Home / Fashion / Life & Love / Traditii de Paste la minoritatile romanesti: rromi

Traditii de Paste la minoritatile romanesti: rromi

Traditii de Paste la minoritatile romanesti: rromi

Desi apropiertea Sfintelor Sarbatori Pascale nu se face resimtita printre noi, din cauza pandemiei de coronavirus si totodata a restrictiilor impuse odata cu acesta, gasim totusi timp (mai ales ca stam acasa izolati) sa ne amitim de obiceiurile Pascale tinute din mosi-stramosi. Pentru gospodine e numai binevenita aceasta perioda de restriste caci curatenia si pregatirea bucatelor alese se fac in tihna, fara stresul lipsei de timp.

Traditii de Paste la minoritatile romanesti

Asadar, dragi gospodine ce va propuneti sa pregatiti in acest an pentru masa de Paste? Desigur nu vor lipsi traditionalele oua rosii, friptura de miel (daca se va gasi in supermarketuri), cozonacul si pasca. Cei mai moderni dintre noi vor cumpara si delicioasele oua de ciocolata, fie pentru copii sau pentru ei insisi. Usor-usor vechile traditii se pierd, iar Iepurasul e tot mai mult auzit pe buzele adultilor care fac mici cadouri de Paste, exact ca la Craciun.

Pe langa pregatirea fizica din apropierea Sfintelor Paste, nu trebuie sa uitam nici de pregatirea sufleteasca care este cea mai importanta dupa parerea mea, avand in vedere semnificatia religioasa a Pastelui. Multi dintre noi trebuie sa recunoastem ca ajungem sa pasim pragul bisericii doar de Paste si Craciun, ceea ce nu e deloc rau, insa nu e suficient.

Traditiile de Paste in tara noastra difera desigur si de zona in care te afli, dar in principal crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc prin mersul la biserica in Noaptea Invierii si la cimitir pentru a aprinde lumanari. Acelasi obicei il intalnim si in comunitatea rromilor care respecta in preponderenta religia ortodoxa si considera Sf. Paste ca fiind cea mai importanta sarbatoare pentru vii si morti deopotriva.

noaptea invierii la rromi

Desi exista numeroase stereotipuri despre indivizii de origine rroma -malefici, mincinosi, puturosi etc – totusi cand vine vorba de familie si biserica regulile sunt stricte pentru toti. Studiul antropoloagei si profesoarei de istorie rroma, Delia Grigore,  explica cum rromii au traditii si obiceiuri comune cu romanii, insa se identifica si prin altele cum ar fi:

Joia Verde, sarbatorita de rromii din zona Bacaului (ursari) la o saptamana dupa Pastele ortodox, presupune iertarea greselilor de peste an în mod reciproc; se mai organizeaza si petreceri cu semnificaţie premaritală (în care fetele de maritat sunt scoase in fata) ;

Hardeleziul sau ‘Pastele Blajilor sau Mortilor’ sarbatorit de rromii spoitori la o saptamana dupa Pastele ortodox, reaminteste de celebrarea mortilor in cimitire si oferirea de pomeni (mancare si vin) la rude si vecini;

Cat despre masa de Paste la rromi, ea contine neaparat miel care e delicios la gust fiind preparat cu diverse descantece (e importanta sacrificarea acestuia), vin, pasca si desigur vin. Noaptea de Inviere la rromi are o semnificatie aparte, cerurile se deschid si se zice ca iti poti citi viitorul, fiind singura sarbatoare in care se celebreaza vii si mortii laolalta.

miel la masa de paste

In prima zi de Paste, copii sunt treziti dis-de-dimineata si lasati sa alerge prin iarba desculti ca sa fie iuti tot anul. Tatal, capul de familie, ii loveste pe fiecare cu cate o punga de bani in cap pentru a avea noroc si bani in viata. Apoi se merge din nou la cimitir, care e gatit si el de sarbatoare, se va oferi de pomana merinde sfintite si se vor canta cantece lautaresti toata ziua.

Printre alte superstitii ale rromilor in ziua de Paste nu se face mamaliga pentru ca se spune ca devii moale tot anul ca mamaliga. Iar la unele categorii de rromi -ursari este interzis sa se atinga sarea pentru a nu transpira pe timpul anului. Despre portul de sarbatoare al rromilor in zilele de Paste putem spune ca la fel ca si romanii, isi scot hainele cele mai frumoase si curate, deseori cele mai scumpe si traditionale.

ziua internationala a rromilor

In fiecare an, luna aprilie este o luna deosebit de ocupata pentru comunitatea rromilor, intrucat pe 8 aprilie se sarbatoreste ‘Ziua Internationala a Rromilor’ cu expozitii nationale in cadrul muzeelor, petreceri si conferinte nationale care amintesc de drepturile acestora.