Cum sa fii organizata de Craciun?

Stiu ca poate parea un subiect abordat mult prea devreme pentru unii, insa daca vrei sa fii organizata de Craciun, fara sa intri in panica sau sa cheltui o gramada de bani, ar fi timpul sa incepi a-ti scrie planurile tale pentru aceste zile.

In perioada Craciunului, se acumuleaza de obicei o multime de task-uri, acasa si la serviciu, la scoala, prin participarea la serbarile de Craciun ale copiilor, pregatirea casei pentru oaspeti si multe altele. E obositor, dar poate fi frumos si distractiv daca te organizezi din timp, impreuna cu familia si nu ajungi sa alergi ca un motor de colo-colo, in disperare de timp.

MENIU:

Fie ca te gandesti sa iti reunesti familia in seara de Ajun sau sa prepari pranzul in prima zi de Craciun, va trebui sa planuiesti retetele preferate, care vor ajuta la completarea decorului mesei cu bucate alese pentru fiecare gust. Daca te decizi sa cinati in seara de Ajun, fiind o masa de seara, nu trebuie sa gatesti ceva gras care sa cada greu la invitati, o optiune ar putea fi friptura de curcan, peste sau fructe de mare.

Apoi pe langa masa principala, completeaza meniul cu aperitive, bauturi, fructe si bineinteles mult ravnitele deserturi.

Spre norocul gospodinelor, retetele din ziua de astazi ne indica exact numarul portiilor ce reiese din reteta, asa ca poti jongla in jurul acestora cu multiplicarea ingredientelor adaptate invitatilor tai. De exemplu, un curcan de vreo 3 kg va ajunge sa sature in jur de 5 persoane, iar unul de 10 kg va hrani pana la 17 persoane. Daca esti o bucatareasa cu experienta cu siguranta intuitia ta nu va da gres.

meniu-de-craciun

Trucuri:

-cumpara bauturile din timp, fie cand le gasesti la promotie, fie cand ai niste banuti ramasi in plus din bugetul saptamanal de cumparaturi

-incepe sa gatesti mancarurile ce pot fi congelate sau gandeste-te ca, in caz de musafiri nestiuti, e bine sa ai pe ce pune mana 

-fa lista cu toate ingredientele necesare meniului tau

 

CURATENIE:

Nici o casa nu arata bine cu decoratiunile de Craciun daca, spre exemplu, podeaua nu e spalata sau bucataria e un haos total. Nu lasa curatenia din casa pe ultimele zile, caci vei fi mult prea aglomerata cu alte treburi si vei ajunge sa o neglijezi.

Nu trebuie sa incepi sa faci o curatenie de spital, insa unele treburi pot fi facute din timp si mentinute fara efort pana in ziua de Craciun.

curatat aragazul de craciun

Trucuri:

-decongeleaza congelatorul si fa loc pentru alte preparate culinare

-da-i aragazului o buna curatare inainte de a fi folosit la maxima lui capacitate

-sterge geamurile casei prin interior si pe afara

-aeriseste afara pernele si pilotele atunci cand prinzi o zi neploioasa

-verifica lenjeriile de schimb sa fie curate si calcate

-vezi daca ai suficiente prosoape pentru musafiri, daca nu scrie pe lista de cumparaturi

-spala si sterge vasele si farfuriile ce le vei folosi in zilele festive

 

CADOURI:

Ai cumva persoane in strainatate carora vrei sa le trimiti o atentie de Craciun? Ei bine, poti incepe din luna octombrie sau noiembrie (in functie de numarul zilelor de livrare alocate) sa expediezi coletul sau felicitarile de Craciun. Ia in calcul ca in luna decembrie, in special in apropierea Craciunului, posta va fi deraiata cu cateva zile.

Asadar fa doua liste, una cu cadouri si una cu felicitarile pe care vrei sa le oferi. Stiu ca in Romania, nu se practica gestul cu trimiterea de felicitari de Craciun la prieteni, vecini sau colegii de munca, si nu inteleg de ce, pentru ca e un gest extrem de simplu si frumos. In Anglia, spre exemplu, felicitarile cu mesaje de Craciun, ajung sa umple cutiile postale la toata lumea, dupa care in Ajun de Craciun, acestea ajung sa fie prinse decorativ pe o funie si atarnate deasupra usilor, la seminee sau la scari.

