Sifilis

Sifilis-ul este o boală cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie (Treponema pallidum). Infecţia iniţială cauzează ulcer în locul în care aceasta s-a format.

    Sifilisul, cândva o boală incurabilă, poate azi să fie diagnosticată efectiv şi tratată cu antibiotice. Formele timpurii sunt adesea uşoare şi tratamentul nu este luat în considerare de multe ori la începutul infectării. Sifilisul creşte riscul transmiterii şi primirii de viruşi ai imunodeficienţei umane (HIV). De-a lungul timpului, bacteria “călătoreşte” în tot corpul, cauzând stricăciuni multor organe.

    Boala este împărţită în patru stagii: Primar, Secundar, Latent, Terţiar (Târziu). O persoană infectată, netratată poate infecta alte persoane în primele două stagii (1-2 ani). În ultimul stagiu al sifilisului pot apărea complicaţii ca orbire, tulburări mentale, probleme neurologice, anormalităţi serioase ale inimii şi în cele din urmă, moartea. În lupta împotriva răspândirii sifilisului cercetările încearcă să găsească un vaccin şi să studieze efectele unor componente de suprafaţă ale bacteriei ce cauzează această boală.

Transmitere

    Bacteria sifilisului este foarte fragilă, iar infecţia este de obicei răspândită prin contact sexual sau de către o femeie însărcinată infectată care poate transmite bacteria copilului său nenăscut, ceea ce poate cauza acestuia probleme serioase atât la nivel mental, cât şi fizic.

Sifilis

Diagnostic     

    Deoarece simptomele iniţiale ale sifilisului sunt similare cu multe alte boli, persoanele active din punct de vedere sexual ar trebui să consulte un doctor de fiecare dată când observă o formă neobişnuită de iritaţie sau o bubă în zona genitală.

Trei metode pot fi folosite la diagnosticarea sifilisului:

      ·   Testele de sânge

      ·    Identificarea la microscop a bateriei sifilisului

      ·    Recunoaşterea semnelor şi simptomelor într-un consult medical normal

 

Tratament

     Boala sifilis este tratata cu penicilină, de obicei administrată în injecţii. De cele mai multe ori, o persoană nu mai poate transmite boala începând cu 24 de ore de la începerea tratamentului. Totuşi, unele persoane nu răspund la tratamentul standard cu penicilină, de aceea, este important ca persoanele tratate pentru sifilis să execute periodic teste de sânge pentru a fi siguri că bacteria a fost complet distrusă. Persoanele cu neuro-sifilis pot avea nevoie de până la 2 zile de internare după tratament.

    Persoanele cu reacţie alergică la penicilină ar trebui să-şi consulte doctorul pentru sfaturi potrivite referitor la antibiotice alternative. Boala se poate vindeca dacă este folosit în fiecare stagiu al bolii un tratament potrivit, însă în cazul în care sifilisul este descoperit abia în stagiul terminal, nu se mai pot recupera organele afectate.

     Sunt necesare teste de sânge repetate pentru cel puţin 1 an după tratament pentru a monitoriza posibilele regresiuni ale bolii.