Film nou ‘West Side Story’

Bincunoscutul regizor american Steven Spielberg va lansa un film nou in aceasta luna intitulat ‘West Side Story’, o reinterpretare a clasicului musical din 1957 si care ilustreaza punctul culminant al culturii americane imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

film nou

Scenariul de atunci a supravietuit capsulei timpului, iar cantecele si lectiile de balet au ramas in continuare o sursa de inspiratie chiar si in zilele noastre. Probabil ca succesul acestui film are la baza fuziunea unei literaturi sofisticate cu una contemporana acelor vremuri, o nota de solemnitate si totodata jucausa, realitate versus fantezie, si nu in ultimul rand miscarile de balet in contrast cu luptele de pe strazi.

‘West Side Story’ ilustreaza o varianta mai moderna a cuplului Romeo si Julieta, cu accente pe delicventa juvenila si discrepante etnice, o poveste de iubire ce se desfasoara in suburbiile New York-ului si in care luptele pentru stabilirea puterii in randul gangurilor erau la ordinea zilei.

Principalii actori Ansel Elgort si Rachel Zegler ii interpreteaza pe cei doi indragostitit legendari, Tony si Maria. Scena filmului se desfasoara inca in New York-ul anilor 1950, mai exact cartierul portorican al ‘Rechinilor’ si comunitatea din centrul istoric al Manhattan-ului. O prima diferenta fata de prima varianta a acestui musical este faptul ca aceasta versiune noua a filmului este jucata de actori cu origini latino-americane care interpreteaza rolul personajelor portoricane.

Filmul are o poveste mereu in antiteaza, ilustrand numeroase scene de dragoste -flirt, saruturi, dans senzual si sex, dar si scene de violenta tragica cu lupte, atacuri sexuale si chiar decese.

Scris de castigatorului premilui Pulitzer, Tony Kushner, alaturi de Rita Moreno (care a castigat si un Oscar pentru interpretarea Anitei in adaptarea originala),  filmul exploreaza teme ale nedreptatii sociale si rasism, presarate cu alte scene pline de compasiune si empatie.