Ce inseamna un purificator aer de calitate?

Purificator aer? Ca si mine probabil te intrebi ce OZN casnic ar mai fi acesta si de ce mi-as cheltui banii pe un asemenea ‘electrocasnic’ de care m-as putea lipsi foarte bine ca si pana acum? Ei bine, nu e chiar asa, iar cateva informatii despre aceste masinarii s-ar putea sa-ti schimbe ca si mine viziunea asupra lor.

Conform site-ului Wikipedia, un purificator de aer sau aparat ce curata aerul este un dispozitiv ce elimina contaminatii din aer cu rolul de a imbunatati calitatea aerului din interior. Aceste dispozitive sunt comercializate in mod obisnuit acelor persoane ce sufera de alergii, astm sau pentru eliminarea mirosurilor de tutun.

Si cum poluarea si sursele ei, nu ne sunt deloc subiecte necunoscute, calitatea aerului pe care-l respiram in afara, dar si inauntrul casei noastre, a devenit in ultimii ani un subiect frecvent pe buzele oamenilor. Conform citatului apartinand Agentiei pentru Protectia Mediului, SUA : ‘aerul din interior poate fi de pana la cinci ori mai poluat decat cel din exterior. Asta se intampla deoarece aerul din interior nu circula la fel de mult ca cel din exterior, iar multi poluanti din aer continua sa prospere in interior.’

Ce inseamna un purificator aer de calitate? - Decor - Plante - Animale

Aerul curat e sanatos pentru plamani, circulatia sangelui, inima si alte probleme de sanatate.

Si cum anumiti poluanti pot fi detectati usor cu ochiul liber, ce ne facem in cazul mucegaiului ascuns, a parului de animale, prezenta acarienilor, a fumului sau prafului din caminul nostru? Purificatoarele de aer pot reimprospata aerul nesanatos, reducand sansele imbolnavirilor cauzate de poluantii din interior, ce pot agrava astmul sau alte probleme de sanatate.

Cea mai buna modalitate de imbunatatire a aerului din interior este de a elimina sursa de poluare si de a ventila incaperea cu aer curat din exterior.

Purificatoarele de aer pot ajuta atunci cand aceste metode nu sunt suficiente sau sunt imposibile de practicat. Ele sunt destinate de a ventila aerul dintr-o singura incapere, nu din intreaga locuinta! Plus ca pe piata vei gasi numeroase branduri care promit multe, insa in realitate nu toate se ridica la un nivel crescut al calitatii.

Ce purificator aer sa cumpar? 

Cele mai indicate purificatoare de aer sunt cele ce au incorporate filtre tehnologice HEPA cu rol in a elimina peste 99.7% din particulele de aer ce circula in interior. Eliminarea acestor poluanti poate duce la beneficii imediate si pe termen lung pentru sanatatea noastra, cum ar fi o calitate mai buna a somnului si o speranta de viata crescuta. Asadar intreg procesul este unul simplu, aerul intra in acest filtru, este curatat si apoi eliminat inapoi in atmosfera.

Alte aspecte pe care sa le iei in considerare cand cumperi un purificator aer:

purificatoare aer

1. Suprafata camerei/camerelor: 

Purificatoarele de aer functioneaza la maxima lor capacitate atunci cand sunt compatibile cu suprafata camerei unde actioneaza. Verifica acest aspect cu cei de la relatii cu publicul si te vor ghida intocmai spre modelul de care ai nevoie. Pentru a economisi la facturile curentului electric, cumpara unul care sa fie eficient intr-o incapere ceva mai mare, astfel purificatorul de aer continua sa fie eficient chiar si la o setare mai mica.

 

2. Nivelul de zgomot:

Majoritatea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA produc un zgomot cuprins intre 35 -7o decibeli. Aceste masinarii ar trebui sa fie mereu in functiune pentru a-si demonstra eficacitatea, asadar va trebui sa locuiesti toata ziua si noaptea cu ele pornite. Opteaza pentru modele ce au un rating crescut la nivelurile de zgomot inalte si joase.

Un alt mod de avea cat mai putin zgomot in casa de la acest dispozitiv, ar fi sa-l setezi la viteza maxima atunci cand nu esti acasa si sa reduci viteza cand esti in interior.

