De ce avem pofte alimentare diferite?

Fiecare dintre noi se lupta ocazional sau mai des cu binecunoscutele pofte alimentare, fie de zahar, sarat sau chiar de grasimi. In cazul meu pot afirma ca ma aflu in categoria celor care ravnesc dupa ceva dulce la doar cateva minute dupa masa de pranz, in special la cafea. O alta prietena mi-a marturisit ca ei nu-i plac atat de mult dulciurile, insa seara adora sa se relaxeze alaturi de o punga de chipsuri sau saratele.

De unde vin aceste pofte alimentare si cum de sunt ele diferite de la om la om?

Ideal ar fi sa ne stapanim aceste tentatii dulci sau de alta natura, alegand variante sanatoase de snackuri, insa din pacate de cele mai multe ori ne lasam dusi de val si trecem in tabara de gustari nesanatoase. Oare o fi vorba despre lipsa vointei cand nu ne stapanim poftele sau exista si alte motive ascunse ?

pofte-alimentare

Conform nutritionistilor de la Dishing UP Nutrition nu este vorba deloc despre vointa, ci mai degraba despre cu totul alte motive care declanseaza aceste pofte de nestavilit. Mancatul la mese fixe poate aduce numeroase beneficii, insa existenta gustarilor dintre mese (la 2-3 ore dupa masa) au rolul de a tine in frau nivelul zaharului din sange.  Deseori din lipsa de timp sau varii motive, alegem ‘on-the-go’ o gustare de la magazin (biscuiti, chipsuri, paine, covrigi, gogosi etc.) care sa ne potoleasca aceste pofte alimentare (in principiu), insa se dovedesc a fi o adevarata bomba de carbohidrati procesati care potolesc pofta pe moment, insa dupa cateva minute apare iarasi.

Solutia este mancatul de mese echilibrate la fiecare 3-4 ore, adica farfuria ta sa contina pe langa proteina de calitate, carbohidrati din legume si grasimi sanatoase.

Consumul insuficient de proteina de calitate va declansa poftele alimentare, asadar in functie de fiecare persoana (activa, nonactiva, etate, femeie, barbat, copil) consumul de proteina este musai la fiecare masa + la gustare. Marturisesc ca acest lucru nu-l stiam nici eu si din dorinta de a nu aduna kilograme in plus, deseori consumam orice altceva decat proteina. De aici si lupta corpului de a se lupta neincetat cu senzatia de foame, la care se adauga starile de neliniste si zbucium de a rezista mancatului.

Ce miracole face proteina animala in corpul nostru?

proteina-animala

Proteina animala se ramifica in aminoacizi in corpul nostru, substante care la randul lor transmit o stare de bine creierului nostru denumiti si neurotransmitatori. Printre acestia sunt serotonina si dopamina. Daca acestia au niveluri normale in sange, atunci pot minimiza tendinta de a gustari intre mese.

Atunci cand esti tentata sa gustaresti, intreaba-te cat timp a trecut de la ultima masa, daca corpul tau ravneste dupa grasimile din nuci ca sa potoleasca nivelul zaharului din sange? Sau ai mancat deja prea multi carbohidrati procesati care a dus la un varf glicemic exagerat?  Atat un nivel scazut de zahar in sange, dar si un nivel prea ridicat, ambele cazuri declanseaza poftele alimentare pentru zahar, grasimi sau sare.

Atunci cand ravnesti dupa gustari gen nuci sarate, e posibil sa nu fi consumat suficienta proteina la mesele anterioare, iar corpul sa-ti ceara un adaos de grasimi pentru acea ‘senzatie de bine’ declansata de creier.  Totodata e probabil sa ai tendinta de a manifesta pofte de dulce intre mese si sa consumi paine, paste, cereale, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti etc. Prin consumul acestora, senzorii serotoninei ne ofera acea senzarie de calm si liniste, exact ca atunci cand savurezi o inghetata dupa o lunga perioada de hibernare.

Flora intestinala la control

Desi multi nu acorda o atentia deosebita intestinutului sau florei intestinale, totusi nu exista persoana care sa nu sufere fie de balonare, acid gastric, constipatie sau diaree. Cercetarile demonstreaza faptul ca 70% din flora noastra intestinala este responsabila de bunastarea sistemului imunitar. Chiar daca ai o dieta echilibrata, totusi o flora intestinala dereglata poate duce la incetarea absorbtiei de nutritienti in corp, ducand treptat la numeroase carente de vitamine si minerale. De fapt, aceste carente isi fac simtita prezenta prin declansarea de pofte alimentare diverse.

pofte-alimentare-dieferite

Prin citirea acestor mici indicatori pe care ni-i da corpul putem semnala faptul ca e necesara o schimbare a stilului de alimentatie si consumul de alimente sanatoase (organice). A continua ciclul gustarilor procesate, nu duce decat la inmultirea acestor bacterii in intestin si chiar agravarea conditiei sanatatii noastre.

Totodata flora intestinala poate fi ajutata prin consumul regulat de probiotice, in proliferarea de bacterii bune si eliminarea celor daunatoare. Acestea vor sustine absorbtia de nutrienti in sange de la alimentele consumate si nu vor mai exista carentele mentionate mai sus.

 

Dormi suficient?

Conform statisticilor o persoana care nu are  7-8 ore de somn pe noapte, automat va consuma cu 600 calorii mai mult fata de media. Dintre acestea, 300 pot fi calorii bune si 300 pot fi calorii oarbe (nesanatoase). Lipsa de somn duce la iritabilitate si un nivel scazut de dopamina ce declanseaza pofte alimentare ca cafeina, nicotina sau dulce. Nu e de mirare ca dupa o noapte pierduta, te trezesti cu senzatia de foame care pare de neoprit oricat ai manca.

In concluzie daca te recunosti ca o persoana cu diferite pofte alimentare, poate ar fi cazul sa iei in calcul aspectele enumerate mai sus -proteina consumata, sanatatea florei intestinale sau somnul. Nu este vorba de lipsa vointei cand discutam de tentatii alimentare, ci mai degraba de anumite probleme ascunse ale sanatatii noastre.