Home / Casa & Familie / Sarcina & Bebe / Prima saptamana de sarcina

Prima saptamana de sarcina

Pentru cele mai multe dintre femei, in special cele care nu si-au planificat o sarcina, prima saptamana de sarcina poate trece pe langa ele fara sa realizeze ca de fapt ele sunt insarcinate. Multe dintre noi au ciclul menstrual neregulat si prin urmare atunci cand menstruatia nu apare la timp, vei spune doar ca ti-a intarziat!

Medicii ginecologi numara sarcina incepand cu prima zi a ultimei perioade intrucat ovulatia si conceptia sunt mai dicifil de identificat. De aici si ideea, conform careia prima saptamana de sarcina nu ar fi de fapt o sarcina, ci o menstruatie ce aduce cu sine aceleasi simptome ca sarcina. In functie de durata ciclului menstrual, copilul va incepe sa fie conceput odata cu a 2-a, a 3-a si cel mai probabil a 4-a saptamana de sarcina.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, desi sunt cazuri de 24 sau 35 de zile. In acest timp, ovulul paraseste ovarul si traverseaza trompele uterine unde intalneste spermatozoidul si se realizeaza procesul de fertilizare. In acest moment, bebelusul tau este ceea ce s-ar numi blastocit (sau blastula), adica un organism cu aproximativ 100 de celule.  Partea externa a blastocitului va deveni placenta. Partea interioara se va transforma in embrion.

Astfel, dupa aceasta faza ovulul fertilizat calatoreste spre uter unde are loc implantarea. De obicei implantarea are loc in timpul celei de-a 2-a saptamani de sarcina, de aici si speculatiile conform carora in prima saptamana nu suntem de fapt insarcinate.

 

 

Prima saptamana de sarcina

In prima saptamana de sarcina nu sunt stari observabile, uneori habar n-ai ca ai putea fi gravida, insa vei trece prin stari uzuale ca cele ale menstruatiei gen constipatie, oboseala, sani greoi, dureri de cap. Nu exista o dezvoltare majora a copilului in aceasta saptamana, insa este trecuta in calendarul sarcinii pentru a ajuta medicul sa calculeze prima zi a ultimului ciclu menstrual, care apoi va ajuta la calculul ciclului de 9 luni de sarcina ( a celor 40 de saptamani) si implicit data nasterii bebelusului.

Sfaturi utile:

Daca ai anticipat sa ramai insarcinata atunci prima saptamana va fi un adevarat moment de bucurie si sarbatoare. Ca sa fii sigura de acest lucru, poti apela la un test de sarcina sau sa-ti studiezi singura temperatura corpului dimineata si sa observi ca aceasta creste dupa ziua 16 a post-ovulatiei.

Acesta este primul semnal ca esti purtatoarea unui bebe si din acest moment incepe sa-ti faci programare la medicul ginecolog pentru a discuta aspecte legate de dieta, analize, vicii, serviciu etc. Orice viitoare mamica vrea sa stie cum sa-si pregateasca corpul mai bine pentru bebe.

In caz ca fara a sti ca esti gravida ti-ai administrat anumite medicamente, e timpul sa intrebi urgent medicul ginecolog de acest lucru, precum si daca e bine sa continui acest tratament sau sa renunti la el pe perioada sarcinii.

Daca nu ai facut-o deja, e timpul sa incepi a lua vitamine si minerale, sau doar acid folic.

Acestea fiind zise, incepand cu prima saptamana de sarcina, iti vei incepe frumosul drum spre cunoasterea unui nou membru al familiei tale.

prima saptamana de sarcinaa doua saptamana de sarcina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumar
Numele Articolului
Prima saptamana de sarcina
Descriere
Prima saptamana de sarcina poate fi uneori neidentificata tocmai pentru ca nu se intampla prea multe cu dezvoltarea bebelusului tau. Insa vei avea anumite simptome asemenea perioadei de menstra.
Autor
Nume Blog
www.senorita.ro
evomag.ro astratex.ro kurtmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *