Vulcanii noroiosi – un loc nemaipomenit

Vulcanii noroiosi

 

 

 

 

 

 

Descoperiti pentru prima data la noi in tara in 1867, cu ocazia unor prospectari petroliere, de catre francezul H.Cognand, Vulcanii Noroiosi reprezinta un fenomen natural aparte, fascinant atat prin natura sa, cat si prin peisajul deosebit, cu aspect selenar, pe care il creaza.

Situati in apropierea localitatii Berca, din judetul Buzau, Vulcanii Noroiosi sunt usor de ajuns cu masina. Termenul de „vulcan noroios” defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi, insotita de gaze si chiar de petrol. Desi vulcanii noroiosi pot lua nastere fie datorita unor eruptii de gaze naturale, miscarilor seismice sau chiar a unei emanatii postvulcanice, cei din Subcarpatii Buzaului se datoreaza emanatiilor de gaze din zonele cutanate, aducand la suprafata noroi.

In total sunt 3 zone cu vulcani noroiosi, situate una in apropierea cealalta, iar peisajele pe care le poti intalni aici sunt unice la noi in tara. In afara unui aspect selenar, datorat alunecarilor de teren profunde sau la suprafata, cu un sol arid, strabatut de nenumarate santuri mai mici sau mai mari, aici se intalnesc o serie de plante deosebite, unice la noi in tara, caracteristice unei zone central asiatice, si nu climatului temperat din Romania.

Iti recomandam ca traseul tau turistic sa se continue cu  Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele de la Beciu, dupa care, la cativa kilometri poti merge sa vizitezi Sarata Monteoru, una din cele mai importante statiuni turistice din zona, unde numeroase pensiuni si restaurante te asteapta cu produse traditionale, specifice acestei zone.

Vulcanii noroiosi - un loc nemaipomenit Vulcanii noroiosi - un loc nemaipomenit

Vulcanii noroiosi - un loc nemaipomenit Vulcanii noroiosi - un loc nemaipomenit

Vulcanii noroiosi - un loc nemaipomenit