Pro sau contra: afisarea de calorii in meniurile restaurantelor

Probabil ca multa lume ar ajunge sa se revolte daca s-ar adopta o lege care sa incurajeze afisarea de calorii in meniurile restaurantelor. Ce-i drept implica mult mai multa munca si disciplina, plus ca, pe langa staff-ul obisnuit care face sa functioneze normal lucrurile, ar mai trebui implicata o alta persoana importanta – nutritionistul.

Intr-adevar, un nutritionist e la mare cautare in aceasta perioada, deorece lumea incepe a se documenta mai mult cu privire la abordarea unui stil de viata sanatos, ce implica acest lucru, cum sa reduca stresul si in acelasi timp sa fie plini de energie, ce exercitii fizice ar trebui facute, plus multe alte aspecte printre care desigur alimentatia.

Schimbarile in alimentatie apar de obicei atunci cand fie avem o problema de sanatate, fie abia am nascut si vrem sa revenim la forma initiala sau simplu, alimentatia echilibrata reprezinta un mod de viata fiind intregul motor al fiintei umane.

afisarea de calorii in meniurile restaurantelor

Pe cine intereseaza afisarea de calorii in meniurile restaurantelor? 

In strainatate, restaurantele care au depus eforturi in servirea altfel a clientului sunt mult mai numeroase, insa in tara noastra s-ar putea sa le numeri pe degete. De aici si intrebarea: nu sunt romanii suficienti de atenti la ceea ce mananca? Sunt, desigur ca sunt, insa probabil ca atunci cand iesi la restaurant, incerci sa te bucuri de o seara minunata si nu doresti sa pierzi timpul numarand caloriile din meniu, dupa care sa ajungi sa comanzi.

Pe de alta parte, consumatorii care cantaresc si masoara de cand se stiu valoarea caloriilor dintr-o zi, rasfoiesc meniul si ar decide mult mai usor ceea ce vor sa comande cu afisajul continutului caloric per portie.

Aceste extra-informatii laterale nu ar incurca pe absolut nimeni, din contra ar trage un semnal de alarma in cazul anumitor portii, destul de populare la mesele romanesti: sarmalute, tochitura, racitura si bineinteles categoria deserturi.

 

afisare-de-calorii-in-meniuri

Renumitul, Jamie Oliver este un promotor al afisarii de calorii la toate retele pe care le difuzeaza la televizor, acelasi lucru fiind valabil si in cartile lui de bucate. Spre multumirea noastra, el nu este singurul bucatar celebru care ar informa publicul cu privire la alternativele sanatoase alimentare.

Consider ca un anumit tip de consumatori ajung sa aleaga cu mare bagare de seama alimentele atunci cand le pun in cosul de cumparaturi, respectiv verifica mai intai termenul de valabilitate si apoi continutul caloric afisat pe ambalaj. Aceste conditii fac ca un aliment sa fie cotat drept bun sau foarte bun.

promotor al afisarii de calorii

Zicala cu ‘cei 7 ani de-acasa’ se poate aplica nu numai in ceea ce priveste conduita, ci mai nou, in educatia alimentara a copilului tau. E important ca inca de mic, un copil sa stie sa diferentieze dulciurile frumos ambalate, delicioase, dar din pacate atat de daunatoare, si sa ajunga sa se auto-disciplineze consumand ‘ceva dulce’ cu o cantitate mica de zahar si grasimi.

Desigur, multe restaurante/cofetarii/fast-food-uri, nu vor ca tu sa stii cate calorii se ascund in portia aceea mica de cartofi prajiti. Unii ar ghici, insa gustul si modul cum arata te fac sa uiti total de numerele umflate de cantitatea de grasime. Spre exemplu , Starbucks a inceput afisarea de calorii in meniuri, chiar inainte de adoptarea legii in Anglia, furnizand valorile nutritonale inclusiv la cafea, cappucino si la alte bauturi realizate de ei.

Cu toate acestea, afisarea de calorii in meniurile restaurantelor si modul cum ar putea acest lucru sa influenteze comportamentul consumatorului, ramane inca o dezbatere. Tu ce parere ai? Astept raspunsul tau in comentariul de mai jos.