Lisabona cu un copil mic in 5 zile
Lisabona este una dintre capitalele cele mai vizitate ale Europei, care pe langa plajele calduroase prevazute cu nisip fin, detine si numeroase obiective turistice, demne de luat la pasi marunti. A vizita Lisabona cu un copil mic (2 ani) in 5 zile, poate fi un adevarat maraton, daca esti acel gen de turist care ca si noi, isi doreste sa mearga la pas si sa simta fluxul vietii orasului.
Pentru inceput alege-ti o cazare cat mai aproape de ceea ce vrei sa vizitezi sau cu acces usor la metrou/autobuz. Am ales cazarea de 5 zile la Hotel ‘Real Residentia‘, la 10 minute de aeroport cu taxiul si la 5 minute de mers pe jos pana la metrou (statia Sao Sebastiano), iar statia de autobuz era chiar in fata hotelului. Deci, libertate de miscare din toate partile.
CAZARE
Un prim sfat cand calatoresti cu copii mici este sa-ti rezervi cazarea cu cel putin o masa asigurata -MIC DEJUN sau preferabil toate mesele, insa foarte putine hoteluri au inclus acest serviciu (cel putin in Lisabona). Hotel ‘Residentia’ detine pe langa camerele obisnuite si apartamente destinate familiilor, echipate cu electrocasnice si ustensile care sa te ajute in a-ti pregati singur mancarea. Noi am optat pentru un astfel de apartament pentru a economisi banuti cu mancatul in oras, plus mai mult spatiu de joaca pentru cel mic.
Diminetile sunt mult mai fericite si cu aer de vacanta atunci cand ai micul dejun asigurat. Hotel ‘Real Residentia’ ofera un mic dejun variat tip continental, cu croissante, prajituri locale, homemade granola, fructe de sezon, iaurt gras, lapte , branzeturi, salamuri, paine de casa, gem de cirese amare, unt, oua sau omleta cu bacon. Suc natural, ceai si cafea cat doresti! Foarte multumiti si noi si cel mic, caci in fiecare zi am testat cate ceva.
Hotelul este prevazut cu terasa unde poti savura cafeaua si totodata auzi zumzetul masinilor sau ale avioanelor ce trec frecvent deasupra hotelului, in cazul nostru cel mic s-a delectat cu avioanele :). Daca nu doresti sa mananci la hotel, exista mai multe cafenele si mici restaurante chiar pe aceeasi strada unde poti manca pranzul sau cina. O alta varianta este sa-ti cumperi de la Lidl (5 min de mers pe jos) cate ceva ce poti gati in apartament sau vei gasi chiar la parterul mall-ului ‘El Corte Ingles’ (5 minute de hotel) un mic restaurant cu meniuri on-the-go super delicioase, o mica bacanie si la etaj e destinat hainelor si accesoriilor.
MANCARE IN GENERAL
Chiar daca ai micul dejun asigurat sau mai multe mese, totusi nu esti turist daca nu mananci preparatele locale. Dupa un mic dejun copios (da manacam foarte bine ) care sa tina pana la pranz, ne pregateam sa o luam la pas spre obiectivele turistice dorite pentru acea zi. Deci pranzul ne prindea pe drumuri, si de5 5 regula cel mic incepea sa devina morocanos si fara stare cand se apropia ora pranzului.
Asadar, ne odihneam la terasa unui restaurant unde comandam pentru copil mancare gatita, NU gen fast-food. Apa plata aveam mereu cu noi in gentuta, deci nu mai comandam decat mancare si cafea (2.5 E sau 3.5E). Ca sa-ti faci o idee de preturi o salata Caesar costa in jur de 9.5 -10E, iar carnea de pui/porc grill plus garnitura in jur de 13-15E. Dezamagirea mea este ca la fiecare restaurant, garnitura era formata din orez si cartofi french fries (chipsuri ca la fast-food) fara alte legume. Nu aveau cartofi copti sau gatiti altfel, iar legumele sotate erau de regula legume decongelate (brocoli, porumb, morcov) si prajite in unt .Inghetata la cupa este in jur de 2.8 E per cupa.
