E scump sau nu sa mananci sanatos?

E scump sau nu sa mananci sanatos?

Scumpirile la alimente din ultimii ani au creat o mare problema de subzistenta pentru categoriile de persoane ce au venituri mici sau medii. In aceste cazuri, nu se mai pune problema unui mancat sanatos, ci mai degraba a unui mancat pentru supravietuire. E scump sau nu sa mananci sanatos? Raspunsurile pot fi diverse, caci depinde ce inseamna pentru tine acest termen de ‘sanatos’.

Desi in media exista numeroase reclame despre alimentatia sanatoasa, paradoxal numarul copiilor si al adultilor obezi este intr-o continua crestere, mai ales dupa perioada pandemiei. Aici putem da vina fie pe veniturile mici investite in cosul de cumparaturi sau pe lipsa de informatie. Informatiile despre alimentatie gasite in mediul online pot fi coplesitoare si uneori ne pot duce in eroare daca nu este o sursa sigura de informatie -gen a manca cereale la micul dejun, pentru unii poate fi considerat mancat sanatos, insa in realitate este un spike glicemic fara nutrienti.

E scump sau nu sa mananci sanatos

In general, alegerea unor mancaruri nesanatoase vor costa mai putin deoarece costurile lor de productie sunt mici (nivel industrial) sau au o forma neperisabila pe raft. Sa zicem totusi ca achizitionezi pentru cosul saptamanal numai conserve si fructe sau legume congelate (costa mult mai putin si sunt neperisabile) care sunt o varianta sanatoasa si ieftina. Insa pe langa acestea ar trebui sa completezi mesele adaugand in functie de preferinte si proteina animala .

Carnea de peste este un lux pentru multi, mai ales daca alegem un peste proaspat crescut in mediu salbatic. Insa nutritionistii si medicii sustin ca e musai sa consumam peste de cel putin doua ori pe saptamana ( sanatos pentru uleiurile Omega 3&6). Desigur ca si conservele de peste sunt o alegere mai putin costisitoare cand vrei sa mananci peste, dar cat poti sa mananci numai conserve? Si unde mai pui ca alternativele vegetariene la carne sunt mult mai scumpe fata de carnea propriu-zisa, desi au costuri de productie mai reduse si emisii de carbon mici -de exemplu, un burger vegetal va costa cat un meniu intreg la un binecunoscut lant de fast-food.

alimentatie sanatoasa

buget restrans

Un alt exemplu de preturi exagerate la aliment vegetal vs. animal, ar fi laptele de ovaz sau soia fata de laptele de vaca. Este un moft sa alegi varianta fara lactoza, fiind dublu la pret, insa daca sanatatea iti impune, va trebui sa dramuiesti bine banutii.

Din pacate o treime din publicitatea la alimente de consum de la televizor/radio face referire la bauturi sau alimente total nesanatoase pentru noi. Exista totusi mesaje de interes public care  ne aminteste sa consumam fructe si legume zilnic sau sa bem minim 2 litri de apa/zi. In rest, suntem abundati de produse apartinand brandurilor care investesc in marketing si care sucesc mintile inclusiv bietilor copii repetand cuvantul ‘sanatos’. Nu e de mirare ca este mult mai usor si la indemana sa mananci la un fast-food mancare ieftina si in portii mari, in comparatie cu timpul alocat cumparaturilor si gatitului acasa (gaz/lumina se consuma in acelasi timp). Comerciantii de tip fast food graviteaza de regula in jurul zonelor defavorizate  fata de amplasarea in celelelate zone mai sus-puse.

