Desi stimata iarna nu se da deloc plecata de pe strazile noastre, totusi avem suficiente motive de bucurie si activitati care sa ne faca sa uitam de gerul si zapada de afara. Unul dintre motive ar fi sosirea lui 1 Martie, un moment al renasterii naturii, cand primavara vine cu un Martisor– o traditie romaneasca mentinuta cu dragoste de la an la an, in care oamenii isi ofera unul altuia martisoare cu fir alb-rosu.
De ce se ofera aceste martisoare? Obiceiul martisorului, doar cu fir rosu, a aparut cu mult timp in urma, de pe vremea dacilor si romanilor, si avea rol de protectie impotriva fortelor malefice. Apoi a capatat cu totul alta semnificatie, impletind firul rosu cu firul alb, oamenii il vedeau pe cel rosu ca simbol al vietii, iar pe cel alb ca simbol al intelepciunii.
Se spune ca fiecare Martisor aduce cu sine noroc si fericire; uneori aceste martisoare sunt formate din simboluri precum potcoava, cosar, trifoi cu patru foi, ghiocel, lalea sau doar mici ciucuri albi si rosii. Mestesugarii de martisoare s-au adaptat si s-au reinventat de la an la an, atragand ochii cumparatorilor cu martisoare cat mai colorate realizate prin tehnica quilling, martisoare din lemn sau chiar cutii mici de bijuterii cu cercei/brosa, toate acestea avand atasate firul alb cu rosu.
Cui se ofera martisoare? Pe vremea cand eram eleva la scoala generala sau liceu, ma pregateam cu o saptamana inainte in achizitia martisoarelor. De obicei, faceam o lista cu toti profesorii si profesoarele, dupa care cu colegii cei mai apropiati si apoi ajungeam la familie si persoanele apropiate mie.
Ce-i drept este ca trebuia sa pregatesc un buget anume, caci unele dintre martisoare nu erau tocmai accesibile. Nu de putine ori, am hotarat ca la profesoare, sa ofer buchetele de ghiocei si lalele ambalate frumos in folie si legate cu fir de Martisor. Dupa parerea mea, aceste flori chiar vestesc sosirea primaverii si merita din plin toata atentia de 1 Martie.
Putem afirma ca sexul feminin e chiar norocos in luna martie si asezat pe un piedestal, gata sa primeasca cadouri si atentii de la barbati. Insa nu e peste tot la fel. In unele zone din tara, se presupune ca de 1 Martie fetele au obligatia sa ofere martisoare barbatilor, care la randu-li-le incep a se pregati cu o ‘atentie’ pentru ziua de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii.
Cat se poarta martisorul? Conform vorbelor din batrani, un Martisor se poarta toata luna lui martie, pentru ca daca nu, vei avea ghinion tot anul; insa in zilele noastre, unii prefera sa poarte doar in prima zi a primaverii, dupa care acestea sunt asezate intr-o cutiuta pentru anul urmator. E frumos sa pastrezi martisoarele de la an la an, una ca te va scapa de o cheltuiala in plus si doi, poti sa observi cu usurinta noutatile de pe piata. In mod traditional, prin unele locatii, daca nu mai este purtat, Martisorul se agata de creanga unui copac inflorit, la fereastra sau la poarta.
Nu uita ca odata cu inceperea lunii martie, conform traditiei noastre trebuie sa-ti alegi ‘Babele’, ce inseamna de fapt alegerea unei zile intre 1 si 9 martie denumite ca fiind zilele Babei Dochia. Se presupune ca in aceste zile, iarna va face loc primaverii, iar Baba Dochia isi da jos cojoacele, cate un cojoc in fiecare zi, timp in care vremea va deveni mai calda si mai primavarateca.
Daca in ziua aleasa o sa ai parte de soare, atunci vei avea un an frumos si usor, dar se presupune ca esti si un om cu suflet si vesel, insa daca va ploua sau ninge, anul tau va fi unul greu sau ti se pune amprenta ca esti un om rautacios si suparacios.