Relaxare si satisfactie in sezonul gradinaritului

Cei care se pot bucura de un petic de pamant prin jurul casei, stiu ca sezonul gradinaritului a inceput, si inca de cand, de cand a iesit timid firul ierbii de sub stratul de zapada. Munca in propria-i gradina nu trebuie privita ca o corvoada, ci mai mult ca o modalitate de relaxare dupa orele lungi de serviciu. Sa nu mai vorbim de satisfactia pe care o ai cand te infrupti din ceea ce ai cultivat!

Asadar, beneficiile unei mici gradinute sunt multiple pe langa roadele pe care ti le ofera, are si efect terapeutic pentru tine ca adult, dar si pentru copiii tai. E tare frumos cand natura prinde o noua viata si diminetile ne sunt incantate de ciripitul pasarelelor!

Lunile calde ne aduc cu ele relaxare si satisfactie in sezonul gradinaritului, cu conditia de a sti sa imbinam utilul cu placutul!

imbina utilul cu placutul

Si daca ai ramas cumva in urma cu muncile agricole, poate din cauza lipsei timpului sau din cauza vremii capricioase, afla ca inca mai este timp si se pot planta multe vegetale. Ideea e sa-ti faci o lista cu ce ai vrea sa cultivi anul acesta in gradina, ce se merita raportat timp-costuri si ce schimbari prefera familia ta anul acesta. Cu lista in cap si in mana, mergi de cumpara rasadurile necesare din piata, chiar de la tarani, si desigur cateva pungi de ingrasamant natural care sa hraneasca plantele.

De vreme ce iti doresti sa te bucuri de rodul muncii tale intr-un mod prietenos fata de natura si celelalte vietati din jur, e recomandat ca mica ta cultura sa se incadreze in categoria bio: fara pesticide si substante care nu-si au rostul. Mergeai direct la supermarket daca vroiai sa mananci asa ceva. E cazul sa ridici stafeta pentru gradina si familia ta!

 

Lucruri de facut inainte de a planta rasadurile: 

-pamantul trebuie arat sau sapat bine, eventual adaugandu-se printre randuri si ingrasamant natural ( vaca, cal, pui, amestec). Pentru o munca usoara si rapida, poti apela la o motosapatoare ( e ceva mai scumpa) sau poti achizitiona un dipozitiv de sapat care sapa si afaneaza solul in acelasi timp

 

dispozitiv de sapat care sapa si afaneaza

-crearea de straturi sau mici santutele, prin care se vor distribui noile rasaduri pe zone; pentru asta ai nevoie de o sapa sau o lopata si o grebla pentru a netezi la sfarsit bulgarii de pamant

relaxare si satisfactie in sezonul gradinaritului

-plantarea rasadurilor cu ajutorul unui bitonang ( tarus de fier ce creaza usor gauri mici si lungi in pamant) sau a unui bat mai gros

-crearea micilor musunoaie la tulpina fiecarui rasad cu ajutorul unei sape si presararea cu granule de ingrasamant

-irigarea rasadurilor imediat dupa plantare

Cu aceasta munca grea depusa intr-o singura zi, e cazul ca de-acum sa stai relaxata si sa astepti ca plantele tale sa se inalte incet-incet pana vor da primele fructe. Intre timp, ai sarcina de a le uda constant atunci cand vremea nu te ajuta, a le smulge buruienile si a le afana usor pamantul de la tulpina. Intr-un cuvant, ar fi cazul sa renunti la orele de sala, in caz ca aveai asa ceva! Munca in gradina proprie iti va oferi diverse exercitii pentru toate grupele de muschi! Plus un bonus: bronz natural!

trandafiri in gradina

Cat despre florile ornamentale din jurul casei tale, acestea pot fi scoate din nou pe terasa /balcon si in gradina se pot planta bulbi de gladiole, dalii sau muscate. O mare atentie trebuie acordata in aceasta luna trandafirilor care au o sensibilitatea aparte si pot fi atacati de purici, musculite sau paianjeni.

Odata cu vremea calda de afara, nu vom duce lipsa de relaxare si satisfactie in sezonul gradinaritului, atata timp cat stim sa ne bucuram de timpul petrecut in aer liber. Considera-l un hobby sezonier care iti ofera in plus cate ceva de-ale gurii!