Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro reprezinta o componenta a Reproducerii Umane Asistate Medical care reprezinta procesul prin care spermatozoidul fecundeaza ovulul in laborator. Embrionul format este introdus in uterul femei dupa 72 de ore. Nu exista nici o diferenta intre copilul conceput natural si cel in vitro.

fertilizarea in vitro

 

 

 

 

 

In acest caz, procesul fertilizarii este mult mai larg. Se ia un spermatozoid al barbatului care urmeaza sa fie tata si se introduce intr-o eprubeta impreuna cu ovocitele (celule germinative feminine), se obtine numarul de embrioni, dupa care se introduc inapoi in uterul mamicii pentru a-si continua dezvoltarea.

Sansele conceperii unui copil prin fertilizare in vitro sunt in jur de 30-35% si sunt puternic influentate de categoria de varsta a cuplurilor.

Etapele tratamentului la fertilizarea in vitro:

Primul pas este mersul la ginecolog pentru a afla diagnosticul. Apoi se discuta cu cei doi parinti despre sansele si riscurile tratamentului, apoi se fac anumite analize.

Au loc doua terapii, una care este de inhibare hormonala inceputa cu ecografie care dureaza 2 saptamani si cealalta de stimulare hormonala ovariana care cuprinde injectii stimulatoare zilnice, se monitorizeaza ciclul si se stabileste doza de hormoni. Dupa ce se obtin toate rezultatele se administreaza hormon pentru pregatirea ovocitelor de recoltare numit HCG care ajuta la ruperea foliculilor si eliberarea ovocitelor.

Dupa cateva ore, cel mult 36 de la administrarea hormonului, se recolteaza ovocite (punctie foliculara) care se realizeaza prin vagin; dupa recoltarea acestora sunt privite la microscop si introduse intr-un mediu de cultura.

fertilizarea in vitro

Barbatul trebuie sa obtina si el sperma, iar apoi spermatozoizii lui sunt pusi langa ovocite. Se controleaza ovocitele dupa 18 ore si ovocitul care a fost fertilizat va contine 2 pronuclei: materialul genetic de la ovocite si de la spermatozoizi.

Dupa 48-72 de ore embrionii rezultati sunt introdusi in uterul (embriotransfer) viitoarei mamici pentru a se dezvolta. Rezultatele pot fi unele bune si rele. La aceasta interventie trebuie sa tinem cont si de varsta cuplurilor.

Riscuri: 

  • Dureri de cap si bufeuri
  • Sarcina cu gemeni sau tripleti, ce pot fi un pericol pentru mama si fat
  • Sarcina ectopica, in care embrionul se implanteaza in trompele uterine si nu in uter
  • Sindromul de suprastimulare ovariana

sarcina cu gemeni

Fertilizarea in vitro este folosita de cuplurile care nu pot avea copil dupa multiple incercari pe durata unui an sau au probleme gen tubul falopian este blocat, cantitate mica de spermatozoizi, femei cu varsta peste 38 de ani, cantitate si calitate slaba a ovulelor, endometrioza severa.

Ministerul Sanatatii a demarat a doua runda a programului ‘Programul national de fertilizare in vitro’ in urma caruia circa 5000 de cupluri vor beneficia de banii alocati acestui proiect.

In afara programului national, Primaria Capitalei a demarat ‘O sansa pentru cuplurile infertile’, un alt program prin care se acorda suma de 3000 de euro cuplurilor infertile din Bucuresti. Deja s-au inscris pe lista circa 1000 de cupluri care vor fi fericitii acestui ajutor financiar ce i-ar putea transforma in parinti.

 

Vezi de asemenea si

Idei cadouri pentru viitorii parinti - Diete & Health

Idei cadouri pentru viitorii parinti

Idei cadouri pentru viitorii parinti Cand ajungi sa te invarti in cercuri de prieteni care …