Ce este un Targ de Craciun si unde anume il gasim?

Deseori auzim spunandu-se in aceasta perioada a anului ‘as vrea sa vizitez targul de Craciun cutare sau cutare’ sau merg sa-mi cumpar cateva lucruri de la targul de Craciun din orasul invecinat. De unde vine aceasta denumire?

Primul Targ de Craciun renumita in lume isi are originea ,conform Wikipedia, in Germania;  era o insiruire de tarabe unde negustorii locali isi etalau marfurile printre luminite, zapada si mirosurile de vin fiert din aer. Acest ‘mini market’ dureaza pe parcursul celor 4 saptamani de Advent, insa in unele locatii ea da startul cumparaturilor de Craciun inca din noiembrie.

Unul dintre cele mai vechie targuri de Craciun din Germania este cel din Nurnberg ce dateaza inca din 1628. Dupa cum afirma scrierile la aceasta piata puteau participa pana la 140 de artizani ce isi puneau bunurile la vanzare. In plus, actorii momentului se imbracau in ingeri, se cantau colinde alaturi de coruri de copii si se tineau sluje in bisericile ornate de Sarbatoare. Era un eveniment mult asteptat de catre intrega comunitate, unde comunitatile deveneau mai unite, iar negustorii atingeau apogeul vanzarilor.

Din Germania, Targul de Craciun si-a extins antebratele si a migrat spre alte orase europene care au dus la nivel inalt acest eveniment. Targul de Craciun din Viena este recunoscut international ca si cel din capitala iubirii, Paris.

Mult laudat de vizitatori este Targul de Craciun din Londra sau ‘Winter Wonderland’, aflat in parcul Hyde si animat de catre circ, roller-coastere, binecunoscuta roata luminata, sclupturi de gheata, patinuoar si locuri de testat mancarea si bautura. Desigur ca nu va lipsi vinul fiert si castanele prajite in plina strada. Merita sa incerci din toate cate putin!

Nici Romania nu e mai prejos cand vorbim de organizarea targurilor de Craciun. Adica exista oferte turistice de sezon care includ orasele Romaniei printre marile orase ale Europei, Targul de Craciun din Bucuresti concureaza cu marile capitale europene. Alte orase ce deschid anual targuri de Craciun sunt Brasov, Cluj, Sibiu.

Targul de Craciun din Bucuresti

targul de craciun

Locatie: Piata Constitutiei

Durata:  30 noiembrie-26 decembrie

Orar: 10.00-22.00

Ce vei vedea ?

– targ de mestesuguri, zona gastronomica, produse traditionale romanesti, carusel

-casa lui mos Craciun, unde gazda, Mos Craciun alaturi de elfii sai, vor asculta dorintele copiilor

-concerte si spectacole traditionale romanesti ce puncteaza sarbatoarea nationala Centenarul (100 ani de la Marea Unire)

-un brad inalt de 30m

-scena nativitatii, ieslea Nasterii Domnului Iisus

Campanie umanitara: pe langa bunadispozitie, acest targ are si o importanta implicare sociala, incurajand vizitatorii sa fie chiar ei ‘mosi’ pentru copiii din familiile nevoiase.

Pentru a dona carti, jucarii sau haine, cauta intrarea casei lui Mos Craciun si vei gasi un cufar mare din lemn ce adaposteste cadourile donate.

Intrarea este libera!

 

Targul de Craciun din Brasov

targul de craciun din brasov

Locatie: Piata Sfatului

Durata: 1 decembrie- 13 ianuarie

Orar: 10.00 – 23.00

Ce vei vedea?

-brad inalt de 31 m apartinand padurilor din Vama Buzaului

-15 casute cu produse de artizanat, decoratiuni de Craciun, produse hand-made

-20 de casute cu produse alimentare romanesti

-4 casute cu bauturi calde: vin, tuica fiarta, cafea sau ceai

-1 casuta alocata comerciantilor din Nunberg, o cunostinta veche a Brasovului

Concerte:

-pe data de 1 decembrie la ora 17. 30, odata cu deschiderea targului, vor avea loc concerte de exceptie, printre care Antonia si Directia 5

-pe 6 decembrie, concert de colinde traditionale romanesti

-pe 15 decembrie, vine Mos Craciun in Piata Sfatului

-pe 31 decembrie, binecunoscuta petrecere de Anul Nou cu trupa Phoenix

Intrarea este libera!

 

Targul de Craciun din Sibiu

targul de craciun din sibiu

Locatie: Piata Mare

Durata: 16 noiembrie- 3 ianuarie

Orar: 10.00-22.00

Ce vei vedea?

-spectacol de lumini si muzica ce includ formatia Radu Nechifor & Friends si incantatoarea Paula Seling

-patinuoar in aer liber

-anul acesta s-a ales un brad prietenos cu natura, unul ecologic

-atelierul lui Mos Craciun unde copiii sunt invitati sa-si exprime creativitatea

-plimbare cu trenulet turistic in jurul targului

-110 casute cu expozanti ce vand dulciuri, decoratiuni, cadouri, mancaruri romanesti sau de inspiratie ungureasca si bavareza

Intrarea este libera!

 

Spiritul Sarbatorilor de iarna se resimte in tot mai mult in orase din tara, mai ales cu astenutul zapezii ce creeaza o atmosfera de basm alaturi de luminite. Daca vrei sa-ti petreci interactiv mini-vacanta de Sarbatori, planuieste in avans o vizia la Targul de Craciun apropiat tie!

Ce targ de Craciun ai vizitat ultima data? Este vreun targ de Craciun care merita inclus in articolul nostru?

Poate te intereseaza si:

Totul despre Craciunita

Cum decoram bradul in 2018?

Brad natural sau artificial?