Din pacate risipa alimentara a devenit un obicei pentru unii, exact ca si periatul dintilor, si culmea e un obicei practicat fara simt de raspundere. Apropierea sarbatorilor de Paste, o sarbatoare destul de importanta in randul credinciosilor crestini, va insemna de regula mult mai multe alimente care isi gasesc sfarsitul la cosul de gunoi. Cum sa previi risipa alimentara de Paste?
A cumpara mai mult decat ne trebuie, a lasa fructele si legumele sa se strice acasa sau a comanda portii mai mari la restaurant -toate sunt obiceiuri ce contribuie la risipa alimentara si adauga o presiune constanta asupra resurselor noastre naturale. Cand risipim alimente, de fapt risipim forta de munca, efortul, investitiile si resursele care sunt implicate in producerea lor (ex apa), risipim costurile alocate prelucrarii si transportului lor. Toate acestea adunate creste emisiile de gaze cu efect de sera si desigur la schimbarile climatice.
Zilnic la nivel mondial sunt pierdute tone de alimente in drumul lor de la productie si pana la consumatorul final. Acesta din urma, poate face diferenta respectand mancarea care ii este pusa pe masa si inchizand bula risipei alimentare. Si cand te gandesti ca in trecut nu exista abundenta aceasta de produse alimentare sau ca parintii nostri stateau la coada cu orele pentru o sticla de lapte si paine? Mancarea era cu siguranta mult mai apreciata pentru ca se obtinea greu, la fel cum astaz,i inca exista tari in care se moare de foame sau sete.
Cum sa previi risipa alimentara de Paste?
Tine de fiecare dintre noi sa aducem un mic aport in reducerea risipei alimentare si sa contribuim la protejarea resurselor naturale necesare generatiilor urmatoare.
De regula in perioada sarbatorilor, se face cea mai multa risipa alimentara, inclusiv romanii sunt printre fruntasii la practicarea acestui obicei de a cumpara mai mult decat este nevoie. Si nu ca ar fi atat de multi bani , ci pur si simplu din nestiinta sau dezorganizare. Pentru ce sa ai cosurile pline la supermarketuri cand sunt doar 2 zile alocate acestor sarbatori crestine? Mananci non-stop?
In continuare iti recomand sa citesti cateva metode despre cum sa previi risipa alimentara de Paste si nu numai:
1/ Planifica si fa o lista de cumparaturi , gandindu-te totodata si la meniurile pe care vrei sa le prepari cu ingredientele. Verifica stocurile existente in frigider sau camara
2/ Limiteaza-te strict la lista ta de cumparaturi si daca cumperi produse aflate la promotie, verifica termenul de valabilitate
3/ Nu judeca fructele sau legumele dupa aparente! Cele patate, cu forme ciudate sunt de cele mai multe ori aruncate pentru ca nu indeplinesc standardele cosmetice. Insa gustul e acelasi si le poti folosi la salate sau smoothieuri
4/ Depoziteaza alimentele cu simt de raspundere in frigider, camara sau congelator. Cele ce urmeaza a expira aseaza-le in fata sau incepe a le gati
5/ Citeste cu atentie termenul de valabilitate si ingredientele produselor cumparate, evitand cele cu prea multa grasimi saturate, sare si zahar
6/Apeleaza la congelator pentru anumite feluri de mancare care raman nemancate. Iti vei multumi cand le vei gasi!
7/ Foloseste-ti deseurile alimentare prin compostarea lor in propria gradina. Astfel oferi nutrienti solului si reduci amprenta de carbon
8/Cumpara de la producatorii locali, astfel nu numai ca vei sustine o mica afacere de familie, dar vei ajuta la reducerea poluarii prin eliminarea lantului de transport a marfurilor
9/ Invata sa folosesti resturile alimentare in alte mancaruri sau congeleaza-le pentru a le folosi ulterior in salate, sosuri etc
10/ Doneaza! Daca stii pe cineva la nevoie mergi si du-i o oala de mancare calda, surprinde-ti o vecina cu o prajitura sau o reteta noua
Se presupune ca barbatii sunt mai chibzuiti cand merg la cumparaturi si nu se abat la alte lucruri ce nu sunt trecute pe lista de cumparaturi. Asadar, ramai si cu banuti in buzunar si cu toate cumparaturile facute ca la carte.
Tu cum previi risipa alimentara de Paste in gospodaria ta?