Terapia prin flori

E binecunoscuta puterea plantelor si a florilor de a aduce fericire pe chipul oamenilor. Florile pot transforma o camera monotona intr-una calda si primitoare, pot fi o adevarata surpriza de ziua ta si te pot invelesi cand nu ai o zi tocmai perfecta. Terapia prin flori chiar functioneaza, uneori fara a fi constienti de acest lucru.

Cu siguranta ca ai avut zile in care ai simtit ca ai lumea la picioare, ca toate sansele sunt de partea ta, dar si zile in care ai simtit exact opusul, adica frustrare si dorinta de a renunta. Asta e realitatea, nu doar a ta, ci a tuturor. Suisuri si coborasuri, toata lumea are!

Sa spunem ca traversezi o perioada mai dificila din viata, posibil o despartire, concediere, prezenta unei boli sau orice altceva ne poate oferi viata. Ce faci in astfel de situatii? Cum te resetezi pentru a fi din nou pe fagasul normal al reusitei? Puterea sta doar in tine si nu in altii. Indiferent ca esti inconjurat de oameni dragi, familie sau prieteni, dupa plecarea lor, tot singur vei ramane cu gandurile tale. Totul porneste din mintea ta, si daca nu ai o mica doza de vointa spre a te pune din nou pe picioare, ceilalti pot incerca in zadar.

stari-de-spirit

O solutie de vindecare ar fi consultarea unui psihoterapeut, adica un specialist caruia ii marturisesti deschis gandurile si actiunile tale, dupa care ti se aplica ‘pansamentul’ mintii. S-a constatat ca boala tacita denumita depresie, ar fi boala secolului XXI care a intrecut in statistici inclusiv cancerul. Viata pe buton continuu ne conduce spre a avea mai putin timp pentru noi insine, pentru hobby-uri sau cei dragi noua si nu de putine ori ne simtim izolati si depresivi.

Exista oameni care nici nu sunt constienti ca sufera de depresie, atat de ciudata este aceasta boala.

O alta alternativa pentru a scapa de depresie si a creste stima de sine este terapia prin flori,  o indeletnicire veche, des intalnita la bunicile noastre care obisnuiau sa gradinareasca fara a avea cunostinte in ceea ce intreprindeau. Ce simti cand vezi un camp plin de flori multicolor, cu miresme amestecate si zumzet de insecte in aer? O adevarata priveliste de poveste care te imbie sa pasesti in mijlocul naturii si sa te bucuri de lucrurile marunte ale acesteia. Atat de mult poate ajuta natura, prin binecuvantarile pamantesti pe care ni le-a dat.

terapia prin flori

Terapia prin flori poate consta in diverse procese ce incep de la plantarea semintelor de flori in ghivece, emotia primelor firicele verzi, a petalelor si pana la manuirea ‘ochioaselor’ aranjamente florale. Nu e lucru usor sa combini florile intre ele, e nevoie de un oarecare simt estetic, insa prin practica si bunavointa, poti crea adevarate opere de arta.

Un alt mod de a beneficia de terapia prin flori este prin intermediul esentelor, folosite din vechi timpuri in fabricarea de uleiuri, parfumuri si infuzii ce ajutau la calmarea mintii si vibratia emotiilor; fiecare esenta de floare poate ajuta in ameliorarea unor afectiuni specifice, acolo unde uneori medicamentele nu dau rezultate.

In afara de depresie, si stresul face parte din viata noastra zilnica. Pe langa alte lucruri recomandate in diminuarea stresului, florile pot ajuta in restaurarea linistii si calmitatii intr-o situatie anume. Este dovedita situatia in care pacientii inconjurati de flori in camera sunt mai optimisti si au sanse de vindecare crescuta fata de cei ce stau in camere albe si fara flori. Culoarea florilor ne poate influenta de asemenea starea de spirit: galbenul e asociat cu soarele, rosul e culoarea iubirii sau verdele e asociat cu viata si siguranta.

culoarea florilor

Alaturi de culoare, miros si forma, florile sunt un extraordinar declansator de sentimente acelora care se lasa invaluiti de magia lor. Terapia prin flori e pentru oricine doreste sa-si dea un impuls asupra calitatii vietii.