Sincer , mereu aveam emotii cu mancarea aleasa la restaurante caci doar unul singur m-a incantat, altfel toate scumpe si serviciul a lasat de dorit.
ZIUA 1
Prima zi e de fapt jumatate de zi, caci dupa ce ajungi la aeroport, astepti transferul cu taxiul etc nu-ti mai ramane decat sa analizezi minutios apartamentul hotelului (ce ai si ce-ti mai lipseste) si sa deschizi bagajele pentru un acces mai facil al lucrurilor. Cel mic s-a asezat la imensele ferestre ale camerei si a inceput sa arate fericit avioanele care treceau pe deasupra, plus autobuzele care opreau chiar in fata hotelului.
Spre seara am decis sa mergem in explorarea zonei, oprindu-ne la un restaurant pentru a testa meniurile locale, dar si pentru a admira de la terasa viata de oras aglomerat. A fost placut, mai putin experienta culinara care m-a dezamagit din prima cu cartofii french fries.
ZIUA 2
Inca din taxiul care ne-a transportat de la aeroport la hotel, am putut zari afisul gradinii zoologice din Lisabona ‘Jardim Zoologico’, iar faptul ca era aproape de hotel, a facut sa o vizitam chiar in prima noastra zi.
Pretul unui bilet de adult este 29E, iar copii de 2 ani au acces gratuit. Chiar se merita, multitudinea de animale exotice vazute chiar il va incanta pe cel mic, dar si pe tine ca adult: girafe, lei, elefanti, zebre, hipopotani, rinoceri si mai multe tipuri de maimute/pasari. Pe langa acestea ai un spectacol emotionant cu delfini dresati.
Dupa jumatate de zi petrecuta printre animalute, am mers pe jos la statia de metrou Zoo si am luat metroul spre centrul Baixa-plaja ‘Cais do Sodre’ unde gasesti o piata mare interioara cu restaurante si vanzatori de fructe si legume.
Tot aici te poti plimba cu vaporasul daca iubesti astfel de calatorii sau doar pe nisipul plajei facand slalom printre turistii dornici de bronz natural. Exista si restaurante, cafenele si bancute unde te poti relaxa savurand o racoritoare.
ZIUA 3
Aceasta zi a fost o aventura caci de la calatoria cu metroul am trecut la tren (dupa ce am stat degeaba prin statii de autobuz). Am decis sa vizitam una dintre plajele celebre ale Lisabonei, Caixa, cea mai aproape ca si distanta fata de ‘Cascais’ sau ‘Sintra’.
Am luat metroul de la Sao Sebastiao spre Baixa unde trebuie sa cauti gara de tren si sa-ti cumperi de la ghiseu biletele spre Caixa. Ne-a placut mult calatoria de o ora cu trenul, timp in care poti admira peisajele rurale ale orasului si totodata marea de langa sina de tren.
Dupa ce am poposit la plaja Caixa, am mancat un mic picnic luat de acasa, ne am pozat pe plaja si am luat din nou trenul spre Baixa. In plan era ca sa vizitam spre seara si ‘Oceanarium’ (statia metrou Code de Sol), vestitul ocenariu care aloca un buget semnificativ cercetarilor acvatice si salvarea vietii oceanelor aflate in prag de disparitie.
Biletele le poti cumpara online sau direct de la ghiseu (in extrasezon nu sunt cozi mari). E o experienta unica unde cel mic se va bucura atingand imensa sticla in care misuna pesti mari si mici, rechini , caluti de mare, sepii etc.
Exista si aici o terasa cu multe prajituri de casa si cafea la preturi acceptabile, iar pentru cei dornici de adrenalina, poti viziona cum unii mai curajosi se dau pe teleferic deasupra marii.
