5 metode de a imbunatati aerul din casa ta
Odata cu venirea vremii capricioase, fara voia noastra pe trecem mai mult timp inauntru adica in casele noastre. Insa te-si intrebat vreodata cat e de sanatos aerul din casa ta pe care-l respiri zilnic atatea ore? Daca te framanta aceasta intrebare iata 5 metode de a imbunatati aerul din casa ta.
Din fericire nu ai nevoie de produse scumpe de filtrare a aerului (gen purificatoare de aer), ci iti prezint metode aflate la indemana oricui si care chiar dau rezultate pe termen lung. Cand am aflat ca studiile au demonstrat ca aerul din interor poate fi mai poluat decat cel din afara, a fost ca un soc, adica toate masinile, fabricile, incendiile etc emit poluanti mai putini decat ceea ce avem noi in casa noastra?
Faptul ca petrecem 90% din timpul nostru in incaperi, ar trebui sa traga un semnal de alarma si in ceea ce priveste calitatea aerului respirat. Sa incepem prin faptul ca in aproape orice casa se gasesc produse de curatenie ce contin de regula o sumedenie de chimicale, produse de ingrijire nonorganice cu folati, arome sintetice, lumanari, mocheta, perdele, covoare prafuite, mucegai etc. Toate acestea formeaza un intreg pe care-l respiram si care ne ating pielea in fiecare zi.
Cu pasi mici facuti zilnic poti imbunatati aerul din casa ta si a tine la distanta potentialele alergii:
1. Deschide ferestrele zilnic
A nu aerisi casa in fiecare zi inseamna de fapt a spori numarul de alergeni din incapere. Chiar si iarna se recomanda a se aerisi cel putin 30 de minute camerele casei tale, si e binestiut ca odata dat drumul la caldur, acestea se vor incalzi mult mai rapid.
2. Descalta-te la intrarea in casa
Papucii nostri duc cu ei mizeria din exterior in interior, mizerie ce poate contine pesticide, elemente radioactive, metale toxice etc potentiali perturbatori hormonali si ai sanatatii in general. Tot ce ai adunat pe talpa papucului se va distribui pe suprafetele casei tale, poluand si mai mult aerul din interior. Asadar, papucii se lasa la usa si se incalta de regula papucii de casa sau rasfata-te cu picioarele goale.
3. Sterge praful saptamanal cu carpa umeda
Stergerea prafului saptamanal cu o carpa umeda, nu numai ca retine praful insa il impiedica sa se ridice in aer si sa se aseze inapoi pe suprafete. Este cea mai la indemana si ieftina metoda de a mentine sub control toxinele casei tale.
In special, pacientii cu astm, stiu ca praful e un dusman al sanatatii si trebuie inlaturat constant de pe suprafete.
4. Nu folosi spray-uri de camera, lumanari sau alte pufuri cu arome
Stiai ca toate acestea pot cauza afectiuni grave gen cancer, migrene, alergii, probleme cu plamanii, dereglari hormonale ? Aceste parfumuri de camera facute de mana omului nu sunt deloc indicate pentru a-ti parfuma casa. In schimb, exista alte metode naturale pe care oricine le poate practica pentru a improspata aerul :
-deschise ferestrele
-scoate gunoiul zilnic
-pune o oala cu apa la fiert, dupa care adauga coji de portocala,lamaie, menta sau stickuri de scortisoara sau uleiuri esentiale
-gateste niste prajituri ce vor aduce un miros imbietor casei tale
5. Inlocuieste produsele de curatenie conventionale cu unele naturale
Acest ultim pas e posibil sa te coste ceva banuti, insa daca ai sti cate chimicale ascund aceste produse de curatenie n-ai mai sta deloc pe ganduri!
Din aceste produse conventionale de curatenie se elimina sute de toxine pe care le atingem, inhalam si absorbim prin piele indiferent daca suprafetele sunt inca umede sau nu. Tot ce vine in contact cu corpul nostru este benefic sau ne poate face rau.
Este adevarat ca doza face diferenta, insa daca tii la sanatatea ta si a familiei, investeste macar lunar intr-un produs de curatenie natural. Intre timp poti sa cureti casa amestecand putina apa cu otet distilat, e ieftin si sanatos, iar mirosul de otet se evaporeaza imediat.
Pentru mai multe informatii sigure despre produsele existente pe rafturi de la cosmetice, creme cu protectie solara, produse alimentare si produsele de curatenie etc. verifica siteul Environmental Working Group unde le vei cauta intr-un motor de cautare dupa brand si acesta iti va clasifica produsul in categorii Verde, Portocaliu sau Rosu (verde reprezentand un produs sigur).