Prima consultatie in sarcina

Prima consultatie in sarcina

Daca au trecut cateva zile de la data la care trebuia sa vine menstruatia, te gandesti la o posibila sarcina, asa ca dai fuga la farmacie si cumperi un test de sarcina, sa verifici daca esti o femeie insarcinata sau nu. Chiar daca faci un test de sarcina si sarcina se confirma in proportie de 90%, nu inseamna, ca nu mai trebuie sa consulti un medic specialist ginecolog.

Daca nu ai deja un medic ginecolog al tau, este bine sa cauti un medic in care ai incredere, cu care poti discuta orice despre sarcina pentru ca nu este recomandat ca in timpul celor 40 saptamani de sarcina sa schimbi medicul.

Prima intalnire a ta cu medicul ginecolog, din postura de femeie insarcinata, coincide si cu momentul in care sarcina este luata in evidenta.

Daca in primele 12 saptamani de sarcina, gravida cu o sarcina fara risc poate fi urmarita doar de catre medicul de familie, cand este vorba de o sarcina cu risc crescut , aceasta trebuie urmarita de la inceput de un medic specialist in obstetrica-ginecologie.

E adevarat ca daca citesti seria de articole sarcina pe saptamani,  vei ajunge sa cunosti mai bine ce se intampla cu tine si bebelusul, in fiecare din cele 40 saptamani de sarcina, insa aceste informatii nu inlocuiesc nicidecum o consultatie la medic.

Multe cabinete de obstretica-ginecologie programeaza prima vizita a gravidei la medic in jurul celor 8 saptamni de sarcina, in cazul in care nu sunt alte semne de ingrijorare.

Prima consultatie in sarcina se programeaza mai devreme, daca aveti sau ati suferit de o afectiune medicala, ati pierdut o sarcina in trecut sau v-ati speriat de sangerarile vaginale, dureri abdominale si varsaturi severe. Daca ati fost expusa la anumite substante toxice sau ati luat accidental medicamente intersize sarcinii, suna-ti la specialist cat mai curand posibil.

Prima consultatie in sarcina va fi probabil si cea mai lunga pe care o vei avea, asta daca nu vor exista probleme de-a lungul drumului. Cu emotiile pana-n gat, cel mai bine ar fi sa te pregatesti dinainte cu o lista de intrebari pentru medicul ginecolog si nu te sfii sa ii marturisesti acestuia toate temerile, starile si transformarile prin care treci.

sarcina pe saptamani

Iata cum ar putea suna primul set de intrebari:

-Care este prima zi a ultimei menstruatii, aceasta stabileste varsta fatului

-Daca ai ciclurile menstruale regulate si cam cat dureaza ele

-Ce probleme ginecologice ai sau ai avut in trecut, gen boli cu transmitere sexuala

-Detalii despre sarcinile anterioare

 In timpul examenului fizic general al femeii insarcinate se evalueaza tipul constitutional al gravidei, starea de sanatate al intregului organism, regimul alimentar si se va intreba de eventualele vicii fumatul, bautul sau drogurile.

Apoi, urmeaza examenul obstetrical complet, inclusiv examenul secretiei vaginale, a culturii din colul uterin si a examenului citologic Babes-Papanicolau. Istoricul tau medical cat mai complet (rude care au suferit anumite boli cronice, tulburari genetice etc.), va ajuta medicul, sa ia cele mai bune decizii legate de conduita in sarcina, de frecventa controalelor medicale si de complexitatea monitorizarii sarcinii.

Examen obstretical :

-Ecografie cu dimensiunea fatului si numarul de saptamani

-Examen Papanicolau daca nu ati avut unul recent facut ( test pentru cancerul de col uterin)

-Testele serologice pentru depistarea unor boli infectioase si afectiuni precum sifilisul si infectia cu HIV

-O proba de urina pentru a testa infectiile tarctului urinar si alte conditii

Analize de sange: 

– Determinarea grupei sangvine si a Rh-ului la gravida si la tatal copilului (un examen foarte important)

-Determinarea hemoglobinei si hematocritului

-Verificare anemiei

-Valoarea glicemiei

-Test pentru hepatita B, sifilis si imunitatea la rubeola

-Test pentru imunitatea la varsat de vant, in cazul in care nu ati avut sau ati fost vaccinati impotriva virusului

Alte informatii pe care le vei primi la prima consultatie in sarcina sunt legate de consumul de alimente, eventuale vitamine prenatale, cresterea in greutate si anumitele schimbari ce se vor petrece cu corpul tau, precum si simptomele care necesita o atentie imediata. Daca este sezonul virozelor, atunci medicul tau ginecolog iti va recomda sa iti faci un vaccin antigripal.

varsaturi in sarcina

De asemenea, poti sa intrebi despre exercitiile fizice din timpul sarcinii (daca esti o persoana sportiva, ce este si nu permis), de calatorii, de locul de munca si orele petrecute la serviciu, animalele de companie si de sexul cu partenerul de viata.

In functie de toate datele obtinute in urma acestor evaluari, medicul ginecolog va stabili daca gravida are o sarcina cu riscuri minime sau daca aceasta se afla in grupa de risc medical sau obstetrical ridicat. Daca se considera ca sarcina prezinta un risc crescut, se va recomanda o frecventa mai mare a controalelor, in functie de fiecare caz in parte, eventual va fi necesara investigatii suplimentare si trimiterea gravidei la alti medici specialisti.

In cele din urma iti vei programa urmatoarea vizita la medic ca va fi probabil in urmatoarele 4 saptamani, adica in semestrul doi. Mai departe, te poti decumenta despre felul cum evolueaza sarcina ta, citind articolele din seria sarcina pe saptamani, care iti vor descrie toate evenimentele ce vor avea loc cu tine si bebelusul.

Cum a fost pentru tine prima consultatie in sarcina? Ti-a placut medicul ginecolog ales?

Vezi de asemenea si

gemene ce se tineau de mana la nastere

Doua fete gemene se tineau de mana

Astazi am auzit de o nastere deosebita in care doua fete gemene cand s-au nascut …