Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita se individualizeaza prin cateva elemente de ordonanta iconografica, prin stilul picturii si prin tonalitatea cromatica dominanta rosu-brun, fata de albastrul Voronetului si verdele Arborei sau de rosul-ocru al Humorului.

A fost ridicata prin grija domnitorului Petru Rares in anul 1532. Contine o casa domneasca, chilii, 4 turnuri de aparare si biserica. Manastirea a capatat in timp un usor aspect de fortareata deoarece este aparata de ziduri puternice cu o inaltime ce depaseste 6 metri si cu grosimea de 1.20 metri, dar acest lucru nu rapeste din farmecul cu care este inzestrata Moldovita.

manastirea moldovita

In ceea ce priveste ordonanta iconografica, se surprind cateva particularitati, mai ales in pictura exterioara: Facerea pe peretele de vest – stalpi si timpane – al pridvorului, extinderea unor motive ale Judecatii de apoi pe glafurile interioare ale arcadelor pridvorului, Viata Sf. Nicolae pe peretele de sud, in sfarsit, Fecioara rugatoare personificare a bisericii, si in acelasi timp, imaginea unei doamne inconjurate de curtea ei, este incadrata de registre de ingeri – nu de serafimi – marcand preferinta pentru caracterul personajelor, si mai putin pentru valoarea simbolica a imaginilor.

Biserica detine in patrimoniul sau cateva obiecte de o inestimabila valoare artistica si istorica: pomelnicul si epitrafurile (pomelnicul lucrare de arta prin decoratia sculpturala si in acelasi timp document istoric datorita insemnarilor pe care le cuprinde si cele doua epirtafuri-broderii lucrate in secolul al- XV-lea). Printre cele mai frumoase piese se numara si jiltul domnesc, atribuit perioadei domniei lui Petru Rares. Remarcabil prin proportiile sale, care-i dau o alura monumentala, jiltul este decorat cu stema Moldovei, cu impletituri de linii si flori marunte crucifere.

Manastirea Moldovita

In clisiarnita este amenajat muzeul manastirii. Sunt expuse aici pretioase piese de mobilier – un tron domnesc care a apartinut lui Petru Rares, cu frumoase motive geometrice si vegetale, stilizate geometric, grupate in lezene pe picioare si in registre pline sau ajurate, pe laturi si pe spatar.

Aceasta din urma are in partea superioara, arcuita, o viguroasa rozeta intr-un chenar cu motivul franghiei rasucite, incadrata in doi mici stalpi terminati cu capete de bouri. Se pastreaza de asemenea un epitaf brodat din sec XVII si cateva icoane. Alte odoare sunt raspandite pe la alte manastiri, prin biblioteci si muzee, ca de exemplu, panaghiarul ce este pastrat la Putna.

Manastirea Moldovita este o adevarata bijuterie a Europei, intens vizitata de turistii romani si straini care merg pe urmele manastirilor din Bucovina. Este binecunoscuta datorita adevaratelor probe de istorie, picturilor exterioare aflate intr-o conditie deosebita dar si a peisajului de poveste in care se inalta. Tocmai de aceea si-a castigat cu dreptate un loc pe lista patriomoniului cultural mondial UNESCO.

Manastirea Moldovita se afla pozitionata la nordul judetului Suceava, aproape de granita cu Ucraina in comuna Vatra Moldovitei. Este inca un mister cum au reusit zugravii moldoveni acum 500 de ani sa realizeze aceste fresce a caror culori au devenit ulterior faimoase in intrega lume.