Weekend la Sibiu si Sighisoara

De multa vreme vroiam sa ajung la Sibiu, caci auzisem atatea lucruri frumoase despre el, ba ca se aseamana cu Brasovul, ba ca e musai de vazut fiind orasul presedintelui nostru -mandrie mare! Ce pot sa afirm este ca l-am gasit extrem de curat (cel putin pe strazile pe unde am umblat eu), linistit si cu un aer boem!

weekend-la-sibiu-si-sighisoara

Cazarea am avut-o la un hotel aproape nou-nout, doar de 4 ani inaugurat, nu departe de centrul orasului, la circa 30 de minute mers pe jos. Initial, am fost sceptica cu privire la ce vom gasi la fata locului, judecand dupa stradutele aflate mai la dos de soseaua principala. Ca sa ajungi la hotel Exclusive trebuie sa parcurgi o straduta ingusta si sens unic, vezi un sens giratoriu si e chiar in partea stanga cum iesi din sens. O parcare micuta ne-a intampinat afara, insa inauntru de cum s-a deschis usa, m-a incantat mirosul proaspat de curatenie si receptia amenajata in cele mai noi tendinte.

Camera in care am fost cazati avea o priveliste spre terasa din spate a hotelului cu cateva mese afara, iar la cativa pasi mai incolo se auzea galagia copiilor la locul de joaca ( chiar langa hotel). Decorul camerei contine culori neutre de cafeniu cu vibratii de galben ici-colo, iar imbracatul in piele predomina incaperea.

hotel-exclusive

camera-hotel-sibiu
Camera hotel Sibiu

Nu stiam exact nivelul de ocupatie al hotelului, fiind inceputul lui mai 2021, asadar nu ma puteam gandi la nu-stiu-ce mic dejun pompos, caci mai patisem in alta parte ca sa fim serviti doar noi doi cu cate o omleta la cerere. Asadar, mare mi-a fost curiozitatea pana a doua zi dimineata. Si ce incantare mi-a fost sa vad de dimineata, o organizare ca in armata a tuturor felurilor de mancare, bauturi, sortimente de cafea….wow…chiar ca la un hotel de rasfat!

mic-dejun-copios
Sala de mese Exclusive

Avand alocata doar o zi pentru acest centru cultural si economic, am decis sa o luam la pas de la hotel catre centru si sa admiram ce ne-o cadea in drumul nostru. Inca de la distanta, vei vedea impunator Turnul Sfatului care te ajuta sa localizezi totodata si centrul orasului.

turnul-sfatului-sibiu

pasajul-scarilor-sibiu

Tot in centru vei vedea o mica fantana arteziana situata in centrul Pietii Mare unde se balacesc sute de porumbei, bancute pentru cei ce vor doar sa analizeze sezand imprejurimile , Podul Minciunilor care are o poveste de dragoste interesanta-astazi e loc de pozat pentru miri si mirese. Fiind o zona pietonala vasta, din Piata Mare poti ajunge usor la Muzeul Brukenthal, loc musai de vazut pentru pasionatii de arta.

Pasajul Scarilor te poarta inapoi spre era medievala, fiind construit din caramida rosie, diferite arcade si scari care au menirea de a face trecerea intre Orasul de Jos si Orasul de Sus. Pe langa masinile cu bauturi racoritoare si inghetata, de-a lungul centrului sunt numeroase brutarii cu deliciosii langosi -branza dulce, carne, carnati etc. Trebuie sa incerci unul si te-ai pus la cale de-o masa! Parcul sub Arini este o oaza de aer rece pe care il gasesti nu departe de centru.

parc-sub-arini

Cei mai buni papanasi mancati vreodata au fost la restaurantul ‘Delis’ situat in Piata Mica, un restaurant curat si cu preturi modice pentru mancarurile delicioase pe care le prepara. Daca vei sedea in interior, te vei putea bucura de tablourile insiruite ale marilor nostri artisti romani.

restaurant-delis-sibiu

A doua jumatate din zi am alocat-o vizitei Muzeului Astra, aflat cam la 20 de minute cu masina de centru. Nu mi-a parut rau deloc ca dintre atatea muzee ale Sibiului, acesta a fost alesul, chiar s-au meritat pe deplin cei 25 de lei dati la intrare.