ZIUA 4
Fiind o fire mai religioasa si totodata citind istoria minunilor de la ‘Fatima’, am decis sa alocam o zi acestui locas sfant cunoscut mai mult de credinciosii catolici. Din cautarile online, am gasit doar autobuzul care mergea in aceasta localitate, iar voiajul dura in jur de 2 ore (depinde de trafic). Avand un copil de 2 ani, am incercat sa rezervam online biletele, insa te obliga sa aduci propriul scaun de copil altfel risti sa nu te lase sa te imbarci. Un pic ciudat as zice caci la autogara (Sete Rios la 15 min de hotel) n-a intrebat nimeni de la ghiseu cum o sa tinem copilul in autocar (un bilet 13E per pers si bilet intreg copil).
Intr-adevar manastirea ‘Fatima’ este un loc sfant incarcat de emotie, unde vei vedea oameni ce merg in genunchi, care se roaga la statueta si care stau la coada sa aprinda imensele lumanari de ceara. O mica nemultumire este ca la multele scari de urcat pentru a intra in biserica, nu exista un lift sau rampa accesibila (era inchisa cu lanturi) si a trebuit sa urcam carutul copilului in brate.
Totul in schimb e gratuit, intrarea e gratuita, iar lumanarile imense le poti lua cate vrei, doar sa donezi o mica suma in casuta de bani. Pentru noi a fost o mare incarcatura emotionala acest loc si nu ne pare rau ca am alocat jumatate de zi pentru el.
Spre seara, am decis sa cumparam cate ceva de mancare din mall ‘Colombo’ care nu se afla departe de autogara Sete Rios. Asadar, tot cu metroul am mers spre statia de metrou Colombo unde vei descoperi un mall imens cu legatura directa la metrou.
Asa cum probabil iti imaginezi e o diversitate de magazine in acest mall, iar supermarketul de la parter nu te va dezamagi deloc cu gama de produse atent selectionata si decorata minutios pentru ochii curiosi. Exista si o busola in centru de unde poti admira uitandu-te in sus toate etajele mallului.
ZIUA 5
Inainte de a ne pregati de impachetarea bagajelor, am pus copilul in carut si am plecat sa ne plimbam in parcul ‘Eduardo VII’ (statia metrou Parque) care se afla la 10 minute de mers pe jos de hotel. Este cel mai mare parc din Lisabona, iar in dimineata aceea domnea o liniste adanca, doar ici-colo mai latra cate un caine ce zburda fericit pe coline.
Parcul este construit in straturi sau etaje, astfel ca la inceput urci dupa care ai de coborat si de vazut panorama orasului care se vede foarte bine din varf. Iti trebuie ore bune sa exploatezi tot perimetrul parcului, timp de care n-am dispus, insa am urcat in varf si am admirat monumentul memorial plus fantanile arteziene ale parcului.
Lisabona e minunata, insa ma gandesc ca prea caniculara in lunile de vara (noi am fost in aprilie) cand depaseste 35 grade. Am avut parte de zile calduroase de 22-25 de grade care ne-au permis a o lua la pas in fiecare zi cu un copil mic, care fie mergea si el pe jos, fie dormea in carut. Nu ne-am grabit deloc, am facut lucrurile exact dupa ritmul celui mic, poate tocmai de asta n-am vizitat mai mult sau obiective mai importante din Lisabona.
Ce trebuie sa stii este faptul ca daca ai copil in carut, multe dintre lifturile de la metrou nu functioneaza si trebuie sa cari pe scari carutul
Sau am intalnit ca o parte a scarilor rulante sa nu functioneze. Foarte rar a mers liftul de la statiile de metrou, norocul nostru ca eram doi, caci altfel nimeni nu se opreste sa te ajute. Putin diferit de englezi care sunt ceva mai saritori ca oameni, insa portughezii trec indiferenti pe langa tine, doar doua fete tinere s-au oprit in cele 5 zile ca sa ne ajute cu carutul.
Un alt inconvienent este ca daca te ratacesti sau doresti informatii mai multe de la ghiseu , multi nu cunosc engleza la nivel conversational.