parintii faceau rost cu greu de cate un brad natural, ba uneori era asa de mic si pricajit bradutul, ca se terminau de indata globurile de pus in pom. Dar noi copiii, ne multumeam si eram asa de fericiti ca aveam ce sa impodobim si unde sa-si puna Mosul cadourile. Plus ca bradul era centrul casei, locul de intalnire al familiei si toata stralucirea se gasea in el. Pe atunci, nu cred sa fi auzit de existenta brazilor artificiali, poate doar marile magazine isi permiteau sa tina in vitrine brazi importanti din tarile straine.

Ajun craciun

 

De ce sa alegi un brad natural?

-se creeaza in jurul lui un adevarat eveniment la cumparare

-a cumpara brazi locali, inseamna a ajuta economia locala

-are un miros minunat, de padure si proaspat

-este usor de reciclat dupa utilizare

-plantatiile de brazi servesc ca habitat pentru fauna salbatica

-ajuta la cresterea starii de bine

-poti sa-l scurtezi asa cum doresti

-exista si optiunea in ghiveci pe care il poti planta in gradina

-au o forma armonioasa si crengi dispuse inclusiv pe mijloc

brad natural sau artificial

Statisticile arata ca in fiecare an cresc vanzarile de brazi naturali in perioada Craciunului cu toate ca pretul lor e destul de piperat. Multi se lasa pe ultima zi, sperand sa cumpere ceea ce a mai ramas pe cat mai putini bani. Atentie insa, daca iti pasa de lumea in care traiesti si viitorul padurilor noastre, cumpara brazi naturali numai din locurile avizate denumite plantatii de brazi, care au rolul de a creste anual brazi pentru vanzarile de Craciun -nu se face nici o defrisare de padure!

Bradul de Craciun este fara indoiala piesa centrala a Sarbatorilor si cel care creeaza mereu emotii in jur. Ce alegi sa impodobesti in acest an, un brad natural sau artificial? Lasa comentariul tau mai jos.