Sarbatoarea iubirii: Dragobete sau Valentine’s Day

Sarbatoarea iubirii: Dragobete sau Valentine’s Day

In luna februarie avem motiv de sarbatoare cu binecunoscutele zile ale iubirii: una destul de comerciala chiar si printre romani, Valentine’s Day-14 februarie si cealalta care isi face timid simtita prezenta in randul romanilor, Dragobetele-24 februarie. Tinand cont ca sunt la numai 10 zile distanta una de alta, devine chiar dificil sa le sarbatoresti pe amandoua, caci e costisitor si cu destula presiune pe umerii barbatilor, mai ales ca urmeaza acusi 8 martie, ce nu poate fi neglijat. Asadar ce alegem dragilor?

ursulet de plus cu inima

Pentru noi, romanii, Valentine’s Day a devenit o sarbatoare comerciala, o zi americana importata ce aduce cu sine filme romantice gen “Fifty shades of grey”, bomboane de ciocolata si ursuleti plusati ce tin inimioare in maini. Vitrinele magazinelor cu lenjerie intima se transforma peste noapte in culoarea rosie, ofertele restaurantelor cu “cina in doi” incep sa te agaseze si floraresele muncind poate peste program, isi incep perioada de glorie a anului. Aceasta sarbatoare nu transmite afectiune, e o zi in care devii actor si joci un rol pe care nu-l stii, cumparand flori si cadouri (ursuleti si cupidoni) de care partenerul tau nu stiu cata nevoie are.

Dragobete sau Valentine's Day

E ziua in care iubirea este impusa timp de 24 de ore.

Astfel de zile, gen Valentine’s Day sau Dragobete sunt binevenite in trei situatii:

-la varsta adolescentei

-cand esti casatorit

-cand esti singur

Cand esti adolescent abia astepti astfel de zile, caci esti cu capul in nori dupa admiratori secreti si felicitari cu inimioare ( in zilele noastre acestea fiind inlocuite cu mesaje deocheate pe Snapchat sau Facebook).

Cand esti insurat, aceasta zi poate fi una din putinele zile in care poti sa ai parte de ceva actiune cu partenerul (alta e ziua de nastere a ta sau a lui), iar cand esti singur, ai parte de cea mai mare distractie, nu trebuie sa-ti irosesti banii pe chestii pufoase si poti sa te rasfeti cumparandu-ti haine, un weekend in strainatate, un tratament corporal sau poti merge in club cu prietenii necuplati ca si tine. Iti garantez ca vei avea parte de distractie maxima, toti indivizii plicticosi vor fi deja acasa, lasand mai mult loc celor  singuri ca tine.

sarbatoarea iubirii

Sarbatoarea romaneasca, Dragobete, isi are originile in folclorul romanesc, unde baiatul Babei Dochia cu numele Dragomir porneste in cautarea perechii la sfarsitul lunii februarie.  Acesta este comparat cu divinitatea mitologica Eros (zeul iubirii in mitologia greaca) sau Cupidon (zeul iubirii in mitologia romana), el fiind un personaj chipes, voinic si nestatornic ce traia mult prin paduri. Era perceput ca un zeu petitor sau un nas ce oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor, transformandu-i-se numele in Dragobete “zanul dragostei”, zeu ce ocroteste si poarta noroc indragostitilor.

Nefiind atat de promovata, ca Valentine’s Day, aceasta zi se sarbatoreste mai mult in partea de sud a tarii (Muntenia, Oltenia, Dobrogea) si marcheaza inceputul primaverii, renasterea naturii, imperecherea regnului animal, transpus mai apoi in randul oamenilor, devenind o traditie a erotismului.

Cu siguranta esti PRO iubirii, PRO frumosului si romantismului, insa chiar ne trebuie o anumita zi din an pentru a trai aceste sentimente?

Poate cateodata este bine sa fie punctata o astfel de zi in calendar, pentru ca intreaga natiune va trai aceleasi emotii ca tine, toata lumea va fi vesela, optimista, cu flori in brate si cadouri. Toate astea iti dau o stare de bine, mai ales cand si natura isi recapata culorile vii de altadata!

Dragobete sau Valentine’s Day sunt sarbatori ale iubirii care nu fac decat sa ne aminteasca ca iubirea e cel mai important lucru ce ni se poate intampla. Cheia este sa nu te limitezi doar la aceste zile, ci sa petreci tot anul in aceste sentimente pline de iubire.