Pasi de urmat pentru un vocabular imbogatit

Pasi de urmat pentru un vocabular imbogatit

O regula nescrisa a societatii noastre este aceea de a judeca o persoana dupa modalitatea in care se prezinta in discutii. Cu cat aceasta demonstreaza ca are un vocabular mai vast, cu atat va ocupa un loc favorabil in grup sau societate.

Persoanele care au o educatie superioara si implicit sunt inteligente, tind sa cunoasca mai multe nuante ale cuvintelor dintr-o conversatie si totodata sa le foloseasca natural in functie de subiect. Se presupune ca aceste persoane au un avantaj, atat personal cat si profesional. Nu e de ici de colo sa cunosti si sa intelegi cuvinte si fraze mai complexe, ci mai degraba este un as in maneca detinut de persoanele cu un vocabular imbogatit.

aplicatii-de-5-stele

De ce vocabularul face diferenta?

Un studiu realizat de cercetatorul in lingvistica si educatie, Johnson O’Conner, a demonstrat ca persoanele care ating scoruri inalte in testele de vocabular, manifesta si tendinta de a a ocupa pozitii inalte in campul muncii. In general, exista o legatura intre succesul profesional si vocabularul fiecarei persoane.

Un vocabular extins reprezinta fundatia comunicarii, iar o buna comunicare este calea catre succes. Cand ai aptiudinea de a te juca cu cuvintele, te afli in situatia perfecta de a transmite mesajul corect.

Cu cat detii un vocabular mai vast, cu atat iti va fi mai usor in a comunica idei nuantate si a te adresa unei audiente cat mai largi. In aceeasi masura, vocabularul bogat iti permite sa absorbi informatii din cele mai complexe surse, care la randu-le, iti vor oferi uneltele necesare pentru a-ti imbunatati abilitatile personale si profesionale. Cand esti familiar cu cele mai complexe cuvinte, atunci si viteza de citire iti este mult mai rapida, caci nu trebuie sa te opresti de fiecare data sa te intrebi ‘oare ce inseamna cuvantul acesta?’.

vocabular

Strategii pentru un vocabular imbogatit

  • Foloseste un cuvant nou in fiecare zi: fa un obicei in a invata un cuvant nou in fiecare dimineata, si apoi sa-l folosesti in context pe durata zilei. Daca cumva e un cuvant care nu se incadreaza natural intr-o conversatie, cel putin relateaza-i cuiva ca astazi ai invat un cuvant nou care inseamna ‘x’

 

  • Downloadeaza apps-uri si jocuri online pentru a-ti imbogati vocabularul: la o simpla cautare pe net, vei gasi sute de aplicatii si jocuri menite a-i ajuta pe utilizatori sa invete cuvinte noi ( mai ales in engleza). Una dintre cele mai favorite si descarcate aplicatii este Free Rice (freerice.com -engleza) care cu fiecare raspuns corect, se angajeaza sa doneze o mica cantitate de orez populatiilor aflate in nevoi. Probabil si cauza umanitara a acestui site, il situeaza pe primul loc in preferintele celor care vor sa-si extinda cunostintele lingvistice.

cuvant nou

  • Exista insa aplicatii de 5 stele si in limba romana, cum ar fi exemplul de mai jos:

aplicatii-vocabular-imbogatit

 

  • Transforma-te intr-un impatimit al cuvintelor: de fiecare data cand inveti un cuvant nou, iti imbogatesti vocabularul, insa a invata structura unui cuvant gen radacina si derivatele acestuia -prefixe si sufixe- te vor ajuta sa intelegi mai usor cuvintele noi intalnite si sa le descompui corect (ex. anticamera=prefixul ‘anti’+radacina ‘camera’/ norisor = radacina ‘nor’ + sufixul ‘isor’)

 

  • Citeste din diverse arii de interes: acesta ar fi sfatul de aur al acelora care vor sa para educati si inteligenti. Nu te impotmoli de fiecare data la aceleasi carti si reviste, ofera-ti de fiecare data un ‘challenge’ in a explora noi subiecte si continut mai dificil. De fiecare cand te apuci de citit, deschide langa tine si site-ul dex.ro (pe telefon, tableta, ipad etc.) care te va lamuri in privinta cuvintelor noi gasite in context.

 

  • 15 minunte magice:  nu exista scuza plauzibila in a nu citi in fiecare zi cate 10 sau 15 minunte, denumite minute magice, caci au un aport benefic in a-ti rotunji personalitatea si a te transforma intr-o persoana capabila a conversa cu practic oricine

 

  • Daca nu stii un cuvant, intreaba: e normal sa ai o oarecare stanjeneala atunci cand cineva foloseste un cuvant pe care nu-l recunosti, insa e o oportunitate de aur pentru a invata ceva nou. Si daca celalalt interlocutor incearca sa te puna intr-o situatie jenanta, inferioara, atunci e strict problema lui. Daca te simti depasit de situatie, raspunde politicos ca data viitoare o sa-ti faci temele si o sa cauti explicatia cuvantului respectiv.

A lupta in fiecare zi pentru un vocabular imbogatit, nu numai ca dam de lucru creierului, dar cu putin efort, tinem la distanta si bolile mintale aparute odata cu inaintarea in varsta.

*

*

***fragmente de text prelucrate din cartea ’21 Days of Effective Communication’- Ian Tuhovsky