Trimisul de felicitari in perioada Craciunului e minunat, stiut fiind faptul ca nu poti cumpara un cadou pentru fiecare cunoscut, acest gest transmite intocmai mesajul ca te gandesti la el/ea si ca ii doresti lui si familiei sale Sarbatori Fericite!

organizata de craciun

Trucuri:

-aloca un buget de cadou per persoana astfel incat sa poti cumpara ceva simbolic pentru fiecare

-cumpara online majoritatea cadourilor, astfel economisesti timp si nu vei ajunge sa fii obosita ca dupa o zi la mall

-impacheteaza cadourile imediat ce le-ai cumparat, eticheteaza-le (pentru x) si depoziteaza-le intr-un colt al casei neumblat

-daca beneficiezi de timp, poti confectiona chiar singurica cadouri handmade care cu siguranta vor costa mai putin si vor fi mult mai apreciate

 

DECORATIUNI:

Pentru acelea dintre noi care tin in pod cutii pline cu decoratiuni de Craciun, in sfarsit, a sosit timpul ca acestea sa vada lumina zilei. Nu e necesar sa le dai jos pe toate, insa daca ai o tematica in gand -culori, lumini, ornamente- incepe a le cauta prin cutii, exact pe acelea de care ai nevoie. Daca mai trebuie sa ajustezi, sa repari sau sa cumperi noi decoratiuni, adu-ti lista de cumparaturi la indemana pentru a-ti nota.

decoratiuni de craciun

Trucuri:

-verifica toate instalatiile si cumparara baterii de rezerva pentru ele

-imbina culorile decorative din brad, in ornamentele de pe masa (servetele, lumanari, flori) si din casa ta

-cumpara instalatii cu luminite LED care au o viata lunga si vor lumina chiar daca un bec-doua se strica

 

COSTUMATIA:

Te-ai gandit deja ce costumatie vei imbraca in zilele de Craciun? Daca te gandesti la tinuta de anul trecut, vei ajunge sa economisesti niste banuti, insa n-o lasa sa fie chiar la fel, ci adauga-i niste accesorii care ii vor schimba infatisarea.

Decembrie e o luna aglomerata in majoritatea domeniilor si multe dintre noi ajungem sa lasam pe ultima saptamana- ca sa fie proaspat- tunsoarea, vopsitul parului, manichiura, insa iti asumi un risc mare, caci nu vei gasi loc liber daca nu te programezi din timp.

costumatia de craciun

Trucuri:

-culege din sifonier diferite piese vestimentare, combina-le si probeaza-le in fata oglinzii

-pentru a-ti cumpara ceva vestimentar nou, cauta din timp, de preferabil in magazinele online 

-gandeste-te dinainte la costumatia copiilor (daca ai) si a partenerului tau

 

DISTRACTIE:

-daca ai copii , vei merge cu siguranta si te vei emotiona la serbarile de la scoala

-antreneaza-i si pe copii in pregatirile de Craciun astfel vei crea un aer de sarbatoare in casa si treburile nu vor fi facute doar ca trebuie

-gandeste-te la banii oferiti colindatorilor si incepe sa-i pui deoparte adunand mult maruntis

-impodobeste bradul cu o saptamana inaintea Craciunului, pentru a te bucura de el cat mai mult timp ( daca e artificial poti sa-l imbraci chiar mai devreme)

jocuri de craciun

-pregateste, ca o adevarata gazda ce esti, o serie de activitati interactive pentru oaspeti : jucat carti, remi, vizionat filme, karaoke etc.

-mergi la colindat printre vecini, chiar daca nu mai esti un copil, bucuria acestor Sarbatori te vor cuprinde imediat

Cu atat de multe lucruri de facut, nu e de mirare cat de greu este sa fii organizata de Craciun, astfel ca toata lumea sa fie fericita, multumita si recunoscatoare pentru atmosfera de Sarbatoare ce ii inconjoara. Spor la pregatiri!