Prima data se sterge praful sau se aspira?

Prima data se sterge praful sau se aspira?

Acum ca tot a trecut perioada sarbatorilor Pascale, puteti rasufla linistite drage senorite gospodine, caci treburile casnice s-au mai imputinat. Nu indraznesc sa intreb care a fost starea voastra cu o saptamana inainte de Paste? Agitatie, nervi, stres, lipsa timpului etc. se prea cunoaste si in alte case o astfel de situatie. Nu stiu daca e numai la noi, insa traditia romaneasca ne indeamna sa ne ‘primenim’ de haine in zilele de sarbatori si totodata sa pregatim si casa pentru oaspeti.

Prima data se sterge praful sau se aspira? - Decor - Plante - Animale

 

 

Sa fie oare din acest motiv cozile interminabile din supermarket-uri si imbulzeala de prin mall-uri? Posibil, fiecare doreste ceva nou cu ocazia sarbatorilor de peste an si de ce nu, sa aiba in casa toate ingredientele proaspete pentru masa festiva. Pregatirea pentru sarbatori, include fara doar si poate si curatenia generala din casa. Asta chiar nu e optional. Degeaba avem decoratiuni scumpe in casa daca stau pe o mobila plina de praf. Asadar, pentru a incepe curatenia, prima data se sterge praful sau se aspira?

curatenia in casa

Probabil e una dintre intrebarile care se adreseaza mereu cameristelor sau femeilor de serviciu in general. Raspunsul e relativ simplu, fiecare face curatenie in propria-i casa dupa cum considera a fi de cuviinta. Unele gospodine duc mai departe cele invatate de la mame sau bunici, in ordinea considerata corecta si testata de generatii: sters praf-aspirat sau aspirat-sters praf.

Exista argumente pro si contra pentru ambele situatii, si daca le cantaresti, vei ajunge sa faci curatenie in casa intr-un mod eficient.

Prima data SE STERGE PRAFUL:  prin a sterge mai intai suprafetele cu o carpa si spray-ul adecvat, se va lua praful mai mult pe carpa, insa o parte tot se va duce pe podea. Se presupune sa lasam o jumatate de ora intre cele doua operatiuni, astfel ca praful din aer sa se aseze pe pardosea. A aspira dupa ce am sters toate suprafetele, inseamna a absorbi mizeria si praful gasite pe jos, insa va ridica in aer alte particule de praf. 

Prima data se sterge praful sau se aspira?

 

Prima data SE ASPIRA: a-ti aspira pardoseaua mai intai, inseamna a avea casa aproape curata, cu o mica exceptie- praful de pe mobila. Exista insa unele aspiratoare profesionale care au pus la dispozitia gospodinelor, ‘capuri’ speciale care indeparteaza praful mult mai usor. Face oarecum munca mai usoara si rapida, insa tot va trebui sa stergi cu carpa si spray pentru a oferi un anumit luciu mobilei. Unele gospodine prefera mai intai aspiratul deoarece praful se ridica oricum de la aspirare si astfel cand vii cu operatiunea numarul 2 –stersul de praf, vei inlatura intreg praful existent in incapere.

aspirat-sters praful

Care operatiune e mai BUNA? Ambele metode prezinta avantaje si dezavantaje. Pe de alta parte, nu exista vreo metoda anume prin care sa indepartezi in totalitate particulele de praf din incapere, asadar ramai calma in privinta acestui aspect. Insa poti imbunatati calitatea aerului respirabil din casa ta prin:

  • utilizarea spray-urilor adecvate suprafetelor (ceara naturala pentru mobila, spray de geam pentru oglinzi/geamuri, spray antibacterial la baie etc.)
  • schimbarea regulata a filtrelor din aerul conditionat
  • utilizarea unui purificator de aer, in special pentru cei cu alergii
  • aerisirea zilnica a casei

Acum ca ai aflat cateva informatii in materie de curatenie, care va fi alegerea ta finala? Prima data se sterge praful sau se aspira?