 

3. Costurile filtrelor si de intretinere: 

Ca o regula generala, filtrele trebuiesc inlocuite la fiecare 6 pana la 12 luni pentru filtrele plisate si la fiecare 3 luni pentru filtrele cu carbon activ. Majoritatea dispozitivelor au un indicator luminos atunci cand filtrul necesita a fi schimbat. Intreaba de aceste costuri atunci cand doresti sa cumperi un anumit tip de purificator aer.

Filtrele HEPA au un consum mic al energiei, insa trebuiesc schimbate la fiecare 3 luni pentru rezultate optime. Daca cumperi un dispozitiv cu doua filtre, carbon si HEPA, costurile vor fi si mai mari, caci la fiecare 3 luni va trebui sa schimbi ambele filtre.

Purificatoarele de aer cu lumini UV contin filtre lavabile ce se pot curata printr-o simpla spalare, insa iti vor umfla facturile la energie electrica. Plus ca s-a demonstrat ca nu sunt la fel de eficiente ca cele cu filtre HEPA intrucat unele bacterii sunt rezistente la UV.

 

4. Certificari:

Multe produse existente pe piata pretind a controla alergiile, insa nu intotdeauna asta si fac. Pentru a ajuta consumatorii in alegerea unui purificator de aer eficient, Fundatia pentru Astm si Alergii din America, in asociere cu Allergy Standars Limited (ASL) a creat un program de certificare, in care dispozitivele sunt supuse la cele mai riguroase teste in indepartarea particulelor daunatoare. Cele care trec acest test cu brio, primesc stampila ‘allergy and asthma friendly’ adica un produs de calitate cu abilitati superioare de filtrare a aerului, ideale pentru cei ce sufera de alergii.

 

Cat ii ia unui purificator de aer sa filtreze camera?

Majoritatea purificatoarelor de aer curata o camera intre 30 de minute si cel mult 2 ore. Durata depinde si de dimensiunea camerei si de ACH-ul dispozitivului, adica de cate ori pe ora aerul din respectiva incapere este filtrat. Ca o nota, cele mai performate dintre ele filtreaza cam de 4-5 ori pe ora.

aer curat

Unde sa pun purificatorul de aer?

Plaseaza acest dispozitiv in acea incapere din casa unde iti petreci cel mai mult timp, fie dormitorul sau living-room-ul. Fiind deosebit de portabile, il poti muta in orice incapere doresti sa obtii aer curat.

 

Poate un purificator de aer sa omoare CORONAVIRUS?

Din pacate nu exista suficiente dovezi care sa ateste acest lucru, desi filtrele HEPA pot capta particule de pana 0.3 microni, totusi coronavirusul este mult mai mic si poate supravietui.

 

Alte modalitati de a imbunatati aerul din interior:

Desigur ca a detine un purificator de aer este un mare beneficiu pentru tine si familia ta, insa aceasta masinarie nu-si va atinge randamentul maxim fara pic de ajutor din partea ta. Fie ca iti vei cumpara sau nu un purificator de aer, iata ce poti sa faci pentru a avea un aer curat la tine acasa:

  • Aeriseste camerele deschizand ferestrele, eventual ferestre opuse in directie, pentru a crea curenti de aer puternici
  • Aspira, mopuieste si curata covoarele regulat pentru a evita acumularea de alergeni. Ideal ar fi un aspirator cu punga, sigilat si certificat HEPA, ideale in a capta praful si nu a-l imprastia inapoi in aer
  • Foloseste un ventilator de evacuare in bucatarie si in baie, porneste-le inainte cu cateva minute si lasa-le chiar daca ai terminat de spalat sau gatit
  • Evita sa folosesti utilizarea lumanarilor sau a surselor de fum in casa
  • Foloseste dezumidificatoare pentru a preveni aparitia mucegaiului
  • Creste plante naturale in casa, care actioneaza ca filtre naturale de aer, diminuand nivelurile de Co2 din camera
  • Spala lenjeriile saptamanal la temperaturi ridicate ca 60 de grade
  • Limiteaza folosirea produselor de curatenie cu chimicale si nu stoca in casa vopseluri, lipici sau insecticide