Postul Craciunului-diferente catolici si ortodocsi

Postul Craciunului-diferente catolici si ortodocsi

Se spune ca fiecare persoana trebuie sa isi duca mai departe traditia si religia pe care a mostenit-o de la mosi-stramosii sai, fara a pune prea multe intrebari in legatura cu acestea. Desi, unele obiceiuri sunt un pic cam depasite pentru timpurile pe care le traim, totusi in materie de religie e pacat sa te abati de la calea cea dreapta pe care au urmat-o si inaintasii tai. In comunitatile mici de la sate, inca se mai pastreaza obiceiurile religioase crestine, pentru ca la sat se conserva cel mai bine traditia, batranii avand un rol important in depanarea amintirilor de la unii la altii.

brad de craciun

Insa, cati dintre noi mai tinem posturile de peste an? Cati ajung sa-si petreaca diminetile de duminica la slujba din biserica sau sa rosteasca rugaciuni? Poate rostim rugaciuni, insa doar cand avem disperata nevoie de ajutor, viata zilnica ne rapeste acest privilegiu de a fi deschisi, noi cu gandurile noastre.

Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului sau Advent-ul este spre deosebire de alte posturi, un post al bucuriei; tocmai de aceea, nu este atat de aspru in reguli, fiind inveselit de cantarile ce vestesc sosirea pruncului Iisus – colindele.

Desi, toti credinciosii sarbatoresc la fel majoritatea sarbatorilor importante din an, totusi exista mari diferente intre catolici si ortodocsi pe perioada posturilor, in special in Postul Mare si in Postul Craciunului. Iata care sunt acestea:

postul-craciunului

Dupa cum am observat din tabel, la credinciosii catolici, acest post se bazeaza mai mult pe practicarea faptelor bune, mult mai mult decat pe mancatul de ‘dulce’ de la ortodocsi. E imposibil de crezut cum unii se abtin usor de la mancare, insa in schimb traiesc la fel cu bautura, injuraturi si rautate fata de semeni.

postul craciunului

Dar inainte de aceste diferente ale alimentelor in post, ceea ce e important atat la catolici cat si la ortodoci de Postul Craciunului sunt credinta, milostenia si intelegerea dintre oameni. Nu sunt obligate sa posteasca persoanele bolnave si copiii.

E perioada curatirii trupesti si spirituale, insa de retinut ca postul alimentar nu are nici o valoare fara fapte bune si rugaciune.

postul craciunului

 

Ceea ce e surprinzator de gresit este ca unii se indeparteaza de adevarata poveste a Craciunului si anume Nasterea Mantuitorului nostru Iisus, intrucat oriunde intoarcem capul, la radio, Tv sau chiar la scoala, se vorbeste mai mult despre venirea lui Mos Craciun cu daruri; acesta este clar un motiv de petrecere si sarbatoare, insa o adevarata abatere de la origini.
Ca un bun crestin, e bine sa cunosti semnificatia religioasa a acestei Sarbatori, insa desigur ca parerile sunt impartite si unii prefera varianta mai usoara a lui Mos Craciun, ce vine cu sania prin vazduh tocmai de la Polul Nord.

Postul Craciunului- diferente dintre catolici si ortodocsi, e o tema dezbatuta de ani de zile, insa schimbarile si ajustarile ce ar trebui realizate nu pot fi indeplinite decat de cei aflati in fruntea bisericilor.

Care post ti se potriveste cel mai bine? Cel catolic sau cel ortodox? Lasa comentariul tau mai jos.