Inegalitatile sociale se reflecta cel mai evident in alimentele consumate, tipul lor, dar si numele magazinului pe care alegem sa-l frecventam pentru a ne face stocurile in camara.  Din fericire, in magazinele low-cost exista si produse marca proprie de calitate, insa trebuie citita atent eticheta fiecarui produs. Desi in UK s-a instalat eticheta culorilor semaforului care sa-i ajute pe consumatori in alegerea alimentelor sanatoase verzi sau portocalii, totusi rar ai sa gasesti un produs  all-green (tot verde) cu continut scazut de zahar/sare/grasimi. Tocmai de aceea citirea corecta a etichetelor ar trebui sa fie implementata in educatia fiecarui popor.

mancat sanatos

Exista acea categorie de consumatori care s-a orientat catre o alimentatie bazata pe produse organice, de calitate superioara indiferent de preturi. Sanatatea e prioritatea lor, iar o nutritie echilibrata ce contine la fiecare masa proteina+carbohidrati+legume, le va asigura pe langa hranirea fiecarei componente a corpului si energia necesara intregii zile. Desigur conteaza si stilul de viata al fiecaruia, insa alimentatia si sportul sunt parametri importanti, ce ne pot tine la distanta de anumite boli si vizite la doctor nedorite.

Ceea ce e imbucurator este faptul ca exista numeroase surse de inspiratie pentru a gati de la zero si in unele cazuri chiar sanatos. Retetele pentru copii, pot fi usor adoptate de catre intreaga familie, chiar daca asta inseamna consum redus de zahar si sare. Insusi celebrul bucatar englez, Jamie Oliver, a initiat o campanie si o carte cu retete cu buget mic, special concepute pentru familiile defavorizate si nu numai.

retete cu buget mic

Cert este ca a gati acasa (slow-cook) este mult mai sanatos si mai putin costisitor pentru buget.

Nutritia este tot mai dezbatuta in cadrul emisiunilor Tv, la radio sau in cadrul podcasturilor, iar acest lucru nu poate fi decat un lucru extrem de benefic pentru informarea larga a publicului. Consider ca ar trebui ca pe viitor sa fie chiar un curriculum la scoli si licee. Atat de importanta este pentru fiecare individ in parte. Aportul corect de alimente per zi, ne poate hrani sau distruge organismul pana la cea mai mica celula a lui. Adevarate sunt cazurile de anumite boli incurabile de catre doctori, insa vindecate de specialisti in nutritie.

E scump sau nu sa mananci sanatos? Da este scump sa ai un stil de viata sanatos care presupune mancare organica sau de origine bio. Stim cu totii cat de scumpe sunt aceste produse de calitate superioara bogate in nutrienti, si care uneori nici nu se gasesc in toate supermarketurile (magazine). De aici si optiunea unora de a cumpara ce se gaseste in proximitatea casei lor.

O idee de a manca sanatos cu un buget restrans ar insemna sa urmezi urmatorii pasi:

E scump sau nu sa mananci sanatos?

1.Planificarea meselor saptamanii pentru toata familia si facut o lista cu cele necesare atunci cand se merge la supermarket

 

2. Imparte meniurile ce contin carne (de preferat organica) pe zile -de exemplu duminica, marti si joi, vineri -peste

 

3.Alege mereu fructe si legume de sezon pentru ca sunt mai ieftine, iar in extrasezon, umple-ti congelatorul cu cele congelate

 

4. Cumpara produse marca magazinului care sunt mai ieftine decat cele apartinand brandurilor cunoscute; citeste totusi etichetele in materie de valori nutritionale si ingredientele folosite

 

5. Vaneaza promotiile magazinelor frecventate, bonusuri sau puncte etc pentru mici reduceri la cosul de cumparaturi

 

6.Mergi la magazin la orele cand se adauga la raft produsele cu termen de valabilitate expirat (de regula seara ), acestea sunt foarte reduse la preturi si uneori gasesti produse organice la preturi de nimic

 

7. Cumpara en-gros sau in cantitati mari cand baxurile se afla la promotii convenabile; pe termen lung e o investitie binemeritata

 

8. Planteaza-ti propriile ierburi (patrunjel, marar, etc.) pe langa casa sau in balcon, nu numai ca vei economisi bani, insa poate fi un hobby distractiv

 

9. Aprovizioneaza-te cu multe proteine vegetale din conserve sau la punga (fasole, linte, naut, seminte chia, alune, nuci, migdale) pentru a gati cat mai multe mese diversificate care sa contina proteina

 

 

Vezi de asemenea si

De ce e indicat sa tii post alimentar ? - Life & Love

De ce e indicat sa tii post alimentar ?

Exista in anumite religii, cum este si cea crestina, perioade in care ni se recomanda …