muzeu-astra

Muzeul Astra e un muzeu viu, in natura, care te readuce in atmosfera vietii satelor de pe vremea strabunicilor nostri, care aveau un trai nu greu, ci foarte greu intretinut doar din munca cu campul si animalele. E minunat acest loc, iar pretul mi se pare a fi mult prea ieftin pentru ceea ce mi s-a oferit ochilor sa vad, cat efort si perseverenta se depune anual pentru intretinerea vechilor locuinte, dar si construirea altora noi!

muzeu-viu

Spre seara ne-am indreptat catre Sighisoara (90 km de Sibiu), un mic orasel din judetul Mures desemnat de UNESCO ca loc de patrimoniu mondial in 1999. Cetatea Sighisoarei a luat nastere in secolul al XII-lea de catre colonistii saxoni si miraculos isi mentine intact aspectul strazilor si al cladirilor pana astazi. Sighisoara este un ‘must-see’ al Transilvaniei, fiind o cetate care si-a mentinut pana astazi zidul de aparare impotriva atacurilor turcesti, care avea initial 14 turnuri si 4 metereze, astazi fiind in picioare doar 9 turnuri si 3 metereze. Turnurile au servit drept protectie si loc de desfasurare a diferitelor activitati ale localnicilor, dupa cum sugereaza si denumirile. Cel mai important este Turnul cu Ceas, devenit totodata si muzeu de istorie.

turnuri-Sighisoara
Turnul Macelarului (stanga jos), Turnul Fierarului, Turnul Croitorului

 

turn-Sighisoara
Turnul Cositorului, Turnul Cojocarului

 

obiective-turistice-Sighisoara
Turnul cu Ceas, Biserica Evanghelica din Deal

 

Un alt muzeu ce merita vizitat este casa Vlad Dracul, locul in care s-a nascut binecunoscutul print Dracula, care si-a petrecut copilaria si adolescenta printre zidurile cetatii Sighisoara.

casa-Vlad-Dracul
Casa Vlad Dracul (in galben)

Vei gasi multe hoteluri si pensiuni de cazare, insa cel mai mare avantaj ar fi daca esti aproape de inima cetatii, fara a apela mereu la masina. Noi ne-am cazat la hotel Boulevard, situat in centru si care completeaza perfect atmosfera medievala a orasului prin mobilierul ales in camere, receptia si atentia spre detalii.

cazare Sighisoara

hotel Boulevard
Receptie hotel Boulevard

camera-hotel-Boulevard

Daca esti un iubitor de cafea (ca si mine), te vei bucura la maxim cand vei vedea ca ai in camera propria masina de cafea cu trei capsule diferite pentru a le incerca + lapte condensat. Asta numesc eu ‘detalii’ menite sa atinga la suflet oaspetele.

cazare-Sighisoara

In caz ca ai mai mult timp la dispozitie, te poti transforma relativ usor intr-un copilas care isi doreste mult sa mearga cu trenuletul din Piata Cetatii, tren care te va duce timp de 30 de minute pe strazile principale ale Sighisoarei.

Piata Cetatii

Si daca vrei sa incerci minunatele preparate ale restaurantelor din jur, iti recomand sa incepi cu delicioasa ciorba de fasole cu afumatura servita in bol de paine si ceapa rosie. Yamy…ce pot sa zic! Si odata ce ti-ai mancat pranzul, te poti desfata (doar esti in vacanta) cu un desert ales cu strictete din multitudinea de prajituri de la Cofetaria la Angela, careia ii acord 5 stele.

restaurant-Sighisoara

Dupa pauza si ospat, iti recomand sa arzi din calorii urcand cele nu mai putin de 178 trepte regasite pe Scara Acoperita, situata in partea de sud a strazii Scolii. De-a lungul urcusului vei putea citi informatii despre aceasta scara si pastrarea arhitecturii sasesti pana in ziua de astazi.

scara acoperita
Scara Acoperita

Cert este ca n-ai cum sa te ratacesti pe strazile Sighisoarei, oriunde vei merge, vei putea admira casutele frumos colorate ale bastinasilor, micile restaurante ivite la colt de strada, placute turistice cu date despre cladirea din fata ta…e un muzeu care pare ca nu-si termina niciodata a-si marturisi povestea!

vedere-sighisoara
Vedere Sighisoara

 

strada-sighisoara
Strada Sighisoara
Cand te gandesti sa petreci un weekend la Sibiu si Sighisoara?