Cat trebuie sa doarma un copil?

Stii cat trebuie sa doarma un copil? Fiecare copil este diferit, unii au nevoie de mai multe ore de somn, iar unii de mai putine. Exista linii directoare generale pentru a putea estima de cate ore de somn are nevoie un copil, in medie, in fiecare zi.

Bebelusii, copii si chiar adolescentii au nevoie de mai mutl somn decat adultii pentru a le sustine dezvoltarea psihica si mentala. Majoritatea parintilor stiu ca orice copil are nevoie de mult somn, insa nu stiue exact cate ore si ce impact poate avea lipsa unor 30-60 de minute de nesomn.

Unul dintre motivele pentru care e greu a ne da seama daca copii nostri nu beneficiaza de somn suficient este faptul ca ei nu par a fi obositi niciodata. Chiar daca e ora de culcare, copiii sunt inca plin de energie si deseori timpul de somn se amana din cauza hiper-activitatilor lor. Toate acestea se intampla fie pentru ca e foarte obosit, fie manifesta simptome ale tulburarii de atentie si hiperactivitate -ADHD.

Cat trebuie sa doarma un copil?

Iata un tabel orientativ care arata cat trebuie sa doarma un copil cu varsta cuprinsa intre 2-8 ani:

VARSTA

SOMN IN TIMPUL NOPITII

SOMN IN TIMPUL ZILEI

MEDIA TOTALA DE SOMN

2 ani intre 10.5 h si  12.5 h intre 1h si 3 h (1 somn) intre 11.5h si 15.5 h
3 ani intre 10.5 h si 12.5 h intre 1h si 3 h (1 somn) intre 11h si 14 h
4 ani intre 10 h si 12 h 0 si 2.5h (1 somn) intre 10 h si 13 h
5 ani intre 10 h si 12 h 0 si 2.5h (1 somn) intre 10 h si 12.5 h
6 ani intre 10 h si 11.5 h

intre 10 h si 11.5 h
7 ani intre 9.5 h si 11.5 h

intre 9.5 h si 11.5 h
8 ani intre 9.5 h si 11.5 h

intre 9.5 h si 11.5 h

Nota: Cele doua seturi de numere nu se adauga intotdeauna, deoarece copiii care dorm mai mult ziua, au tendinta de a dormi mai putine ore pe noapte si vice-versa. Daca observi ca ai un copil care nu doarme suficient, atunci adreseaza-te unui medic pediatru. De cele mai multe ori, incurajarea somnului se poate face cu anumite schimbari in camera de dormit si in rutina de dinainte.

somn linistit

Cercetarile arata ca un timp de culcare intre orele 7-8 seara, functioneaza cel mai bine pentru copii pe timpul scolii, la care se adauga o anumita rutina -schimbat, spalat pe dinti, citit, jucarii etc- exclus televizor sau tableta. Un alt aspect important pentru un somn linistit este setarea temperaturii in camera care nu trebuie sa fie prea calda, nici prea rece. In jur de 18 grade e mai mult decat suficient.

As putea adauga ca adolescentii (14-17 ani) au nevoie de 7-10 ore de somn, dar nu mai mult de 11 ore.

Tinerii adulti (18-25 ani), studenti sau deja intrati in campul muncii, vor avea nevoie de 7-9 ore de somn, nu mai putin de 6 ore de somn, chiar daca e perioada petrecerilor si a pierdutului de nopti cu studiatul.

Acum ca ne-am lamurit cat trebuie sa doarma un copil, nu ne ramane decat sa speram ca micutii nostri vor si respecta aceste ore si ca ambele parti (parinti-copii) vom avea parte de nopti linistite.